Šta je „Niche Challenge“: Takmičenje na kojem se pravi nova web stranica, obično je u pitanju neka manja niša, koja zarađuje od nekog affiliate programa. Učesnici izvještavaju o toku. Pobjednik je onaj ko za određeni vremenski period najviše zaradi. Možemo takmičenje nazvati i nekako drugačije, ali to je princip.
Background: Na affiliate topiku pomenusmo da ne bi bilo loše da organizujemo jedno ovakvo takmičenje. Potom je pao dogovor sa @steelmaiden da prevedem ovaj kratak izvještaj sa https://www.selbstaendig-im-netz.de/. To je njemački blog specijaliziran za samostalce, koji zarađuju onlajn. Ovaj pomenuti challenge održava se godišnje na toj stranici od 2012., u međuvremenu uz podršku raznih spozora (između ostalih i sam Amazon). Challenge je bio proteklih godina uvijek različit. Prošle godine je npr. vlasnik ovog bloga „bio u ringu“ protiv još dvojice koje je izabrao, od mnogobrojnih koji su se prijavili. Godinu prije on nije radio novu stranicu, nego je bio coach 5 izabranih učesnika. A još godinu ili dvije prije je samo izvještavao o stotine drugih učesnika.
U svakoj od navedenih varijanti su ljudi koji su učestovali na challenge sedmično izvještavali o napretku, poduzetim koracima i zaradi na svojim blogovima ili FB stranicama. A ako su priče bile interesantne, on je linkovao na njih sa ovog bloga. Nagrada nije bilo (), osim da učesnici, i oni koji samo čitaju, nešto nauče, i eto dobiju backlink od njega i ostalih koji su učestvovali na tom takmičenju. Njemu se isplati da promoviše blog.
Prevod (skraćeno) sa bloga:
Niche Seite Challenge osmišljen je prvenstveno da pomogne početnicima da puno nauče, steknu iskustvo i izgrade svoju prvu finansijski uspješnu web stranicu. Stoga je važno da postoji velika transparentnost, kako bi učinak učenja bio što veći. Da bi razmjena iskustava i poređenje bilo moguće, evo i nekoliko pravila kojih se sudionici ovog takmičenja trebaju pridržavati.
Pravila
U principu, postoji samo nekoliko pravila. Nije nužno da ih se svi pridržavaju, ali za usporedbu razine općenito, bilo bi lijepo ako se toga pridržavate.
Sve novo
Challenge je izgraditi sajt od nule i tu potpuno novu web stranicu učiniti uspješnom. Stoga je pravilo br. 1, da domene i sadržaj stvarno budu novi. Ko koristi postojeću domenu s mnogim backlinks, ne započinje od nule.
Nema kupljenog traffica
Nema kupljenog traffic-a, znači ne može se koristiti Google AdWords, plaćeno oglašavanje na Facebook-u ili bilo šta slično. Normalan neplaćeni promet sa socijalnih mreža se u ovo ne ubraja i dozvoljen je
Navedite trošak
Ko npr. koristi WP premium temu, plaća pisanje tekstova ili kupuje backlinks, trebalo bi navesti troškove u svojim izvještajima (ako je potrebno, pod stavkom “ostalo” da ne nervirate Google). Međutim, važno je da se usporede rashodi i prihodi, kako bi se dobili realni rezultati.
Zabilježite vremenski utrošak
Kako biste kasnije mogli ocijeniti uspjeh novog sajta, bilo bi dobro kada biste također mogli zabilježiti svoj vremenski napor i uključiti ga u svoje izvještaje. Ne mora biti u minutu, ali ima razlike jeste li na kraju uložili 20 ili 200 sati rada.
Sve u okviru zakonski dozvoljenog
Teme vaših novih stranica ne smiju kršiti zakon. Također fake sajtovi u kojima se lažno tvrdi testiranje produkata nije dozvoljeno
Plan Zadataka
Challenge traje 6 mjeseci i ovo je plan koji služi tome da se ne izgubi nit i da se djeluje što efikasnije.
