Održavanje foruma - prijedlog

Ovo će doduše vjerovatno biti neizvediv prijedlog za ovaj forum, svejedno ću podijeliti ideju.

Po meni dobar setup foruma bi trebao raditi na način da ga comunity moderira, isti onaj koji i stvara sadržaj. To bi dovelo do objektivne moderature iz perspektive svakoga, a ujedno bi to vlasnicima bio automatiziran proces održavanja sustava.

Kako sam to zamislio?
U najgrubljem smislu, koncept je da forumaši glasaju o odlukama i da se iste automatski provode prema većini glasova.

– Malo detaljnije kako bi to funkcioniralo –
Pa sve one akcije koje su inače dostupne moderatoru, te akcije bi bile dostupne svakom članu. (Ne mora biti nužno baš svakom, tipa korisniku se tek nakon određenih stečenih “titula” otvaraju te opcije. Isto kao što sada inbox nije otključan svima u startu.)

I nakon što neki od korisnika aktivira neku moderatorsku akciju, ona se ne izvršava direktno nego se pojavljuje na prikladnom mjestu gdje je vide svi forumaši i gdje mogu glasati o ishodu iste.

  • svaka akcija ima svoje moguće ishode
  • svaka akcija ima svoje kriterije (postotak glasova) da bi se neki ishod mogao po automatizmu ostvariti

Znači neke kritične akcije mogu zahtjevati 80% glasova, dok neke banalne i 5%. To se setupira od vlasnika foruma.

Nadalje, ne vrijedi svačiji glas jednako. Kroz sudjelovanje na forumu i skupljanje titula, svaki korisnik skuplja “rating” koji mu daje veću snagu kod glasanja.

Lajkovi na postove i teme su recimo ključni faktor skupljanja tog ratinga, a sustav naravno neće ni svaki lajk jednako validirati. Jer dobiveni lajk od forumaša koji ima nizak rejting neće jednako doprinjeti ratingu kao i lajk od forumaša koji ima visok rating.

Nadalje, kod donošenja odluka sistem može pratiti sve forumaše koji su bili na ispravnoj strani odluke…te ih nakon odlučivanja nagraditi dodatnim ratingom što su sudjelovali u moderiranju…

…itd, itd. Sigurno da se može postaviti dobar sistem koji određuje rating svakm korisniku i to je njegov “statusni” simbol, te moć utjecaja na održavanje foruma. (Ukoliko će htjeti sudjelovati u tome)

Te sa određenim ratingom neki korisnici bi mogli izvršiti neke akcije i bez da se pojave u sustavu glasanja. (Sve ovisi kako su akcije konfigurirane)

Još valja dodati, cijeli sistem bi tako znao koja pitanja/odluke može automatizirano donesti, a koje su na vagi…tj. koje su škakljive odluke. Onda bi main-administrator ili vlasnik foruma, mogao se baviti samo tim škakljivim odlukama…ili bi mogao odlučiti biti objektivan, pa se ne uplitati sa svojim subjektivnim stavom niti oko tih škakljivih odluka. (Jer ako je glas naroda pokazao da nema konzesusa oko odluke, onda je teško takvom problemu pristupiti objektivno)

Svakako bi mu takav sistem puno pomogao oko održavanja foruma, a zajednica bi imala fair-play moderaturu.

Heto, upravo sam vam otkrio kako sam zamislio normJS platformu da regulira stvaranje sintakse normJS-a. …no ovaj sistem je hvale vrijedan upravo za forume. I iskreno se čudim da sam ga u praksi jako slabo sretao, a već godinama to imam u glavi. Još kada sam radio carpooling servis, tako sam razmišljao o moderaturi.

Jedino što pretpostavljam da je problematično tako nešto ugraditi u postojeći sistem foruma i razumijem to. To je ujedno odgovor onima (znaće koji su) koji hejtaju što ja pravim stvari koje već postoje. Pa pravim ih upravo zbog toga. Jer kada imaš svoje in-house rješenje, onda ovakve ideje vrlo lako ulaze u konačni proizvod i puno si fleksibilniji u radu.
Istina, to je nauštrb brzine pokretanja nečega, ali na duge staze dolazi nebitno koliko je nešto brzo krenulo. Bitnije je da nam cijelim putem za vratom ne visi ograničenje u fleksibilnosti.

