Ovo će doduše vjerovatno biti neizvediv prijedlog za ovaj forum, svejedno ću podijeliti ideju.
Po meni dobar setup foruma bi trebao raditi na način da ga comunity moderira, isti onaj koji i stvara sadržaj. To bi dovelo do objektivne moderature iz perspektive svakoga, a ujedno bi to vlasnicima bio automatiziran proces održavanja sustava.
Kako sam to zamislio?
U najgrubljem smislu, koncept je da forumaši glasaju o odlukama i da se iste automatski provode prema većini glasova.
– Malo detaljnije kako bi to funkcioniralo –
Pa sve one akcije koje su inače dostupne moderatoru, te akcije bi bile dostupne svakom članu. (Ne mora biti nužno baš svakom, tipa korisniku se tek nakon određenih stečenih “titula” otvaraju te opcije. Isto kao što sada inbox nije otključan svima u startu.)
I nakon što neki od korisnika aktivira neku moderatorsku akciju, ona se ne izvršava direktno nego se pojavljuje na prikladnom mjestu gdje je vide svi forumaši i gdje mogu glasati o ishodu iste.
- svaka akcija ima svoje moguće ishode
- svaka akcija ima svoje kriterije (postotak glasova) da bi se neki ishod mogao po automatizmu ostvariti
Znači neke kritične akcije mogu zahtjevati 80% glasova, dok neke banalne i 5%. To se setupira od vlasnika foruma.
Nadalje, ne vrijedi svačiji glas jednako. Kroz sudjelovanje na forumu i skupljanje titula, svaki korisnik skuplja “rating” koji mu daje veću snagu kod glasanja.
Lajkovi na postove i teme su recimo ključni faktor skupljanja tog ratinga, a sustav naravno neće ni svaki lajk jednako validirati. Jer dobiveni lajk od forumaša koji ima nizak rejting neće jednako doprinjeti ratingu kao i lajk od forumaša koji ima visok rating.
Nadalje, kod donošenja odluka sistem može pratiti sve forumaše koji su bili na ispravnoj strani odluke…te ih nakon odlučivanja nagraditi dodatnim ratingom što su sudjelovali u moderiranju…
…itd, itd. Sigurno da se može postaviti dobar sistem koji određuje rating svakm korisniku i to je njegov “statusni” simbol, te moć utjecaja na održavanje foruma. (Ukoliko će htjeti sudjelovati u tome)
Te sa određenim ratingom neki korisnici bi mogli izvršiti neke akcije i bez da se pojave u sustavu glasanja. (Sve ovisi kako su akcije konfigurirane)
Još valja dodati, cijeli sistem bi tako znao koja pitanja/odluke može automatizirano donesti, a koje su na vagi…tj. koje su škakljive odluke. Onda bi main-administrator ili vlasnik foruma, mogao se baviti samo tim škakljivim odlukama…ili bi mogao odlučiti biti objektivan, pa se ne uplitati sa svojim subjektivnim stavom niti oko tih škakljivih odluka. (Jer ako je glas naroda pokazao da nema konzesusa oko odluke, onda je teško takvom problemu pristupiti objektivno)
Svakako bi mu takav sistem puno pomogao oko održavanja foruma, a zajednica bi imala fair-play moderaturu.
Heto, upravo sam vam otkrio kako sam zamislio normJS platformu da regulira stvaranje sintakse normJS-a. …no ovaj sistem je hvale vrijedan upravo za forume. I iskreno se čudim da sam ga u praksi jako slabo sretao, a već godinama to imam u glavi. Još kada sam radio carpooling servis, tako sam razmišljao o moderaturi.
Jedino što pretpostavljam da je problematično tako nešto ugraditi u postojeći sistem foruma i razumijem to. To je ujedno odgovor onima (znaće koji su) koji hejtaju što ja pravim stvari koje već postoje. Pa pravim ih upravo zbog toga. Jer kada imaš svoje in-house rješenje, onda ovakve ideje vrlo lako ulaze u konačni proizvod i puno si fleksibilniji u radu.
Istina, to je nauštrb brzine pokretanja nečega, ali na duge staze dolazi nebitno koliko je nešto brzo krenulo. Bitnije je da nam cijelim putem za vratom ne visi ograničenje u fleksibilnosti.
To ću vam prikazati jednim diagramom što se točno dešava, al to je zaslužilo svoju temu: