Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Ja da ti odgovorim za moje iskustvo, ali za domace trziste. Pozicije, za neke bitne linkove, nakon izmene http u https nisu se izmenile, a u 4, 5 dana su zamenjeni stari novim linkovima.
Neke linkove sam pogubio koji su bili na 3, 4 strani u google pretrazivacu.

Meni se uopste nije dogodio pad ikakav

Pa to je odlicno, ja sam upravo jucer prebacio sajt na https. Redirekcija je odradjena, svi oblici URL-a prebacuju na https bez www. Tako da se nadam da necu imati vecih padova rankinga niti posjete. Na svim postovima imam zeleni lokot u Chromeu, nema mixed contenta.

ni meni …

Posto dugo nisam nista kacio u vezi mog prvog amz aff sajta rekog da podijelim sa ostalima sta se dogodilo sa sajtom.

Kad sam krenuo radit sajt poprilicno pojma nisam imao u sta se upusta nit sam neku kompletnu analizu radio. Izabrao sam nišu kafa i sve vezano uz kafu: espreso aparati, kofi mejkeri, o zrnima, mlinovima, milk frotherima… i bukvalno svemu vezanom za kafu. Nedje vec na pocetku sam skontao pri izboru domene da ce bit ■■■■■■■■ posto danima nista ioele normalno nisam moga naci sa nastavkom com. Al me nije pokolebalo. Sa ove tacke gledista ovo je poprilicno zajebana niša. Uglavnom posto sam bio poprilicno tanak s beklinkovima sa par izuzetaka vecina posjete je dolazila na manje obradjene teme koje i manje posjete donose. Uglavnom nedje u junu mi je dopizdilo poprilicno i nervirala me ravna linija posjeta (oko 400 dnevno prosjek) vec solidno dugo. Nisam uspjevao da ga uzdignem na visi nivo s tim da beklinkove nisam posebno uspjesno gradio vec sam to pokusavao postici novim clancima. Na kraju je u junu ove godine na sajtu bilo oko 160 clanaka cini mi se. I odlucio sam da ga stavim na flipu da ga prodam jer mi je bas dokurcilo bilo. U trenutku prodaje u prosjeku zadnjih 12 mjeseci zarada je bila cini mi se 566$ od americkog amazona. Kanadski i uk sam ukljucio nedje u martu ove god i tamo je bilo lupam oko 50$ prosjek mjesecni. Sad ja sam se bas satro radeci na sajtu i vremena potrosio kao rijetko kad, ali boli uvo bilo koga ko kupuje o tome. Nisam znao cifru koju bih stavio za prodaju. Stavio sam 19k $ reserve price i 23k bin price. Posto sam prelomio u glavi da ga prodam tad da mi je neko ponudio dao bih ga i za 15k. Stavio sam 14 dana da traje aukcija i platio onu osnovnu 29$ i placanje iskljucivo flippa escrow. Za nekih 7 dana cini mi se je cifra presla 5k i mada nista to ne znaci svi bidovi iznad 5k moraju neki sitan polog dat pa bar malo zastite od zajebanata koji samo njuskaju. Uglavnom pitanja i zainteresovanih bilo dosta na kraju 60ak cini mi se pratilo aukciju. Nikad iscekat da prodje 14 dana. Cini mi se da se u posljednji dan uslo sa posljednjom ponudom 15 ili 16k. A aukcija nedje ujutro u 6 zavrsava. Nekih 12h prije kraja dosla ponuda od 19k $ kolika je bila i reserve price. Ja sam iscekujuci zaspao al i nije bilo ponuda preko. Transakcija sajta i vezanih socijalnih profila, uplata I poslije nekih 10-15 dana pare su legle, flipa svojih 12% uzela. Sve je proslo ok. Eto da podijelim pricu s vama o prodaji mog prvog aff sajta.

Zanimljivo je da na flipi nema mnogo solidnih u tom cjenovnom rangu amz affiliate sajtova, mislim da vecina ide na empire flipers tako da solidan aff sajt se poprilicno istice na flipi. Sad da sam bio zadovoljan nakon prodaje jesam, ali nisam ostvario cilj od 50k $ koliko mi je zamisao bila da prodam moj prvi amz aff sajt. Kad se pogledao koliko sam vremena potrosio na njeg to i nije neka sjajna suma. Medjutim nadam se da sam u razvijanju njega stogod naucio i da ce sljedeci moj sajt dostici ovu zacrtanu sumu.

10 Likeova

Ja sam mislila da je 19k $ super cijena ali ne znam kako se inace vrednuju ti webovi tako da sam se bas iznenadila za cifru. Ja planiram prodat web stranicu sa nekih 150 posjeta dnevno i zaradom od oko 50$ mjesecno i mislila sam cijenu stavit oko nekih 700$ ali sad vidim da mozda je to ipak premala cijena :smiley:

S cim ces se sad bavit kad si prodao stranicu? Napravit neku novu affiliate stranicu ili ides u nekom drugom smjeru?

