Korona virus pred vratima

Ali o tome ti ja pricam. Inflacija je kad novac gubi na moci (a gubi zato sto ljudi gube povjerenje u njega pa onda potraznja za njim automatski pada)… ali ako novac generalno ne gubi na vrijednosti, nego gubi samo na odredjenim proizvodima onda to nije inflacija. Ti gledas te nekeosnovne proizvode i njihove cijene u vakumu, kad bi gledao cijene recimo dionica u vakumu onda bi mogao tvrditi da je na sceni velike deflacija, jer za manje para kupis vise nego prije

Moraš razumjeti da su to u slučaju hiperinflacije jedini proizvodi koji vrijede. U tom crnom scenariju, do kojeg se ja nadam da neće doći, dionice praktički uopće nemaju vrijednost.

Kroz povijest imaš desetke primjera hiperinflacije koja je bila toliko jaka da su neke valute potpuno uništene i da se cijela okonomija okrenula naopako.

Zanimljivo, ako sam dobro shvatio hiperinflacija je zdravo seljački zaključak:

“Novac se ne može pojesti”

…a dolazi očito do izražaja kad su ljudi pregladnjeli i dali bi sve za koricu kruha. (A kruha nitko nema)

A onaj tko ga i ima, ponudit će ga eventualno za nesuvislo veliku cifru novca.

1 Like

Opet si ponovio ono s pocetka o cemu smo vec pricali i nije nista sto podrzava tvoju tezu nego samo primjer hiperinflacije koji je SUPROTAN tezi da se dionice jeftinije jer novac manje vrijedi!? Pa ako ljudi manje vjeruju u novac, i novac gubi vrijednost zasto ljudi koji prodaju dionice za novac sad novac cijene više u odnosu na svoje dionice nego ranije?

Trenutno novac samo prelazi iz jedne oblasti u drugu. U jednoj se stvara deflacija zato sto je protok novca u tom sektoru manji, dok u drugom sektoru vlada obrnuto proporcijalna inflacija, shodno kolicini novca koja je prebacena… Onda se to pogleda, usporedi i vidis kolika je stvarna inflacija, a ne gledas da je cijena toalet papira skocila za 30% te da je inflacija = 30%

Da, i? Jesu li u tim primjerima hiperinflacije cijene dionica skocile shodno inflaciji ili su opale kao sto je slucaj ovdje? Jer ako su cijene skocila (kao sto jesu) to je nesto posve drugacije od onog sto ti navodis kao primjer

iliti druga,kraljevstvo za KONJA dajem,

Super ljudi 21. vijeka :joy:
Te stvari nije samo da nemaju vrijednost kada sve pada. One uopste nemaju vrijednost, jer ne postoje. Postoje samo jasne slike koje je neko ubacio u nase mozgove i zbog toga vrijede. Niti jedna javna licnost ne bi vrijedila onoliko koliko vrijedi da masa naroda nije poklonila svoju energiju njoj/njemu. To isto vazi i za proizvod. (na taj nacin je slika monalize dobila dobila vrijednost + jako dobro osmisljen plan kako da se to sve uradi, a slika ko slika i sta) Svi vide neko čuđenje u njoj? Okvir, platno, boja? 20€? Plus medij, marketing, teorije zavjere, skrivene poruke, price? Pa onda mozda par miliona? Zasto? Imaginarno! Takve stvari je stariji narod nazivao sihribazima. :slight_smile: Ovo sve sto se zbiva se radi po istim principima, samo u skladu sa svojim vremenom. Mislim da trenutno na zemlji ima par hiljada prisebnih ljudi, ciste glave, uma i tako… Milioni ljudi usmjeravaju svoju energiju na gledanje utakmica, tucu u kavezu, navodnim letovima po mjesecu, naucno-fantasticnim filmovima, po stotine hiljada ljudi pet sati slusa jednu osobu kako pjeva? Poklanja joj vrijeme, energiju, novac i sve ostalo? cemu? Zbog cega? Jer su super narod? Glupi su ko panj iskreno, ljudi rade u posljednje vrijeme gadne stvari zbog novca i eto vrijeme je da se ispašta.

3 Likeova

Nebi se složio. Sve ima točno onu vrijednost koju ima. Zakon ponude potražnje…je čista fizika.
Samo što ta vrijednost ne mora biti konstanta …nego je promjenjiva sa vremenom u ovisnosti o vanjskim utjecajima.

Npr. koliko vrijedi boca vode?
Nema ona jednoznačnu egzaktnu vrijednost…pored čistog jezera ne vrijedi gotovo ništa, a usred pustinje vrijedi možda i koliko nečiji život.

Tako je sa svime. Kruh u stabilnim uvjetima vrijedi koliko vrijedi …ali ako ga ponestane, vrijedit će puno više.

Ništa drugačije nije ni sa slikom Mona Lise. Svi vanjski utjecaji koji postoje odredili su da vrijedi toliko koliko vrijedi. Ako se nešto promjeni, može se promjeniti i njena vrijednost.
Taj vanjski utjecaj može biti i upravo to što ti pišeš da ne vrijedi ništa i da su ljudi glupi što bi to platili itd. …i taj utjecaj utječe na njenu vrijednost. Malo, ali utječe. :wink:

1 Like

Na severnom polu vredela bi za jednu VATRICU na - 50 stepeni , da ugrejes MAGGI SUPICU bez koje bi umro…

2 Likeova

Sve si lijepo objasnio, ali pogledi su nam različiti. Postoje realne stvari za koje znamo da postoje, sve dok neko oduzima rad koji ima zivotnu vrijednost, za mene je nevrijedan. Ja sam prvi takav, bez lazi. Shvati da neka jedna krava ne moze proizvesti mlijeko od stotine hiljada novcanica koje berza uzima za svoj rad. Imas novac, al nemas namirnicu. Zaradio si prazno, gdje sad nabaviti mlijeko kad ga nema?

