Jutros mi prijatelj iz Italije javlja da se tamo uskoro obustavlja svaki rad osim:
Proizvođača energije
Ljekarni
Bolnica
Trgovina hranom
… izgleda da mi koji smo s podsmijehom gledali ovo sve ipak nismo bili upravu.
Posljedice Korone će biti ogromne, možda čak i najveća ekonomska “tragedija” ikad.
Osobno sam u zadnji čas uspio doći do određenih sirovina koje inače nabavljam iz Italije, pokupio sam praktički zadnje zalihe jednog RH posrednika u prodaji… velika većina konkurencije nije uspjela doći do sirovine i vrlo lako bi za 15ak dana moglo doći do masovnog zatvaranja lakirnica (namještaja, ali i ostalih polja lakiranja).
Ako bi se sličan scenarij dogodio u Austriji, odnosno ako Austija zatvori svoje granice (što nije nemoguće), u roku 30 dana će doći do obustave rada u 90+% tvornica namještaja u RH.
Proizvodnja namještaja je samo jedna mala grana ekonomije u koju sam uključen, situacija je vjerojatno slična i u brojnim dugim granama.
Inovio Pharmaceuticals nasli cijepivo u 3 sata^^ Vec po medijima kao heroji, a jos nisu prosla ni klinicka ispitivanja. Kazu da su vec oni testirali na svinjama i misevima pa se pitanje postavlja kako su tako brzo testirali… vec je bila vijest prije kako su zidovi nasli cijepivo pa vijest umrla nakon 24 sata…
Corona Virus (čitaj: onaj stari već desetljećima poznat medicini) obične prehlade je iz Alfa skupine coronavirida, dok je SARS, MERS, i COVID-19 (čitaj: ovaj novi tzc. CORONA) su iz beta podskupine i totalno drugačiji virusi makar spadaju u istu skupinu corona virusa, jer imaju krunu od antigena, ali drugačije druge antigene koji čine razliku između stare (alfa) i nove (beta) podskupine. Ljudi stalno imaju (većinom) corona virus (stari) ali sa ovim novim se nikada nismo susreli i zato je opasan, jer na svakoga djeluje drugačije.
To je znanost, godine odricanja školovanja, učenja, prakse i shvaćam da je to nekome teško za razumjeti. Možda shvatiš, kad se tebi pokaže potreba za odlazak doktoru jer ti treba pomoć, bilo kakvog tipa.
Za 2-3 tjedna (na žalost) će biti puno zaraženih. Govorim o potencijalno ogromnom broju zaraženih osoba plus oni koji niti ne znaju dali su zaraženi ili su pak alergični na brezu (drvo) recimo sad koja je na vrhuncu.
Moram konstatirati da bi ja sad potpisao da se zarazim korona virusom, jer ću imati adekvatnu skrb, medijsku pažnju i njegu 0-24
Kada bude npr. 5000 registriranih oboljelih od korona virusa, poslat će me na kućnu njegu da se sam liječim i budem prepušten vlastitom imunitetu da se bori protvi virusa, jer u ustanovama neće biti mjesta. Ne daj Bože da zatreba respirator kada virus napadne pluća jer možda neće biti slobodnih respiratora. Hoću reći da su oni koji su dobili odmah na početku Covid-19 po nekom zakonu statistike i vjerojatnosti, imaju veću mogućnost ozdravljenja nego za mjesec dana. Ipak, u to vrijeme dolazi toplije vrijeme, virusi iz beta podskupine ne vole višlje temperature, međutim ovaj virus je nov i ne znamo kako će se ponašati za mjesec dana i dali će mutirati u nešto gore i jače. Stanje nije alarmantno, nema mjesta panici, ali da bi se trebali zapitati da nam se tope ledenjaci u kojima su “zarobljeni” brojni virusi, možda neki koji će nas napasti za godinu/dvije. U pitanju je hibernacija, koja je usko povezana sa šišmišima recimo i njihovim navikama hibernacije ali neda mi se više pisati. Nadam se da sam te barem malo razuvjerio da nisi u pravu i da bi energiju trebao koristiti na nešto puno korisnije
Jedan dio mi je čudan.
Prvo kaze da je Italiju zeznulo sto nisu prepoznali na vrijeme prve oboljele …a onda kasnije kaže da nema veze što se kod nas više ne testira i da sigurno ima više oboljelih…al da to nije toliko bitno.