Pravo da ti kažem ni ja nisam znao koju cijenu bih stavio i tih dana sam gledao income school kanal i oni prodaju neki svoj sajt za 38 mjesečnih zarada, na empire flipers sam vidio da ide od 20 do 40 mjesečnih zarada. Biće da zavisi od mnogo faktora, beklinkovi, socijalni profili, starost, ima li uspona padova, ko se sve zainteresovao za kupovinu, prezentacija, transparentnost itd itd

Uglavnom treba cijeniti i sebe i sav rad i sajt i nije smak svijeta ako se ne proda, bolje nego ga prodavati za neku cifru koja neće zadovoljiti. Ovdje na forumu se uglavnom priča o manjim mjesečnim ciframa i to je ok ali po meni i po ovome iskustvu više ne bih uopšte pokušavao ovdje prodati sličan sajt. Ja sam bio blizu da prodam sajt neđe u februaru za 10k $ jednom momku sa foruma, ali je on odustao. Pogledaj na flipi koliko se kreću cijene za slične sajtove po posjeti i zaradi kao što je tvoj i vidjećeš da je to uglavnom baš mnogo iznad 700 dolara. Ja ne bih mnogo da pametujem ali nađi slične sajtove i koje su cijene, vidi za koliko su se prodavali sajtovi i odredi cijenu sa koja je dobra za tebe. Pa ako prođe prođe, ako ne izgubila si 29$, nije smak svijeta.

Sad imam tri nova amz aff sajta dva sam krenuo u julu i jedan skoro i ovaj skoro što sam krenuo mi zaokuplja svu pažnju jer mi baš godi radit na njemu. Ova dva iz jula su jedan opet niša kafa zato što imam kao malo iskustva, ovaj drugi uopšteni.

2 Likeova

Evo jos jedno pitanje s moje strane: koliko je pametno imati sidebar u kojem su npr. najnovij postovi na postovima sa review clancima? Da li se ovako rasipa link juice?

Nesto bas testiram sa nekim novim sajtovima i zakljucio sam da google mnogo teze indeksira nove artikle na novim sajtovima, moram ih dodati direktno preko WMT + i kad ih dodam treba mnogo vremena da udju u top 100 na pretrazi, a paralelno radim i link building znaci nema pravila za nove sajtove, dok npr kupio sam sajt star 4 god na kojem nista nije radjeno vec je stajao samo sa nekim osrednjim artiklima bez traffica i nema ni backlink profil i rangirao ga za 3 meseca :slight_smile:

Ima li neko slicnih iskustava sa novim sajtovima, da slabije ulaze u pretragu?

@anja1

1 Like

I kod mene je isto, bas treba da prodje vreme da pocne da rangira… Evo jedan sajt stoji dva meseca ne mrda, tek po nekih 25 impresija ima dnevno sto je nista. Valjda mnogo novih sajtova se pojavljuje pa onda su usporili malo sa pustanjem sajtova u vrh.
Ja vidim kao jedinu mogucnost da se pise o necemu cega nema na netu, ili exp domen. Trece nema, tj ima da se ceka.

1 Like

Pre je bilo 2-3 meseca, za 6 meseci je vec mogao da se napravi jak sajt, a sad tih 2 meseca rekao bih da su 8 znaci 12 meseci da se napravi jak sajt po mojoj proceni. Ja sam zato sad digao 10 sajtova okacio na svaki po 10 artikala i cekam da se kisele 8 meseci pa cu krenuti da radim link building za 8 meseci. Cinjenica je sad da je jedan od vecih faktora za seo starost domena.

Ja imam sajt koji je u aprilu podignut, krajem maja poceo da rangira. U junu vec imao posetu, pocetak jula po neka prodaja a od kraja jula konstantno. Sad vec zaradjuje “fino”. Sustina je da hocu da kwzem da prodje neki sajt sa novom domenom.
P.S. evo ga na prodaji :slight_smile:

Pa da sigurno onda zavisi od konkurencije i broja rezultata za te kljucne reci :slight_smile:
Kad si poceo raditi link building za taj sajt koji je podignut u aprilu?

Pocetkom maja neke obicne linkove, krajem maja PBN linkove (koje sam sada uklonio, vecinu). Odmah posle tih PBN linkova je poceo da rangira polako za slabije KWe pa onda polako i za ostale.

Jel su linkovi isli ka homepage stranici ili ka artiklima?

Ka clancima. Sad u septembru sam tek odradio branding linkove. Do tada je sve islo na stranice.

Prije nekih mjesec dana sam dodao clanak na sajt napravljen u julu u fechovo ga i jos uvijek se ne pojavljuje za bilo u guglu. Ovaj novi sajt od prije 15ak dana od 12 clanaka jedan rangira u guglu i to poslije par dana krenuo od 20 i neke pozicije pa nadalje. Doduse rijec je o temi koja nije bas pokrivena. I na prvoj strani gugla je jedan forum sa par postova na temu. Oni sa income school govore o 35 nedelja cekanja da clanak dostigne 90% rangiranja. I to 35 za svaki clanak od datuma kreiranja. Mislim da moze mnogo ranije ukoliko se pokriva tema koja je nedovoljno obradjena, u suprotnom mora se cekat. Vjerovatno mnogo zavisi i od beklinkova kao i velicine sajta jer veci sajt nekako mi logicno kravleri cesce posjecuju, idu dublje i sl.

1 Like

Isti slucaj i kod mene, iako nema prevelike konkurencije nema me niti u prvih 100, sadrzaj imam 3 put bolji od konkurencije… vec mesec ipo star sajt, mislim da bi bolje bilo da sam pronasao exp domen…

Koliko je ulozeno u sajt?

Bas puno mog vremena, solidno zeninog vremena za pisanje i u parama lupam otprilike 2000$