Daj mi taj zakon da procitam gde je scrape-ovanje ilegalno? Cisto informativno, posto mi nije jasno sta se onda desava sa hiljadama popularnih servisa koji rade na tom principu… Da li to pricate jer je stvarno tako ili zato sto vama zvuci logicno? Ja sam citao dosta stvari na tu temu i nigde nisam nasao direktan odgovor niti zakon koji izricito zabranjuje scrape-ovanje html-a… Pogotovo me interesuje gde ces naci nesto takvo u nasem zakonu, i na osnovu cega moze Njuskalo da podigne tuzbu protiv nekoga, kada postoje takve aplikacije na Amazonu i Ebayu koji su mnogo veci igraci od Njuskala?
Scrape se privatnu upotrebu je donekle ok, a sad da on ima koristi od tog a vlasnik da ne dozvolja… khm…
Svaki sadrzaj koji se objavi na sajtu, vlasnistvo je sajta.Ako ti taj sadrzaj distribuiras drugim licima i od toga imas korist i zaradjujes, to je protiv zakonito . To je bar jasno svima, i ne znam cemu toliko polemike kakve veze ima html ,i slicno. Sadrzaj je mogao biti u pdf ili u wordu.
Zamislite sajt koji objavi bez zastite neku pdf knjigu i kaze, zabranjeno je kopirati knjigu ukoliko je niste platili. I dolazite Vi na sajt, kopirate knjigu, i ne samo sto cete je koristiti za licne potrebe vec cete tu knjigu prodavati posle. To je krivicno delo.
Ovde neke buni to sto Facebook, Amazon dozvoljavaju takve stvari. Razlika je u tome, sto korisnici koji prave programe za Amazon ili Fb, doprinose povecanju posete ili prodaje na maticnim sajtovima na indirektan nacin, dok ova aplikacija to ne cini, vec suprotno, odvlaci posetu/zaradu.
Znaci ovde autor i vlasnik sajta moze da tuzi a ne mora za kopiranje sadrzaja i bogacenje na istom.
Ima svakako puno dobrih primjedbi…ali neke su mi smješne, tipa: “Smije se dok se ne zarađuje na tome” xd
Možda i je tako, ali je onda još tužnije …ili smješnije. Nisam siguran koji izraz je adekvatniji xd
Meni eto logično zvuči : “Smije se dok nije na štetu gazdi” …a kakve veze s ičim ima dal netko zarađuje ili ne…to samo bolestan um može tako razmnišljat (isprika onima koji su to ovdje sad tako rekli, može se omaknut svakom…).
Kao u onom vicu kad Mujo uhvati zlatnu ribicu koja mu kaže da će mu ispuniti bilo koju želju, ali da će komšija Haso dobit duplo. I onda Mujo zaželi neko sranje…samo da shebe Hasu.
Recimo onaj primjer s knjigama… nije the point što onaj drugi zarađuje, u onom primjeru je point što preprodaja knjiga direktno ruši cijenu izvornoj prodaji.
I slažem se, sličan problem se pojavljuje i ovdje…jer ovakva aplikacija šteti Njuškalu.
Ali u ovom primjeru mu upravo manje šteti da je komercijalna i da košta, nego da je free i široko dostupna…
Nije istina, odakle tebi da ti smiješ koristiti moje resurse kako ti želiš bez obzira da li ti ostvarivao dobit ili ne.
Alo ljudi pa šta je vama nismo u socijalizmu.
NAsrali ste ebay i facbook i amazon, ali ti servisi imaju javno dostupne API s kojima su to omogucili svojim korisnicima dakle oni to zele, da njuskalo to zeli vjerojatno bi i on omogucio i postavio javni API. S obzirom da to nije odradio nema se pravo uzimati taj sadrzaj.
Svako drugacije gleda. Ako su mi dali na tacni informacije zasto ih ne bih iskoristio, ja tako gledam na to, vi gledate kao na neku privatnu svojinu sto opet jeste… Uglavnom ja da sam na njegovom mestu bih terao sa tim ako je potencijalno isplativo, jer su se svi obogatili na granici zakona jelte. Ako nije potencijalno isplativo, stavio bih ga private i sluzilo bi samo meni… Vi svi ovde pricate kao da mrava u zivotu zgazili niste, a ne pricamo o necemu sto je jasno definisano u zakonu, nego o sitaciji gde to bas nije najjasnije…
@bozoou Ajde im inati pa da vidimo dal ces zavrsiti na sudu i sta ce biti kad nas sve interesuje, bio bi dobar kraj ove teme 
Naravno da smiješ zarađivati na javno dostupnim informacijama. Ne prodaješ ti autorske članke kao svoje (tada bi bio u problemu), već nudiš uslugu filtriranja sadržaja i to ne kao svog.
