Zasto mislis da ce dolar padati, a euro ostati na istoj razini?
Ja izgubih oko iljadu maraka na prodaji sajta zbog pada dolara jer jos isplatu ne dobih, zavrsena je prodaja prije nekih 10 + dana, no se to vazda otegne zbog sporosti flipe kao i same transakcije sajta. Prije desetak dana u rajfajzen banci je bio kupovni kurs za dolar oko 1,77 sad je 1,70
Uvijek kad je bilo kakva frka dolar pada. Euro ne pratim posto je marka vezana za euro.
Vazda dolar pada u ovim istuacijama. Ekonomija malo zakoci, manje nafte se prodaje, pa barem bude jeftiniji (a kupuje se za dolar) pa ako je jeftiniji i onda i manja potrazanja za dolarom pa onda dolar opadne u odnosu na druge value (ovo je samo jedan od razloga). Takodje, Kineska proizvodnja stala, a najvise izvoza ide u USA. To opet znaci da one transakcije gdje se roba kupovala za dolare- vise ne postoje, tj ima ih daleko manje, pa se onda cini kao da ima vise USD na svjetskom trzistu nego sto ga treba bit, i to obara potraznju za njim tj vrijednost.
Imaj na umu da je i evro osjetio velik pad prilikom februara… $ je sad tek na slicno nivou kao sto je to bio prosjek prosle godine. Da padne za jos samo 3-4% to je nekom idiotu kao sto sam ja (sto nije mjenjao na vrijeme) jos jedna izgubljena plata hehe
Meni sad banka daje 1,68
A kad vidim da su davali 1,77… joooj
ovaj sajt worldometer ili kako već šta je prvi na googleu ja mislim pare okreće na adsenseu 
Po netu se stvarno piše svašta. Od češnjaka i raznoraznih “lijekova” hahaha
1,67 kupovni kurs za dolar u odnosu na marku u rajfajzen banci. Odlicno. A ja jos cekam da me isplate
Zatvorena Italija.
Proglašena crvena zona
Nemoj mijenjati, kupi nesto s tim dolarima ![]()
ne ide isplata na devizni no na tekući račun i ne mogu da ih držim u dolarima jer se odmah konvertuje uplata u marke po trenutnom kursu.
evo i u nlb pade na 1,66 pfff
dok se ovi sa flipe nakane da mi uplate doće do 1.5, a jedan od razloga prodaje je bio i dobar kurs dolara, al dobro. štaš
kako su svi osjetljivi kad se spomenu pare, eo ja prvi kukam ko bab kaka. maloprije poslah mejl flipi da gubim svaki dan pare zbog njih čekajući ih jer dolar pada svakodnevno u odnosu na marku pa mi javiše da će biti uplata večeras po australijskom vremenu
Sad tek vidim koliku moc i uticaj imaju mediji na populaciju, a onda i sve ostalo 
i cisto poredjenja radi
Korona vs. gripa
• Ovaj korona virus je nov i vjerojatno je prije nekoliko mjeseci prešao sa životinje na čovjeka i sada se može prenijeti i s osobe na osobu.
• Naš imuni sistem nije pripremljen za to. Stručnjaci vjeruju da bi se 60 do 70 posto ljudi moglo zaraziti. Mjere karantene osmišljene su da spriječe da se virus prebrzo širi i tako preoptereti zdravstvene ustanove
• Protiv gripe postoji vakcinacija, protiv korone još ne.
• Prema WHO-u, kod 15 posto zaraženih razvoj je toliko je težak da je potrebna dodatna opskrba kisikom. Aparati za umjetno disanje su potrebni kod pet posto zaraženih. Stopa smrtnosti je kod korone vjerojatno viša nego kod uobičajenog vala sezonske gripe. Međutim, trenutno je teško procijeniti koliko je visoka stopa smrtnosti, jer nije jasno koliko je blagih slučajeva nepoznato.
• Ne zna se da li je novi korona virus zarazniji od virusa gripe. Prema podacima WHO-a jeste, ali procjena je još uvijek preliminarna jer se o novom virusu ne zna dovoljno.
• Gripa ima kraći period inkubacije, tj. vrijeme između infekcije i prvih simptoma. Uz to se ljudi u prosjeku brže zaraze gripom, obično u roku od tri dana. Za koronu, vremensko razdoblje je pet do šest dana. To znači: Gripa se može širiti brže od Covid-19.
• Osobe sa gripom mogu zaraziti druge ako same nemaju simptome. Kod Covid-19 se zna da se prijenosi pojavljuju 24 do 48 sati prije nego što se pojave simptomi ali rijetko. To bi moglo olakšati kontrolu novog virusa korone
• Djeca, trudnice, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima ili oslabljenim imunološkim sustavom smatraju se osobito ugroženima od gripe. Kod korone djeca i trudnice ne pripadaju rizičnim skupinama prema trenutnim saznanjima.
izvor: Spiegel
Evo i karta sa svim (navodno) prijavljenim slucajevima:
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Dodao bi još jednu činjenicu često spominjanu.
Ako dođe do masovnog zaražavanja, porast će smrtnost jer neće biti zdravstvo sposobno tretirati onih 15% koji zahtjevaju posebnu skrb. (Što je ovisno od države do države)
Da čujem drugu stranu priče… Kako iskoristiti ovaj pad dolara, cijene nafte, dionica… Šta kupovati u digitalnom i stvarnom svijetu?
- zlato, komadice od po 5 grama, u slucaju da sve ode u klinac. Cijena zlata nije bas jeftina trenutno, ali za ne daj boze jedan dio, pa makar izgubio poslije.
- amazon akcije, sad su pale, i jos je i dolar pao - znaci povoljne su.docekace se na noge, i prosli put su, ako ne bude bas neka teska katastrofa (ali onda imas nesto u zlatu, vidi gore)
Eto to bih ja, a bas me zanima ima li neko interesantnih prijedloga (osim BTC;-)
U vrijeme prije krize se ne kupuje ništa osim onoga što ti može pomoći da preživiš krizu…
![]()
Dionice i slične stvari se kupuju u trenutku procjene najniže točke koju ekonomija doživi TIJEKOM krize, nikako prije nje.
Imas li kakav savjet za crypto, ako si u tim vodama naravno ? 
Kako nema preko papira mozes da preneses nekom virus tako da kripto trenutno najsigurniji 
Da da, jasno je. Nego ako ne bude slom (zlato), ja mislim da amazon nece ici jos dole. Mozda nesto malo i to je to.
Naravno nagadjam samo