Prva 4 tjedna su konkretno oderđena. Za svaki tjedan se u prvom mjesecu je predviđen jedan novi zadatak, tako da sajt na kraju prvog mjeseca ide online. U sljedećih 5 mjeseci je malo opuštenije. Za to se vrijeme obavlja jedan ili više zadataka mjesečno.
1. tjedan - Pronađite nišu
Kao i uvijek, prvi tjedan se vrti oko pronalaska dobre profitabilne niše. Skupljam ideje i detaljno ih istražujem. Ako sam pronašao dobru nišu za svoju novu web stranicu, tada ću registrirati prikladnu domenu.
2. tjedan - Hosting i CMS
Odabrat ću hosting u drugom tjednu, a zatim instalirati WordPress. Osim toga, izabrati i instalitrati temu i važne plugins. Osmisliti strukturu stranice.
3. tjedan - Content
Planiranje sadržaja i istraživanje keywords zakazano je za 3. tjedan. Nastojim prikupiti što više dobrih ideja o člancima. Tada pišem prve tekstove.
4. tjedan – Content i objava
Napisat ću više sadržaja. Na kraju prvog mjeseca moj novi sajt ide online. Nadalje, ovdje je npr. unos sajta na Google Analytics,Google Search Console itd. na redu
2. mjesec- Offpage-SEO
Gradnja prvih backlinks. Prijava sajta na društvenim mrežama također je u planu kao daljnja mjera za povećanje posjete.
3. mjesec - Onpage- und Offpage-SEO
Nastaviti raditi na sadržaju, tehnici i izgledu sajta.
4. mjesec - Zarađivanje
Kad dođu prve posjete, vrijeme je za monetiziranje. Važno je pronaći odgovarajuće izvore prihoda i instalirati ih.
6. mjesec - SEO i imarketinške mjere
U posljednjem mjesecu challenge-a, fokus je na analizi postojećeg traffic-a i optimizaciji stranice, jer sam siguran da sam do sad već dobio zanimljive korisničke podatke. Pored toga, planiram kako će stranica raditi nakon challenge i rutinu u upravljanju stranicom.
Challenge se završava krajem 6. mjeseca. Na kraju se porede rezultati sa protivničkim i određuje pobjednik.
Kao što vidite, prva 4 tjedna su isplanirana vrlo konkretno, dok u sljedećim mjesecima slijede opći zadaci. Možete koristiti plan zadataka, a možete ići i svojim tempom.
Posebno za početnike, koji prvi put sudjeluju u challenge-u, ipak preporučujem da se drže ovog plana. Moji članci, u kojima pokazujem šta sam uradio i šta je sljedeći korak, vrlo su korisni posebno za početnike. Dakle, definitivno je prednost ako se krećete istim tempom kao i ja.
To su bila pravila i plan zadataka za Niche Site Challenge prevedeno sa selbstaendig-im-netz. de
To bi bilo to, kako su to tamo radili neki oni. Mi možemo sve to drugačije (i bolje vjerovatno). Kao što rekoh, u navedenom slučaju radi se o uspješnom blogu sa temom „zarada na netu“. Ovo kod nas je forum, i mnogi na ovom forumu znaju vjerovatno više od njega. A i pišu zanimljivije Ipak, par pravila i vremensku organizaciju challenga možda možemo preuzeti, budući da on ima višegodišnje iskustvo.
Napišite u komentarima vaše prijedloge, a ja ću skupiti relevantne bilješke u narednim danima i onda možemo dogovoriti konačan pravilnik.
PS. Svi mi koji smo već na forumu na ovu temu i pišemo svakodnevno, sigurna sam da nemamo vremena. Ali vjerovatno ipak planiramo još jedan projekat sljedeće godine. Pa evo nam prilike da počnemo tamo negdje u januaru. Bez učešća stalnih članova, challenge ne bi imao smisla. Molim vas da se izjasnite (nadam se pozitivno).
P.P.S. A gdje je nagrada?! Pa trebalo bi uvesti neku. Meni je palo na pamet da svi koji bi učestvovali uplate neku sumu na zajednički konto, a pobjednik na kraju kupi sve. Pa ko zna, možda na nekom sljedećem challenge bude i sponzora