Niche Challenge 3.0 je krenuo! (Pravilnik i informacije o pristupu)

Prijava

Molim sve zainteresovane ucesnike i donatore da se prijave putem ankete koja je vec zapoceta ovdje:

Vlasnik foruma će potom svakom ucesniku ko nije VIP clan dati pristup zatvorenom dijelu foruma.

Tko ima pristup podforumu?

Pristup podforumu gdje se održava natjecanje imaju:

  • svi VIP članovi
  • svi koji će sudjelovati sa svojim projektima
  • oni koji kupe pristup

Pristup možete kupiti za 75 EUR, uplatom na bankovni račun firme ako ste iz neke od država EU ili na Paypal ako ste iz BiH, Srbije i ostalih država, kako bi se minimalizirali troškovi bankovnih transakcija.

Kada se odbiju porezi i troškovi, računamo da će oko 70% od svih primljenih uplata biti isplaćeno pobjedniku natjecanja.

Kako bi sve bilo legalno i kako bi vam @steelmaiden izdao R1 račun, morate poslati vaše podatke (Ime/obrt/firma i adresa) njemu privatnom porukom ili na [email protected].

Pocetak i kraj

Oficijelno challenge pocinje od 15.01.2023 i traje do 30.06.2024

Najkasnije 30.01.2023 svaki učesnik treba otvoriti svoj topik, unutar Niche Challenge kategorije , i objaviti prvi izvještaj o statusu projekta, pa makar bilo „coming soon“.

Vrsta projekta

Razne vrste onlajn zarade (web stranice, YT kanali, tutorijali, shopovi itd.)

Bitno je:

  • Da projekat nije stariji od tri mjeseca (izuzetak su ucesnici proslog challenge-a koji nastavljaju sa starim projektom)
  • Svaki učesnik koji je zapooceo projekat prije 15.01 treba da napise kad je zapoceo s projektom, da popiše početno stanje,

Navedite trošak

Svako treba navesti troškove u svojim izvještajima da bi se na kraju mogli usporediti rashodi i prihodi i time dobili realni rezultati. Budžet je neograničen.

Izvještaj

Izvještaji su srž ovog takmičenja. Bez dijeljenja iskustava sam challenge nema smisla. Stoga je obavezno pisanje izvještaja o tome šta smo uradili i koji je status projekta na svakih 15 dana, a može i češće. Recimo svakog prvog i 15. u mjesecu. Svakom učesniku je ostavljeno na izbor da piše i oblikuje svoj thread kako hoće, ali osnovni sastavni dio izvještaja su:

  • Taktike, metode i SEO strategije

  • Statistike iz Google Analytics, Search Console, i earnings overview reports.

Restrikcije

Svako ko se prijavi za učešće, treba ispoštovati ostale koji će uložiti vrijeme i entuzijazam u cijeli projekat. Ko nije aktivan, automatski je i diskvalifikovan.

Razotkrivanje projekta

Najkasnije 01.06.2024 svaki učesnik javno objavljuje svoj sajt /projekat (a može i prije ko hoće), da svi vide o cemu se radi. Znači prijavom na challenge ste spremni istupiti iz anonimnosti.

Pobjednik

Samo učesnici koji učestvuju do kraja ulaze u izbor.

U principu se mjeri profitabilnost sajta/projekta do momenta proglašavanja, ali vjerovatno će biti uključena i neka prognoza, procjena vrijednosti sajta/onlajn posla i još par parametara.

Odluku o pobjedniku donosi žiri iskljucivo na osnovu svoje slobodne procjene, a to je vlasnik foruma @steelmaiden. On moze ili sam donijeti odluku ili otvoriti anketu, njemu na volju)

Donacije u humanitarne svrhe

Prošlogodišnji challenge je jasno pokazao šta je smisao ovih donacija. Ne samo da je poticao sudjelovanje i da je nagrađen rad i trud učesnika, nego se polovica prikupljenih donacija dala u dobrotvorne svrhe. O tome vise ovdje.

Ove godine će se sve donacije isplaćivati na kraju natjecanja, pojedinačno prema računu kojeg odredi pobjednik, isključivo u humanitarne svrhe, dok će pobjedniku biti isplaćeno ono što se prikupi kroz naplatu pristupa podforumu.

Napomena: osnovnim pravilnikom foruma 1 2 je zabranjeno otkrivanje osobnih podataka drugih korisnika. Vaši podaci, koji će ovim činom donacije biti dostupni vlasniku foruma, će biti držani u strogoj tajnosti.

Nagrada pobjedniku natjecanja

Pobjednik natjecanja će dobiti ono što se prikupi od prodaje pristupa Niche Challenge podforumu, a sve donacije idu direktno u humanitarne svrhe prema smjeru kojeg odredi pobjednik na kraju natjecanja.

Ukoliko nema hitnih i veoma bitnih prijedloga za promjenu ovih smijernica, molim @steelmaiden da se post zakljuca (a mozes ga nakon isteka roka za prijavu prebaciti u zatvoreni dio foruma)

Lets Rumble GIFs | Tenor

6 Likeova

Moramo jos razraditi ovaj dio oko donacija jer ih ja vise ne mogu primati na Paypal.

Neki su mi sad vec slali pa cu im refundirati… Zna netko za kakav crowdfunding/fundraising sajt s kojim bi mogli ovo izvesti?

Evo neke liste, ali ne znam sta bih s njom otpocela

Ima li neko iskustva s ovim da pomogne. Ja iz dna duse mrzim knjigovodstvene poslove, ne mogu sad sve to citati.

@anja1 oces m ozda ti da budes blagajnik sa onim svojim kripto accountom?

Neko je pominjao smart contract, ima li znalaca?