1 Like

Ev da pokusam jos pojasniti svoje misljenje cisto da priblizim viđenje koje imam. Usmjerili smo vrijednost bezvrijednim, jedan Messi moze svijet da drzi ako pozeli? A od njeg nikakve koristi osim imaginarne pojave kao neke super zvijede. Svi mi mozemo bit fudbaleri, i losi bi bili uspjesni jer su najbolje losi, al zasto da damo tome vrijednost.

Postoje osnovne zivotne vrijednosti i od njih se daleko otislo. Kad bi svi zivjelu po njima, niko nit bi bio gladan, nit stresiram, nit bi te interesovalo da li si napucan, u tančine ošišan, život bi bio daleko lakši i jednostavniji, al eto, sto je, tu je.

Toliko toga mogu ispricat, al’ nema potrebe. Ko zeli, shvatit ce.

Velike koristi od njega. Magnet za prodaje i branding. Da je nema, ne bi zaradjivao koliko zaradjuje, nije to neko bezveze odredio kolika ce njemu biti plata/sponzorstvo

2 Likeova

Nego, uočih jednu stvar oko koje nam ili lažu, ili su nesposobni to sami zaključiti.
Znači, Italija ima veliki problem sa proširenosti virusa i svi kažu:

“Njima je to tako jer nisu na vrijeme otkrili prvog pacijenta”

How yes no. To bi značilo da su kod nas otkrili sve i da im nitko nije promakao. A ako im je samo jedan promakao, u istoj situaciji smo kao Italija, samo se to još ne vidi.

A ne vidi se jer je period inkubacije virusa 20-ak dana, te se kod nekih bolest niti ne očituje. A virus se samo širi i širi.
Prema tome, kada završi inkubacija i mi ćemo (skupa sa cijelom Europom) brojati oboljele u tisućama, a bolnice neće imati mogućnost pomoći svima onima koji su kritično. Takvih je 10-15%. …a svi oni su dobrano ugroženi. Tako da bez potrebne zdrastvene skrbi stopa smrtnosti raste sa 2% i penje se prema tim 10 - 15%. To bi bio ajmo reći onda teoretski plafon smrtnosti (bez mutacije virusa).

Kao što vidimo u Italiji je smrtnost trenutno 8%. I svi se prave tulavi zašto je takva.
Vrlo jednostavno, njihov zdrastveni sustav je već javno pred kolapsom i naravno da se onda ne pruža adekvatna pomoć…te smrtnost puno lakše dohvati sve kritične slučajeve.

Neznam što reći, ali ako sam u pravu…držite gaće. I ponašajte se razumno.

Al kad svi tome poklanjaju energiju, ko ce pokloniti energiju onome koji te hrani, drzi da nisi zedan, i tako to? Po tome bi voda trebala biti milijardu litar… Jel razumijes poremećen sistem vrijednosti? Sve jer su glave napumpane od strane osoba za koje ni ne znas da su zive… :joy::joy::joy:

1 Like

Opisao ti je Bozou situaciju gdje je litar vode vrijedan milijardu :slight_smile:

Kad otkrijes odma prvog zarazenog, pa onda ides i gledas s kime je dosao u dodir pa izolujes sve ljude koji su rizicni i na konju si- dosta smijernija situacija… Al kad ti prvi umakne, pa zarazi jos 20 direktno i indirektno kroz sledeca 3-4 dana, onda je ■■■■■■■■ :smiley: Boga pitaj koliko sad ima kod nas zarazenih koji jos nisu ni testirani ili npr koji nisu u kucnom karantinu

1 Like

Magnet za prodaju, slažem se.

Ali svega nepotrebnog za život jednog čovjeka. Što ti ljudi posjeduju, a neophodno je? Zbog čega ulažemo novac i sve ostalo u njih? Čemu tolika vrijednost? :joy::joy::joy:

1 Like

MISLIM da je TITO bio zakon za sve ovo sto se danas dogadja i to ne samo ex yu ,nego je celom svetu pokazao kako treba da se vodi jedna drzava,Niko ama bas niko ne treba da ima , 10 , 100 ,a ne 1000 miliona dolara da ne kazem MILIJARDU,Ulagao covek u ljude,znanje,bolnice,skole ,puteve,SELJACKE ZADRUGE i KOMBINATE koji hrane narod, OVO DANAS JE SVE TESKA SPRDNJA SA OBICNIM COVEKOM…kakav kapitalizam ,kakvi bakraci ,kakva demokratija ,to pas sa maslom ne bi pojeo ,cak ni obican seljacki dzukac ne bi to progutao,

2 Likeova

De nemojte me ignorisati, kakva vam je posjeta u zadnje vrijeme na sajtovima? Hoću da znam jel me opet google dere ili je do korone? Po nekoj logici trebala bi biti veća, ali meni je manja na svim sajtovima za 10%. Nema smisla.

Utopija - prva lijevo, distopija prva - desno.
Doručak je od 7-10, večera od 19-21. Bazen, teretana i spa/relax zona su otvorene od 8-20.
Za sve dodatne zahtjeve recepcija stoji na raspolaganju 24 sata dnevno.

Imamo SK gdje jedan misli šta ko treba da ima a pogotovu šta ko treba da nema.

1 Like

Zelen si ti jos jako da bi nesto razumeo…

1 Like

U mene je pad cca 20%, za reći što se događa s prodajom nemam dovoljno velik uzorak klikova. Trenutno prodaja ide loše, ali bilo je i ranije takvih perioda.

1 Like