Ma ja imam svoju firmu, a tamo sam više bio kao nekakav suradnik…part time job. (Fleksibilno radno vrijeme gdje sam upotpunosti sam birao kad ću doći i otići sa posla )
Na održavanje tog svog softwarea sam trošio sam možda sat-dva tjedno…sve ostalo sam radio po svom nahođenju što sam htio raditi. Njima sam jasno dao do znanja da razvijam stvari/alate koje smatram generalno korisnima za neki dugoročniji pogled unaprijed…znači korisnima i meni za moju firmu.
Oni me zadnja tri mjeseca nisu niti jednom pitali što radim. xd. Ja lijen da im opće malo prezentiram što radim.
Tako da mi je jasno da sam im bio na neki način višak …i sada ih je stislo malo jer je njima hrpu klijenata otkazalo uslugu.
A vjerujem da će moje usluge opet trebati, jer nebi mi dali da radim toliko fleksibilno da nisu bili jako zadovoljno sa onim djelom koji sam radio za njih. I u potpunosti za ovu situaciju razumijem njihovu odluku …ja kad sam čuo da će se raditi od doma, i sam sam htio ponuditi da smrznu radni odnos samnom … jer i ovako nemaju pojma što radim, ali barem vide da sam na poslu. …a kada bi isto radio od doma, bio bi meni osjećaj da ih kradem, makar ih nebi krao.
Sada ću barem više vremena posvetiti u svoje core biznis.
Bilo je negdje u medijima da će sankcionirati profitere koji su oglašavali po oglasnicima prodaju maskica za veće novce nego u ljekarnama (kao ono, profiteri u nepogodnim situacijama za društvo).
A gle čuda, danas u ljekarni pitao (zbog posla) jel imaju jednokratnih maskica i kažu da imaju.
Cijena 10 kn komad?
Gle, Messi isto vrijedi koliko vrijedi. Tebi možda ne vrijedi jer nebi imao što sa njime. Ali onaj manager koji će sa njime dignuti ligu prvaka i zaraditi xx milijuna eurića, e njemu on vrijedi nekoliko milijuna eura.
Čista matematika, ako mu se vraća više od uloženoga…onda mu vrijedi.
Nakon što vrlo lako zaključujemo da nekom manageru Messi vrijedi koliko ga plaća…sada možeš samo prebaciti loptu dalje i čuditi se kako osvajanje lige prvaka toliko vrijedi?
Ligu prvaka prati milijuni ljudi i poklanjaju mu svoju pažnju. Kada sve te poglede i te minute preračunaš u vrijednost, shvatit ćeš da liga prvaka vrijedi toliko koliko vrijedi. Isto kao što više vrijedi stranica sa više posjeta od one sa manje posjeta. Znači svaka ta pažnja koju poklanja mali čovjek ima svoju vrijednost…koja se akumulira u veću vrijednost ako imaš više ljudi koji poklanjaju pažnju.
Sad smo već rasčlanili tok vrijednosti Messia do malog čovjeka i možemo se zapitati da li je malom čovjeku vrijedno da potroši 90 minuta na utakmicu?
A to opet svatko sam za sebe mora rastumačiti. Nekome vrijedi tako potrošiti svoje slobodno vrijeme i pogledat će je…nekome ne i neće je pogledati. Simple as that.
Ne možeš ti ultimativno za sve ljude zaključiti da im je bezvrijedno tako potrošiti njihovo slobodno vrijeme.
Bio bi to mnogo sebičan zaključak, pogotovo kad uzmeš u obzir da postoji beskonačno različitih načina kako će netko potrošiti svoje slobodno vrijeme.
A dal bi društvo bilo zdravije kada bi svi svoje slobodno vrijeme trošili na učenje matematike/fizike/kemije/biologije i ostalih prirodnih znanosti …pa možda bi bilo, možda ne. Ne možeš to znati, niti lako odrediti.
Kad bi svi bili pametni, tko bi radio? To je legitimno pitanje!
Društvo kao cjelina je zdravije kada nas ima svakakvih, i onih koji misle i upravljaju drugima …i oni koji ne misle i slušaju što im se kaže i samo rade za svoj kruh…
A slobodno vrijeme je tu najnormalnija stvar …i svatko će ga mijenjati za vrijednost koja njemu odgovara. Netko će gledati Messia kako igra, netko će ići na kavu.
E sad, ništa tu nije egzaktno određeno!