Neki su vec pominjali da bi se mogao ovaj challenge raditi godisnje, sto bi fakat bilo pohvalno. Za to nam treba trajno rjesenje.

Ima btw. navodno i PayPal fundraising opciju.
@steelmaiden sta veli tvoj knjigovodja na to? Kontam da nista nije problem ako neko drugi radi :grin: Mozda da prepustis sve to knjigovodji?

Ako netko drugi prikuplja donacije onda to vise nije moj problem :slight_smile:

Problem mi je na Paypal primati donacije jer isti koristim i za posao pa mi se svaka uplata donacije gleda kao prihod pa bi na to trebao platiti poreze i izdavati račune. A da bi mogao legalno primati donacije, trebao bi otvoriti poseban račun za to, pa to sve prijaviti poreznoj upravi i razne druge procedure.

Moguce da je ovo jednostavno izvesti s donorbox.org i slicnim sajtovima, samo sto nemam iskustva pa ne znam kakva je procedura. Ako nitko drugi nema iskustva da nam malo pojasni proceduru, probam tamo otvoriti account pa testirati.

ne bih ja majkemi

gledam da se i ovoga riješim što imam. i ovaj valet mi traži i neki bekap da odradit i da apdejtujem ja niš ne smijem dirat jer će nešta eksplodirat. ni ovaj valet ne bi napravio da sam imao opcije ikakve druge opcije meni mile da me isplate. a i ne bih nikako volio tuđe pare kod mene da stoje, neugodno bi mi odmah bilo i svrabež bi me mučio non stop


“In 15 minutes” zvuci jednostavno, a dal’ jeste, ne znam. Ja gledala gofundme.com, medjutim ne podrzava sve zemlje tj nije ukljucena Hrvatska …i tu sam odustala…

gofundme.com stvarno nema Hrvatsku na listi pa to ocito nije opcija, pa sam se regao na donorbox.org i vidim da tamo treba povezati Paypal i/ili Stripe ali onda sve donacije dolaze direktno u moj PP ili Stripe account pa time nismo nista rijesili.

Nisam upucena u tematiku, ali mi je logicno da novac mora biti uvijek povezan s nekim kontom…
Sta cemo? Ima li neko neko rjesenje, ideju? Ili cemo challenge bez para?

1 Like

Jel kasno za prijavu? :upside_down_face::thinking:

6 Likeova

Legalno prikupljanje donacija je takva procedura da mi muka kad čitam o tome. Treba otvoriti žiro račun, prijaviti sve institucijama pa čekati odobrenje, zatim voditi evidenciju svih uplata-isplata, neki pišu da treba i PDV platiti osim za izuzete tipove donacija… Uplate bi se trebale primati na žiro-račun pa bi onda ovi iz Srbije i BiH koji žele donirati 20 EUR više platili bankama za ino transakciju nego što bi sjelo na račun. Zatim i osoba kojoj donirate mora otvoriti poseban račun za to, a pobjedniku niche challengea se to ne može isplatiti kao donacija nego bi mu se to gledalo kao prihod… ugl. evo ne znam kako to riješiti. Ako se netko želi baviti tim, ja ću prvi donirati 1000 EUR.

1 Like

Nije kasno za t. Dobro si se sjetio doć na forum

3 Likeova

Pod pretpostavkom da svi učesnici i donatori imaju PayPal, mogli bi napraviti listu donatora koji ne bi ništa trenutno uplaćivali nego tek po završetku challenge-a bi svako posebno poslao novac koji je obećao direktno na PayPal pobjednika.

Pobjednik na kraji potvrdi da je dobio sav novac, ili dio od ukupnog fonda za nagradu i to je to.

I sam sam učestvovao u jednom challenge, na ovaj nacin. Sve je proslo okej, ali oko 10% donacija nije realozovano.

2 Likeova

Mrzim tu papirologiju iz dna duse.

Mislim da se time nece niko baviti jer je i komplikovano. Cini mi se da ostaje:

  • Ili da tvoj knjogovodja sve to radi, a da ti nemas posla u biti s tim,
  • Ili da zaobidjemo sve to i preko kripto nekako…(kako? Imal prijedloga?)

Dobro dosao nazad. :clap: Nije kasno.

@m1l4n sorry, pisala sam u isto vrijeme kao ti pa ne vidjeh…

1 Like

Pa da, zasto se ne bi islo preko paypala?

Ii uplata na Paypal se gleda kao priliv sredstava na koji si dužan platiti porez.
Postoji opcija da pošalješ uplatu i označiš kao Gift ivjerojatno te neće zezat za 10-50 dolara…
Ali ne znam što se može desiti u slučaju kad ti stigne dvadeseteak takvih uplata kao gift od raznih ljudi.

Postoji i anonimni crypto (najpoznatiji je Monero) ali nisam s njim nikad radio. Trebalo bi to vidjeti.

Najbolje da se organizira neki roštilj i svi koji hoće prisustvovat dođu i donesu cash :wink:

1 Like

Da, morace onaj ko prima novac preko PayPala platiti porez.

E vidis to bi bilo najbolje, i vjerovatno bas tako neke 1985. :slight_smile: Crce rostilj, ukinuce i kes, jbg… :grin:

1 Like

Budemo nešto smislili, imamo godinu dana.

Može se i kupit neki poklon pa poslat pobjedniku, recimo neki SEO alat, kameru, uplati neko putavanje, što već pobjednik zaželi.
Recimo stave se novci u kovertu i pošalju se pobjedniku.
Ima uvijek načina. Treba samo smislit.
Možemo pitat ChatGPT :wink:

1 Like

Pa neka plati pobjednik porez u čemu je problem :saluting_face:

Nije loša ideja da na kraju pošaljemo pobjedniku manje posla i obaveze oko papirologije i zajebavanja u bankama.