Znači imamo očito isti problem koji je imala Italija …što je poprilično neizbježan problem …a što znači da nam je i neizbježna sudbina Italije.
Bit će grdo po svemu sudeći. …a moglo bi bit jako grdo ako se soj virusa iz Italije sa smrtnošću oko 8% proširi po svuda. Ili da virus mutira pa pokaže još jače zube…ko što je španjolska gripa u svom drugom valu tek napravila katastrofu.
Iza svega ovog će još ostati i ekonomska katastrofa, kako god da se okrene…
Sa više strana se šuška da se podaci zataškavaju…ali nije mi jasno da vi koji vidite podatke to ne možete negdje anonimno iznest?
Ili smatraš da ide u prilog nacionalnoj sigurnosti da se zataska radi smanjenja panike…pa se zato drzite tog što vam kažu?
Btw…koliko je gore nego što kažu?
Nešto se šuška da bi Zg mogao uskoro u karantenu.
Bit će “zanimljivo” kad krenu prave brojke iskakat … teško će se mrtvi zataškat kad dodjemo u taj stadij.
Ako sam dobro pohvatao…svi smo u fazi inkubacije i kroz 15ak dana će se znati u kolikom razmjeru smo nahebali.
Skroz cudna zemlja, ovaj nas gradski portal zna kad se tko “p0sro”. Dogodi se sudar evo ih odmah slikavaju, neki mali pozar u 3 ujutro odmah su na mjestu i slikavaju, posalju nekoga u bolnicu zbog sumnje na koronu odmah znaju. Kako? Placaju nekoga da im dojavljuje u 3 ujutro ako se sto dogodi… a ti odes u bolnicu na recepciju pitati o koroni svi sute i sve prebacuju na ljude iznad.
Proslost i buducnost:
Kada je pocela vijest o koroni nitko nista, kada se prosirila onda je pocela prica o maskama, pranju ruku itd iako nitko nezna na koje je sve nacine prebacuje virus jer ovaj virus je drugaciji. Cisto mazanje ociju ljudima. Sada italija zatvara sve i svasta, pa polako to kopiraju i druge zemlje, ali sve na 2 tjedna do mjesec dana. Zasto ne zatvoriti nesto dok virus ne prode?
Mi puno ovisimo o turizmu, pa uradite nesto zatvorite granice da nitko ne dolazi u zemlju i gotovo, kasnije ce biti zatvorena granica sa slovenijom, madarskom itd pa zatvori odmah u pocetku… Prica se o kaznama za karantenu ili ako ne reces da si bio u italiji itd, a nase lijepe turisticke tvrtke to sve okrenu pa javno nude popuste ako se dode kod njih na ljetovanje… pa mislim se gdje su njima kazne? Ako neke zemlje zabranjuju okupljanje preko 100 do 1000 ljudi pa sto ce biti kada sezona pocne, ode cijela zemlja u qurac. Boli koga qurac za zdravlje samo za $$$.
Yep, ekonomska kriza je izgleda neizbježna. Ja sam na početku mislio da je šala kao i svake godine kad nas bombardiraju s novim gripama za koje se na kraju ispostavi da od njih umiru stariji ljudi koji su već imali zdravstvenih problema. Ovo je stvarno puno ozbiljnije.
Meni je drago u ovim slučajevima poslušat stručnjaka, zato sam stavio video. Ljudi su u strahu. A mislim da on govori poprilično razborito i onako kako bi trebalo - teško je, ali još nije pogubno i moramo ostati pribrani. Da svi stručnjaci nastave sa zastrašivanjem, to bi bilo jako pogubno. Isto tako, da omalovažavaju situaciju, bila bi katastrofa. On mi djeluje onako, umjeren
Malo duži tekst, ali vrlo sadržajan. Evo jednog citata:
“Jer, u ovom ekstremnom scenariju umirali bi pretežno stariji. To bi, s nekog radikalno neoliberalnog gledišta, čak i ‘rasteretilo’ mirovinske fondove i zdravstveni sistem.”
Zaista, ako ovo nije prilika za vlast (koja nas drži u blatu i bez koronavirusa) da se “rasterete” penziono-mirovinski fondovi, ne znam šta jest…
Ja sam ga isto podcijenio…a sad mi se čini da je to dosta problem društva…podcjenjivanje i ne shvaćanje opasnosti. Moglo bi svašta ružnoga iz ovog izaći.
