Krenuo sam sa Instagram Marketingom,trenutno gradim following i krenuo bih za početak sa affiliateom na IG.
Vidim da imate iskustva sa tim pa ako me možete uputiti nekamo ili nešto podijeli jer mi je to nepoznatno. Jedna stranica na IGu mi ima par tisuća pratitelja i jako dobar engagement.
Također ako sam fulao topic, ispričavam se!
Možda izgleda ko zajebancija ovo što ja pisah, ali suština je ozbiljna. Sa svim ovim što sad sajt ima vrijednost mu po meni jeste ta. Minimalno 15K jer nije zarada x određeni broj mjeseci sveto pismo. Mislim da nisi ni svjesan kakav kapital leži u tim beklinkovima. Te beklinkove 99,9% webmajstora uopšte ne može uopšte nabavit, sve i da ne znam koliko para daju za njih. Pri kupovini beklinkova sa tih jakih sajtova uglavnom se dobijaju neki ćoškovi sajtova, neke lijeve sekcije, članci do kojih svako mora kopat da bi došao, od nekih lijevih editora. Nerijetko ni članci kvalitetom i temom ne odgovaraju, beklinkovi se provuku nekako sporednim putam, nerijetko se ukoliko se provjeri i na takav ne prejak beklink zalijepi nofollow tag. Nekad se stavi da gugl uopšte ne indeksuje članak. I stotine drugih faktora koji utiču na jačinu beklinka.
Ti imaš suštu suprotnost, prirodane, jasno istaknute beklinkove, sa istaknutih članaka koji komplet obrađuju i na kvalitetan način obrađuju temu kojoj tvoj sajt pripada. I to sa kakvih sve sajtova.
I možda nekom kupcu to neće značiti i možda će nekome biti skupo i 6-7k, a kamoli 15k, ali ima sigurno dosta njih kojima će baš značiti ovo šta tvoj sajt ima. Posebno ti moraš sve to zaista cijeniti i znati vrednovati ukoliko budeš prodavao sajt.
Odakle ti dolazi posjeta?
Posjeta je sa googlea cca 99 %. Evo bas gledam u zadnjih tjedan dana svega 45 posjeta sa referal linkova.
Evo sad gledam kad je bio rast: jedan skok je bio pocetkom 10 mjeseca(dosta nagli) a drugi laganiji rast sredinom 11 mjeseca.
drmrgood Interesuje me ako nije tajna vezano za gradjenje backlinkova vezano za ovaj tvoj sajt. Procitao sam celu ovu temu i secam se da si i ranije pominjao da ides na to da rangiras i informativne clanke, ne samo review, i da gledas da gradis autoritet u tvojoj nisi.
Koristis li expired tumblr blogove, cini mi se da si pominjao to ranije, koliko nedeljno postujes, da li gradis linkove putem guest posta?
Narocito me interesuje taj pocetak, koliko prodje vremena kada treba krenuti sa gradjenjem linkova. Hvala.
Pa ovako, ja nisam nista specijalno linkove radio. Nekoliko linkova sa relevantnih foruma,nesto sa mojih sajtova drugih, neki nofollow sa komentara sa tudjih sajtova i to je to.
Trudim se rangirat i info clanke koji nemaju aff linkove,zato jer mi je namjera imati authority a ne aff sajt.
Imao sam i ponuda za recenzije gramofona iz USA,znaci dali bi mi gramofon na poklon samo da napravim recenziju,medjutim shipping je toliki da se to ne isplati.
Možda je malo skretanje sa teme, a možda i nije:
U pitanju je specifična oblast (Hi-Fi), sa tehničkim opisima i slušnim testovima (što je po meni i najkompleksnije u celoj priči).
Kao nekadašnjeg zagriženog audiofila interesuje me ko ti piše članke? Da li si birao “random” autore ili se neko javio na upit ili nešto treće…?
Meni deluje prilično hrabro upustiti se u takav niche. Možda konkurencija nije ogromna, kao za neke druge oblasti, ali nije ni lako obezbediti materijal, a da ima smisao, “težinu”, kvalitet. Naročito ako i sam nisi iz te priče.
Oduvijek sam audiofil i zanima me to, plus sto sam po struci elektrotehnicar. Sviram gitaru, volim zvuk vinila tako da sam 90 % clanaka pisao sam. Koristio sam neke strane izvore ali nista nije prepisano,svaki tekst je unique. Neke clanke je pisao dadaas sa foruma.
Poslao sam sitemap na Google SC i to kao domen/sitemap_index.xml
Ne znam da li je to urađeno ispravno ili ne, ali vidim da imam jednu Excluded stranu, a razlog je: Duplicate, submitted URL not selected as canonical.
Menjao sam url te strane (skratio na razumniju meru) i mislim da sam to uradio nakon što sam poslao pomenuti sitemap. Dakle u međuvremenu.
Kao example je navedena stranica sa tim novim, skraćenim url-om.
Šta mi je činiti i da li imam razlog za brigu? Da li mi je to neki minus kod Googlea?
Aha. OK. Hvala!
Zaboravio sam da napišem da mi je u tome pomogao Yoast. Moguće da sam nešto zeznuo.
EDIT:
Ovo sam našao u Help Centeru: " A canonical URL is the URL of the page that Google thinks is most representative from a set of duplicate pages on your site."
Ako sam dobro shvatio, iz nekog razloga je skontao dve iste/slične strane (verovatno zbog moje naknadne intervencije na url-u) i samo jednu od njih tretira kao reprezentativnu.
Ne da mi se da zalazim u detalje. Nadam se da će Google do kraja shvatiti šta se desilo i da neće biti reperkusija.
Bolje da im ništa nisam slao. I tako bi i sami pronašli
Pozdrav, koje alate (placene ili besplatne) koristite za pronalazak niche/keyworda, osim Google keyword planner…Smatrate li KWFinderom pouzdanom stranicom?
Recimo ja sam koristio kwfinder dok je bio dzabe,mislim da su rezultati pouzdani. Imas na sajtu od Neil Patela neke alate,medjutim mislim da njegov ubersuggest daje puno manje brojke za keyworde nego sto to u stvari jesu. Semrush ti je isto free ali je limited u nekim funkcijama i mozes imati cini mi se do 10 upita dnevno
Kada se registrujete za affiliate program, da li ide posebno com i co uk?
Mislim meni treba za uk, ali mislim da sam se na com davno registrovao, samo nisam koristio. Ima li ovde neka univerzalna opcija, cini mi se da sam to negde procitao na forumu.
Ako si mislio na Amzon, onda je to verovatno AMAZON ONELINK.
Ako budes imao UK traffic vecinom, onda stavljaj direkt linkove sa UK amzona jer one link zna nekad da zajebe stvar, da redirektuje na.pogresne proizvide itd. Tako da ako ti je UK traffic onda teraj UK linkove a US dodaj kao opciju za redirekciju.
Uradicu tako, uposto mi je uk target. Hvala ljudi!
Kako bi trebalo da izgleda prosecan clanak? Mislio sam naprimer da imam jednu tabelu sa 5 najprodavanijih na pocetku ali ne znam da li da linkujem iz tabele direktno na Amazon ili na zaseban review clanak, ili mozda i jedno i drugo? Da li ubacujete youtube snimke za proizvode? Da li na kraju svakog clanka dodam custom native ads ili u sredini? Sta je sa sidebarom? Da li linkujete na najcitanije clanke, imate li neki Amazon baner?
Najbolje ti je da pogledaš kokurenciju jačih sajtova i uradiš bolje od njih.