Zamislite da ja imam sajt koji nudi informaciju brzo rastućih akcija na svim berzama. Ja naravno vama to naplaćujem. Kršim neki zakon?
RSS Feed je servis. Ovo je isto, samo sa naprednim opcijama.
@mishop Krivo govoris. Njuskalo je javno dostupna informacija gradjanima, ali imaju legitimno pravo NE DOPUSATI crawling njihovih informacija i objavljivanje/reproduciranje/spremanje/obrada istih. Da oni nude javni API za nevedeno to bi bilo logicno i zakonski kao sto npr postoji api za domene, razni RSS-ovi, api za BURZE i za sve ostalo. Ovako kada se nekome bez dopustenja crawla po webu, preuzima i vrsi manipulacija i obrada informacijama to je nezakonski i moze biti utuzivo. A da ne govorim kako se navedenim radnjama podize load servera, trosi bandwidth i svi drugi resursi sto se moze okarakterizirati DDOS napadom. I navedeno je naravno utuzivo jer vlasnik portala kojeg se crawla moze glavnom ISP-u poslati abuse ili cak kaznenu prijavu na MUP … pa onda to rjesavaju institucije pravne drzave
Zakoni su malo glupi, nedoreceni … ipak je ovo apsurdistan … no ako njuskalo ne dozvoljava takav servis … ima legitimno pravo na to … buduci da se navedeni servis moze itekako dobro monetizirati.
Nema sta da svako drugacije gleda, informacije na sajtu su vlasnistvo sajta, i ako bez odobrenja zaradjuje na istim, mogu da ga tuze, i molim te ne huskaj druge da prave krivicna dela i nemoj preko tudjih ledja biti buntovnik, ako ti se cacka uzmi sam pa preprodaj tudje vlasnistvo pa dodji ovde i javi rezultate.
Bez obzira dali zarađuje ili ne, mogu ga tužiti se bez dopuštenja koristio tuđim sadržajem. Zarada je ovdje potpuno nebitna stvar.
Da, mada je ovo mnogo opasnije, ako ima i materijalnu korist, ali slazem se, mogu da dokazu na sudu da je zbog kradje informacija, njihov sajt pretrpeo stetu i da treba da nadoknadi istu.
Ovdje je možda i point…koliku štetu?
Ne tretira se jednako krađa od 5kn i 5000kn…ili krađa koja je temeljena na razvaljivanju brave.
Do 2000kn policija nebu niti izašla na teren ukoliko nema okolnosti poput:
-organizirana krađa (više osoba sudjeluje),
-provala
-korištenje elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres…)
To je na poslodavcu da čuva svoje stvari unutar tih vrijednosti, ukoliko nema posebnih okolnosti.
Vrlo se jednostavno aproksimira gubitak Njuškala uzrokovan recimo 50 korisnika mjesečno koji prate oglase pretplatom umjesto da posjećuju site. Malo računice sa CTR-om, i dobijemo neku siću zapravo pretrpljene štete.
Također se lako razlikuje što je DDOS napad, a što je 100-njak spajanja više na neznam koliko tisuća spajanja koje Njuškalo svakodnevno isporučuje. Tu bi takđer mogli uzeti u obzir da je ovakvo dohvaćanje podataka i vrlo preciznije nego kad korisnik pootvara 5-10 linkova da nađe ono što je tražio.
Štoviše, posredni server u određenim slučajevima može igrati i kao optimizirajući faktor, ukoliko za jedno dohvaćanje izvora poslužuje više ljudi…
Te bi usto mogao izaći iz kategorije DDOS napada zbog čistih namjera…mogao bi se spajati recimo samo kad uoči manju opterećenost servera, te tad “surfat” po stranicama …
Mislis da ces dobiti manju kaznu ako ukrades kola koja nisu zakljucana ?
Pazi, ja prvi pravim web scrapere i botove, da ne bude zabune, ali to su custom resenja, koja se instaliraju na korisnickom PC, i samo po narudzbini.Nema masovne prodaje i niko ni ne zna za to. Nasao si dobru ideju koja je korisna, ali ne treba da ti bude zao. Naci ces i drugu koju ces moci monetizovati .
Hehe, ma nije meni žao…ja sam ionako lila bili išao u ovo sve da je i 100% čisto.
Ovdje sam čisto da čujem tuđa razmišljanja o pogledu na ovaj problem…no kontriram čisto iz razloga da se dublje uđe u priču.