Mnogi se vode brojkama koliko ljudi umre od gripe …ne uzimajući u obzir da ove brojke mrtvih su sada pod aktivnom borbom, izolacijama i koliko toliko mogućnostu zdravstva da se brine o onim najkritičnijima. Ako se pošast oslobodi bez ikakve kontrole…e onda će malo drugačije izgledat usporedba mrtvih.
A to bi nam mogla bit sezonska berba populacije, ako će ga dolazak ljeta zagasit…ili jos gore konstantno među nama da bude do pronalska lijeka…ako ljeto neće biti od pomoći.
Plus sve to, najgore nas tek može čekati zbog kolapsiranja trgovina, tj.generalno sustava i ekonomije.
U svemu tomu se naziru i neki apokaliptični scenariji, heh… npr. zbog izbijanja otvorenih sukoba između ljudi koji bi bježali iz gradova na sela…i domaćina koji neće htjet (s pravom) primiti “zombije”.
I nisu to nimalo daleki scenariji…u Italiji je masu ljudi uteklo iz karantene ne razmišljajući koju štetu time prave. A bome…i da Zg ide pod karantenu…i ja bi se rado maknuo negdje na selo… vjerovatno će mnogi tako razmišljat…
Taj članak je dobro prikazao posljedice dvaju krajnjih djelovanja. …i generalno problematiku kod donošenja odluka. Mnogi misle da je lako samo tako zatvorit granice ili nešto …to su strašno teške odluke, a biraš između dva zla kako god okreneš.
Naravno da prilikom donošenja odluka se onda gleda što sve ide u prilog, a što kontra. Spasit ekonomiju ili staru populaciju? A mrzit će te ovak ili onak…
Sve si dobro svatio. Da ne sire se ispravne brojke kako nebi ljudi jos vise panicarili. Da je vec uzelo maha to je i to se vidi a da ce jos uzeti u vecem obujmu to sigurno nazalost.
Evo i službenih podataka o onom što sam jutros pisao.
Riječ je o drvo-prerađivačkoj inindustriji u Hrvatskoj.
Citiram mail koji sam maloprije dobio…
"Zabrinjavajuće statistike
Rezultati provedene ankete pokazali su kako je samo 7% tvrtki nastavilo poslovati kao i prije pojave koronavirusa, dok je čak 60% zabilježilo pad narudžbi u izvozu veći od 20%. Isto tako, najveći pad narudžbi zabilježili su proizvođači peleta i drvnih goriva te piljene građe i elemenata. Nadalje, više od polovice ispitanika se susrelo s poteškoćama u transportu robe u Italiju koja je tradicionalno jedno od glavnih izvoznih tržišta te u Kinu i Aziju. Sve to je uzrokovalo i pad likvidnosti kod čak 80% ispitanih tvrtki, a od toga je polovica imala pad veći od 20%.
Procjene budućeg poslovanja
Nadalje, svi ispitanici su odgovorili kako očekuju pad narudžbi u narednom periodu, pa tako polovica ispitanih tvrtki strahuje da će taj pad biti veći od 30%. Upravo zato, neke su tvrtke (5%) već krenule s otpuštanjem radnika, trećina (33%) je obustavila planirana zapošljavanja, 17% neće produživati ugovore na određeno, a 39% će pričekati s otkazivanjem ugovora do kraja lipnja. Istovremeno, čak 31% ispitanika (posebice u kategoriji mikro tvrtki) trenutačno razmišlja o prestanku poslovanja, što je uistinu alarmantan pokazatelj."
Ako ćemo iskreno 28 stepeni kome će pelet i drva ?
Prijatelj radi u fabrici koja proizvodi pelet peći i na održavanju je. Kaze da se upravo vratio u proizvodnju jer nema šta održavati ljudi slabije lože.
Iran zatrazio 5mlrd dolara pomoci od MMFa prvi put od 1962, ali za to treba pristanak amerike… hebem ti… preko 180 zemalja su clanice MMFa, ali treba pristanak amerike… dabogda ih asteroid pogodio!
Meni su bogme opale prodaje na amazonu, evo vidim polako ljudi vec krecu kupovati zalihe alkohola preko amazona Ne mogu da zamislim sta ce biti za 3 meseca