To ću vam prikazati jednim diagramom što se točno dešava, al to je zaslužilo svoju temu:

Koliko znamo, ovaj forum je gotova platforma koja se koristi free ili kupuje.

Kod modifikacija imas problem kada ides raditi upgrade.

To je otprilike sta Stack Overflow radi.
Community jednim dijelom moderira forum, dok naravno postoje i pravi moderatori.

Ima vec u skripti integrirana opcija gdje bi korisnici s određenim trust levelom mogli sami moderirati topice drugih korisnika. Problem je što bi onda moderatura tim korisnicima bila direktno omogućena bez da ja to mogu prethodno provjeriti i odobriti pa postoji rizik da bi se našao netko tko bi tu mogućnost zloupotrebljavao.

Možda se u budućnosti ova mogućnost proširi s više opcija pa je onda eksperimentalno uključim.

Nije vazno ko je bio ili ko ce biti moderator,vazno je da forum ima mnogo novih pisanja o nacinu zarada i mnogim drugim temama koje su korisne a ne teme sta slusate o cemu razmisljate i sl.

To je u smjeru ovog što pišem…samo mislim da bi ta opcija bila bolja da nitko ne može imati 100% thrust level. (Eventualno za neke sitnice odraditi netko može skupiti thrust level 100% i jedino main-admin ima thrust level 100% za sve moguće akcije)

Sve ostalo da se svodi na level glasanja foruma.

Npr. pojavi se neki bezobrazni lik na forumu…unutar teme mu netko lupi flag tipa “I want ban him for 10 days”

Na dnu teme se automatski stvara anketa tko pristaje, a tko ne na tu akciju. Svi mogu sudjelovati u anketi, a glas forumaša sa većim thrust levelom vrijedi više.
Anketa automatski otvara i svoju temu unuatar koje se može diskutirati ta odluka moderature. Tamo bi član koji je povukao tu akciju objasnio i zašto je to odlučio. Sve takve teme koje se automatski aktiviraju prilikom moderiranja nečega bi se nalazile u svojoj sekciji…pa nebi kvarile red na forumu…jer bi bile organizirane.

Ti bi na taj način zavirivanjem u tu sekciju imao prilično bogatu “statistiku” što se sve dešavalo na forumu od strane “automatske” moderature. …i kakvim je odlukama što završilo.

A kao što rekoh, sve kritične akcije/odluke bi kroz konfiguraciju trebao moći podesiti da se ne mogu desiti bez tvoga konačnog blagoslova.

Recimo, neka postoji akcija “trajni ban” …i ti u konfiguraciji zadaš da ta akcija mora imati tvoj “konačan blagoslov.”

I onda nakon što bi forum izglasao da netko dobiva trajan ban, to bi aktiviralo notifikaciju prema tebi da dopustiš taj trajan ban ili ne.

Mislim da bi takav pristup bio full praktičan i da vlasnik forma pri tome nebi osjećao da nema kontrolu nad radnjama koje ne mora non-stop pratiti.

1 Like

Eto ako netko zna programirati u Rubyu, nešto takvo bi se moglo složiti kroz plugin. Vjerujem da bi ga i drugi vlasnici sličnih foruma koristili i možda platili za takav plugin. Skripta foruma se zove Discourse, open source je i dostupna na Githubu.

Ranije je bila opcija da regular member moze mjenjati naslove tema. Citao sam nekad na onom diskurs forumu o opcijama i spominjao sam i to c3po da po podesavanjima regular member linkovi sa nofollow prelaze u dofollow, ali odje se to nije desilo, tako da sam se bezveze trudio, da dodjem dotle da mogu spamovat.

Zasto nije moguce praviti wiki postove na forumu kad ima ta opcija? Bilo bi korisno za tutorijale da se mogu dopunjavat i bit pregledni.

Mozda je malo oftopik ali je sve u vezi foruma, pa da ne otvaram novu temu

Da se ne zaboravi uzeti backup prije svega. Jer good luck.

Da, to je ova opcija koju sam spomenuo gore, vjerojatno dok si pisao ovaj post pa nisi vidio.

I za to postoji opcija pa je možda uključim ako smatrate da bi to poticalo ljude da više pišu korisne topice, a ne bi ih potaklo na spammovanje?

Ta opcija je uključena ali ne znam je li ju ikad itko do sad koristio.