Tako i ovo…
Razlika je ogromna za krađu koja je nastala orobljavanjem brave i ne orobljavanjem brave. Velim ti, malo je apsurdno…ali nitko ti ništa praktički ne može ako uzmeš u nekoj trgovini do 2000kn.
Bilo je čak slučajeva kad su trgovine stavljala slike lica osoba i imena onih kojima nisu dali da uđu u trgovinu…jer se ti naprosto nisu libili da budu uhvaćeni iznova …iznova… i iznova.
No orobljavanje brave je samo jedna stavka…
gore sam zaboravio napomenuti i stavku koja se odnosi na prijećenje, uporabu sile, oružja i dr.
Znači nije ista krađa kad mirno nešto uzmeš negdje (kriomice)…ili dodješ i na silu uzmeš.
Isto tako postoji stavka: “vrijednost ukradenog”. Nije isto uzmeš li 5kn ili 5000kn.
No uzeti 5kn uz orobljavanje brave…je teže djelo nego uzeti kriomice 1000 kn.
Ja ne huskam nikoga, a gore sam ponudio svoj server. Evo jos jednom ako hoces da instaliras aplikaciju na moj server, na moje ime, ja cu obezbediti rotaciju ip-a tako da nece moci da me banuje a nece moci ni preko hostera da se zali, pa da vidimo svi sta ce se desiti posto nas sve zanima, pa i mene… Sta ste svi zapenili ko da vama decko iz dzepa uzima, sve sami pravnici u ovoj temi a niko konkretno iz zakona nesto da izvuce…
Hvala na ponudi i računam na tebe ukoliko dođe do razvoja događaja 
@in4hr Zanam da nisam u pravu, ali u realnosti to tako funkcioniše. Da je on zaradio milion tužili bi oni njega i bez osnova, 100k da mu uzmu bili bi zadovoljni.
@bozoou Da sam na tvom mjestu, tražio bih načina da nastavim sa radom. I da te tuže i dobiju sud će ti samo zabraniti rad aplikacije, jer su tvoji motivi želja za znanjem i pomoć korisnicima.
Ako ti zabrane rad ti iz **dobrobiti prema svijetu ** otvoriš kod i pokloniš ga u nekomercijalne svrhe.
To NJuškalu i sad možeš reči: Izbubio sam 300h truda i ne bih to da zaboravim, ako ja to ne mogu da radim onda ću da objavim kako svako može to da napravi.
Ma mene muči monetizacija toga…da bude prema korisniku jednostavno, a da taj dio bude pravno uredan. (Uz pretpostavku da ukupna radnja nije ilegalna ili barem nije jako ilegalna…pa kud puklo da puklo)
A s papirologijom imam jako lošeg iskustva…grize me za oči sama pomisao i neda mi se u to ulaziti radi ovakve stvari.
Rizik, što bi moglo biti sa zakonom ako se Njuškalo tuži…to mi nije bed podnesti… ali kad bi račune rješavao preko nekoga drugoga, onda vjerovatno na toga drugoga prebacujem i rizik…pa mi to nije baš spretno rješenje…
A dali sama aplikacija ima potencijala da se unovči…tko zna, ja vjerujem da nešto ipak ima.
Tome bih pristupio na sljedeći način… vrlo jednostavno zapravo:
Cijena bi trebala biti tolika, da nema previše korisnika.
Previše korisnika bih smatrao da podižem njuškalu posjetu više od 1%…vodeći time, sljedeća jednadžba pokazuje koliko često mogu ažurirati podatke, za koliki broj korisnika (s kolikim prosječnim brojem linkova po korisniku)
delay(min) = 0.015 x broj_korisnika x avg_broj_linkova
I rezultati su prilično obečavajući!
Pristup prema korisnicima bi bio takav da dobiju besplatnu verziju dan-dva, čisto da osjete koliko im aplikacija zaista koristi, a zatim slijedi naplata. (Odlična mi se čini SMS naplata)
I naplata bi vrijedila samo za neki vremenski period, tako da se aplikacija nebi zapravo trajno punila sa korisnicima …nego uvijek balansirala unutar nekih željenih vrijednosti.
Zatim otvorit marketing kampanju i jednostavno probat hoće li stvar raditi sa plusom ili ne…
cao, odakle si? imam firmu, mozes li mi reci u cemu si napisao app, i ja voplim slicne stvari raditi cak sam planirao vlastiiti search engine raditi ali vremena bi oduzeli mi previse. Javi mi se pa bi mogli popricati u vezi moguce suradnje!