I onaj koji ulupa pare u Messija može na kraju godine biti u gubitku pa mu možda Messi nije vrijedio baš toliko koliko ga je platio. To ne znači da Messi ništa nije vrijedio …nego upravo ta procjena svakog od nas da li mu se isplati nešto kupiti, stvara taj zakon ponude-potražnje i daje vrijednost stvarima.
Ako ga jedne godine pretplatiš, druge godine ćeš biti pametniji…pa će se cjena već nekako sama koregirati.
Isto tako nije egzaktno određeno koliko u društvu treba biti onih koji rade i nemisle i “samo gledaju Messija” …i onih koji to vrijeme posvećuju na proučavanje znanosti. Ali kao što vidiš, i to je
“samo-regulativno”… jer ako kao društvo previše zanemarimo neku granu, tu ostavljamo propuste i to nam prije ili kasnije stiže na naplatu. Sam taj proces je prirodni balans…koji stvarima daje vrijednost.
Recimo ako društvu zafali neki lijek protiv neke bolesti…taj lijek će biti jako tražen i vrijedit će. Što će motivirati pojedince da taj lijek proizvedu i da tako zarade. (Untoč masi koja će pljuvati po toj istoj farmaceutskoj industriji, ne cijeneći tako njihov rad) A ti pojedinci koji će raditi na traženju lijeka su naravno dio društva, tako da je društvo zapravo bilo motivirano da ulaže energiju u traženje toga lijeka.
S druge strane, ako smo svi siti svih lijekova i ništa nam krucijalno ne fali …onda će “razonoda” dobivati na vrijednosti. Messi skupa s njom.
I naravno, tu je toliko faktora u igri …da je besmisleno pokušavati proključiti do svih. Nitko nije svemoguć da može shvatiti koje sve sile djeluju na sustav i zašto rezultanta svih tih sila izgleda točno tako kako izgleda
Ono sto zelim reci da takvo poslovanje stvara prazan prostor. Taj covjek uzima hrpu korisnog rada i prisvaja je, dok nudi sve nepotrebne stvari za zivot covjeka. Poslije kad ti moras hraniti milione takvih osoba mislis da sve mozes stici? Pa daj im nepotebno skupo auto, stanove, ljetovanja, i tako dalje. Svi kao nesto rade, a nije opipljivo.
Covjeku treba nesto da mu nije previse vruce, ili previse hladno. Ne treba mu fanaticki natpis i idealiziranje lika.
Mozes ti zaraditi novac i najgorim stvarima, ali zasto ubijati recimo? To stvara vecu stetu, nego korist. Da li taj novac onda ima smisao? Ima dok ne dozivi kolaps.
Mogu se složiti da kada bi svi barem malo promjenili svoj fokus i prioritete, da bi to puno značilo u globalu za cijelo društvo.
Ali ne vjerujem da će ta potreba doći samo tako iznutra svakog pojedinca…onako iz čista mira da se ljudi promjene.
Potreba će doći iz vana, a pojedinici će se onda promjeniti da isprate nametnutu potrebu.
Tu vjerujem da ta potreba neće zakazati i da onaj koji nas “vodi” će na vrijeme signalizirati vanjskim utjecajima i natjerat nas na promjene. Mogli bi reći da je i Corona dio te priče.
Tu možda djeluje malo “fanatički” da smatram da postoje više sile koje nas vode …ali statistički gledano nemjerljivo su veće šanse da te sile postoje, nego da ne postoje.
Ako promotrimo bilo koji sistem koji možemo promatrati, vidimo da postoji tom sistemu nadsistem koji kroji pravila po kojem se ponaša taj sistem unutar njega.
Npr. pogledajmo sistem jedne stanice koja biva unutar čovjeka. Vidimo da tu postoji čovjek koji kao nadbiće te stanice stvara uvijete za život toj stanici…i obratno.
Ako je stanicama potrebna energija…čovjek ima potrebu jesti da ih namiri. Isto tako, ako čovjek ima potrebu da trči… sve stanice se izlažu vanjskoj potrebi da ispostave svu tu potrebu energiju za trčanje. Između ta dva procesa ponašanja čovjeka i njegovih stanica postoji naravno nemjerljiv broj različitih sila i veza i jedno drugo teško uopće percepiraju … ali su u jasnoj vezi.
Isto tako ako je naše nadbiće dobilo potrebu da “trči” …sigurno neće izostati vanjski signali koji će nas prisiliti na “ozbiljniji rad”, kako bi omogućili našem nadbiću da “trči”.