šalim se ja malo. nikako ne uključuj to. nebitno je za korisne stvari dal je nofollow ili dofollow. dal je dofollow je bitno samo zbog spamovanja.

ja sam je pokušao par puta kad sam želio pisat tutorijale koristit ali nisam uspio jer niđe nisam mogao naći opciju da bude wiki post.

malo opet oftopik, kako rangira na guglu ovaj forum, tj razne teme, jel bolje ili lošije od v buletin ili kako se već ona stara verzija zvala. dosta foruma koriste diskurs ali čini mi se da lošije rangira od većine foruma ili možda tripujem.

Kad se ovako rasčlani logika tog algoritma, ne djeluje mi prezahtjevno to za isprogramirati.
Ali teško je reći na slijepo koliko bi bilo zahtjevno to izraditi kroz plugin. To može procjeniti samo netko tko pozna sustav na koji bi se uštekao.

Meni se isto čini da bi to mogao biti vrijedan plugin ako bi to netko izveo za ovakvu skritpu koja je već raširena. :wink:
Pogotovo ako ima neki specijalizirani forum za ovu skriptu (a vjerovatno ima) kroz koji bi se plugin lako promovirao.

Meni projektić zvuči poprilično cool, ali na toliko cool projekata sam se već rastrčao…da fiziči ne stigne upasti još jedan u raspored.

Ali ako se krene, mogu detaljno raspisati algoritam/logiku tog plugina …koji bi onda netko trebao samo “prepisati” u odgovarajući programski jezik i prilagoditi okruženju tog plugina.

To mi nebi bio problem raspisati.

Ti si trust level 3 odnosno regular member tako da imaš tu opciju…

57d02966f14bfc75d18680aa3cbcc7a6d66ba265

59e95e9e3bb655fe00699ab5b2583bd96876c926

Dakle moguće je post označiti da bude Wiki, a ne cijeli topic. Obično to bude onaj prvi post u topicu ako se radi o tutorialu. Ako je post Wiki onda će oni korisnici s minimalnim trust levelom 1 imati opciju za “Edit”.

Kako će to u praksi izgledati, iskreno ne znam :slight_smile:

da evo sad vidim da ima opcija i kod mene, posljednji put kad sam gledao nije je bilo, a bio sam i tad regular member kad sam gledao. da logično je za prvi post samo da bude wiki post.

može li se podesiti da samo onaj ko je pisao taj prvi post može editovat? ili bar povećat trust level.
nekako mi je logičnije za tutorijal da se neke bitne stvari koje se ne napišu odmah da se mogu dodat u prvi post nego da budu neđe na 50om 100om postu.

1 Like

Za sad je većina Discourse pluginova besplatna pa bi to vjerojatno bio volonterski zahvat stoga najbolje još malo pričekati da vidimo u kojem će smjeru developeri Discoursea skriptu razvijati.

Na žalost ovo su dvije jedine opcije u vezi Wiki postova:

Nisam baš siguran koliko je ovo dobro… regular member označi koristan post kao Wiki, zatim dođe neki relativno noviji član foruma s basic trust levelom i “raz*ebe” taj koristan post, ubaci u njega svoje affiliate linkove i tako dalje :smiley: Dobro uvijek se može vidjeti revision, da se zna tko je to napravio pa se sankcionira… ali tko bi to sve pratio i nadgledao, ne znam.

Stavi da moze Trust Level 2 — Member samo da menja post jer onda ne bi mogao preko noci neko da napravi nalog napise 10 postova i menja wiki postove.

Rangira dosta lošije nego iz vremena dok je bio na vBulletinu ali nadam se da će se to promijeniti u budućnosti. S obzirom da je sve više velikih foruma na ovoj platformi, a sve manje na vBulletinu, neka logika govori da bi se i stvari na Googlu trebale promijeniti…

Evo nekih foruma koji su na ovoj platformi:

A s druge strane forumi poput digitalpoint, warriorforum, webhostingtalk koji su mislim na vBulletinu su u padu.

1 Like

Mislim da to ima veze sa temom foruma,inace su svi forumi u padu odavno zbog drustvenih mreza.

Da ali svi noviji servisi svoje support forume radije prave u discourseu negu vbulletinu… Primjerice mozete li zamisliti da jedan moderan servis poput Cloudflarea u 2019. godini ide support forum praviti u vBulletinu? Ja ne mogu :slight_smile:

Ja mislim da će forumi u budućnosti rasti… Ali samo oni specijalizirani, ne generalni tipa forum.hr

1 Like