Taman sam htio ovo objavit kako se u vrijeme ovakve krize s korona virusom 40K nato trupa iskrcava od kojih je 20 tisuca americkih poradi neke vjezbe i obrane europe od nekog (citaj rusije). Oni se ne boje korone ili ? Puno toga smrdi oko ovog svega.
Ja i draga baš preselili iz Zagreba, na drugu stranu sljemena, iz samog centra u osamu u kuću.
Izgleda da se mora vrt početi raditi, te dizati ograda:)
U poslu nisam zamjetio pad , još, no iskreno brine me sve to. Vijesti ne gledam, pogledam samo onlne svaki dan 15 min, jer svi bombardiraju s tim informacijama.
Nije to plesanje na rubu hiperinflacije, to je samo aktivnost smart money-a i preseljenje bogatstva. Plesanje na rubu hyper inflacije bi prije bilo ono što rade FED i ECB. Zapravo je to i uzrokovalo “inflaciju”, ali na burzama
Zašto baš kvotu 7,56? Štedi novčeke, trebat će ti, jer izgleda da smo svi skupa najebali zbog korone i posljedica koje se već osjećaju i koje će tek nastupiti. U ova dva dana nisam baš vidio pozitivne vijesti, ali neće bitcoin ispod $1000 Steel još ima vremena zaradit 3 pive, ali mislim da se niti to neće dogoditi u roku. Sutra je već novi dan Pojma nemam koliko još može pasti BTC, ali bilo bi previše da ode ispod $1000, a mislim da neće niti ispod $3000. Možda i počne jače rasti. Nakon ovog u posljednjih par dana na svim tržištima, stvarno je teško biti pametan s prognozama.
Ovo s koronom je postalo stvarno gadno. Naravno, najgore je što ljudi oboljevaju i što umiru, ali nema niti nogometa Evo subota, a nema se što gledat. Škole se zatvaraju i nastava ide na TV, firme su čujem već počele sa otpuštanjima itd. Ako ovo još malo potraje prijeti nam katastrofa. Svejedno čime se netko bavi, novi porezi, poskupljenja i ostale pizdarije koje se tiču svih nas neće nikoga zaobići. Neće me čuditi ako banke uskoro zatvore poslovnice (tamo se obično okuplja puno ljudi, barem u ovim jačim bankama). Onda kreće navala na bankomate, onda se ograničava podizanje casha u danu, onda se cash čuva za najosnovnije, onda ugostitelji propadaju (jer ne primaju kartice) jer ljudi neće trošiti cash na pivo kad su teško do njega došli i imaju važnije potrebe, onda konobari dobivaju otkaze itd itd. To je samo jedan mali dijelić onoga što slijedi ako se ovo stanje nastavi.
Nisam znao za ovo sa američkim vojnicima, ali možda se najveći svjetski okupator sprema i na okupaciju Europe i koronu je pustio kao pripremu terena, tko će ga znat
Svjestan sam tog faktora i nadam se s vremenom to nadići. Ponajviše u svojoj firmi gdje jedino ja znam kako software funkcionira.
Al nekako je najteži taj prvi korak zapošljavanja nekoga, što se tiče financijske konstrukcije.
Na 10 ljudi nije toliko tesko ubacit 11-og. Ali preći s jednog na dva je duplo veći teret na postojeću financijsku podlogu.
Sinoć sam se sjetio serije o Amerima koji su se spremali za “kraj” svijeta.
Atomska skloništa, naoružanje, zalihe vode i hrane, svakodenvni drilovi borbe prsa o prsa, vježbe gađanja,…
Jbg… Tko je očekivao da prvog neprijatelja neće niti vidjeti.
Ja sam dobio 10 dana godisnjeg, onda ce javiti sto ce biti. Hrpa hotela zatvoreno, neki su poslani u ove otvorene hotele, ali je jednostavno previse ljudi zaposleno, a pokusavaju nekako to rijesiti. Sumnjam da ce ista biti bolje za 10 dana pa me bas zanima sto ce s ljudima raditi…
Pozz svima, inace radim u jednoj firmi koja je isto pocela od doma raditi. Zanimljivo je to sto smo dobili 0 opreme, ja radim a neradim.
Dok recimo moj cimer, koji radi u drugoj firmi (take note all IT) je dobio sve, cak i stolicu
Sto se tice korone, slazem se sa prijasnjim komentarom, sto prije dobijem, bolje