Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Napokon prva prodaja :smiley:
Neko je kupio ovo lol, sajt mi je totalno nepovezan sa tim :smiley:

6 Likeova

Čestitam!

Da, nekad će se ovo i događati da netko dođe na sajt zbog jedne stvari pa onda kupi nešto deseto. Samo naprid! :muscle:

Imam pitanje oko Amazon slika.

U njihovom “agreement-u” piše da ne smiješ koristiti njihove slike na svom sajtu, već jedino preko njihovih API-a. Dali bi, prije nego što uđem u njihov program, trebao izbrisati sve slike (koji su uzeti od amazona) ili to mogu poslije kad uđem u njihov program ?

Te slike nisu Amazonove u principu, nego od proizvodjaca ili prodavca, i imas ih svuda po netu. Po pravilu ne smijes koristiti slike, u praksi svi ih koriste i niko se ne buni dok god promovises produkt, jer u tu svrhu su i napravljene. Ne zamaraj se s time, ne vjerujem da bi te zbog toga amazon odbio…

1 Like

OK, hvala na info!

Uskoro planiram se ubacit u program jer sam čekao nabiti više prometa na sajtu. Sada sam preko 700 posjetitelja mjesečno. Još malo srediti privacy policy i cookie consent radi GDPR-a i manje više sam spreman. Nadam se da će biti nešto.

A zasto toliko razmisljas i cekas? Zasto ne postavis linkove na sajt? I kakav crni GDPR, privacy police, Cookie consent… Nadji neki sajt, iskopiraj sve to i promeni njihovo ime u tvoje i tjt… Ne razmisljaj previse, zivot brzo prodje :slight_smile:

3 Likeova

Meni je Amazon podrska jos na pocetku rekla da smeju da se koriste slike sve dok promovises proizvode u clanku.

Dok ti podesis sve to oticice ti traffic, bolje pozuri :slight_smile:

1 Like

Vjerovatno imaš pravo. Bojim se da me Amazon ne odbije pa moguće da zbog toga želim kao igrati prema pravilima, jer ipak u pitanju je lova.

Skratit ću onda sve to i postaviti konačno linkove.

Šta je najtragičnije, sad se sjetio, da kad sam gledao konkurenciju, da oni uopće i te stvari nemaju…osim naravno Privacy Policy.

Idem punom parom naprijed! :muscle:

1 Like

Samo napred! Ja uvek praktikujem da sve u hodu resavam. Ako idem cek jos ovo da resim pa cu onda, pa daj jos ovo, pa jos ovo…Uvek ima nesto da se resava, a ako nema prihoda onda se volja izgubi. Zato stavi ti kodove, stavi Amazon disclamer:

### AMAZON AFFILIATE DISCLOSURE:

xxxxxxxxxx.com participates in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com.

Privacy police iskopiraj od nekoga i zameni samo u svoje ime sajta i teraj cirkus.

2 Likeova

Hoću, hvala na savjetima i motivaciji! Ima da zaradimo za mirovinu :blush:

2 Likeova

Kako ide braco amazonci? Ima li dolara? Ja cu sutra lupit jedan opsirniji izvjestaj malo da razmrdam temu

3 Likeova

Šta si dosad čekao, jesi li to nilo na letovanju :wink:?

Saljem i ja svoj update kad prodje 30 dana od proslog, mada lose vijesti za sad :(.

I kod mene dosta lose, prosli mjesec jedva 50 $.

Evo moj mjesečni update.

Za one koji ne prate temu sajt je napunio 6 mjeseci, ali kako je prvi mjesec samo stajala domena registrovana može se reći da je napunio punih 5 mjeseci kako ima smislen sadržaj.

Zadnjih 30 dana sam nešto kobajagi i radio. Dodao sam 14 postova i sad ih imam ukupno 56. Dodao sam napokon Amazon linkove na svaku fotografiju proizvoda, ali nisam dodao ono “Check price” što tek planiram.

Ovako je to bilo prije mjesec dana:

Ovako je to sada

Ovako izgleda posjeta zadnjih 30 dana:

Ovako izgledaju affiliate klikovi i prodaje:

E sad neke dobre stvari i neke loše. Prva loša stvar je da kad sam proširivao članke dodao sam neki generalni opis kao “uvod u stvar” i taj “uvod” rangira i većina posjete dolazi za njega, a ne za moje prodajne keyworde.

Međutim, fora je da rangiram i za prodajne keyworde samo što sam jako pogrešno procijenio koliko traffica imaju i koliko su prodajni. Rekao bih da imam možda tek 30tak posjeta dnevno samo (na preko 50 članaka) koji su u stvari prodajni keywordi, sve ostalo je neka uopštena informativna posjeta. Plus imam jedan clanak koji dobija 20% posjete, a uopšte nije prodajni.

Druga očigledna loša stvar je da imam klikova, a nemam prodaja. Tu sam otvoreno razočaran i stvarno je demotivišuća ta činjenica.

Dobra stvar je što imam dosta klikova, nekad i po 50-60 dnevno na affiliate linkove, i da se doći do posjete, te ako ne bude bilo značajnih prodaja kad budem imao 1000 posjeta dnevno jednostavno ću dodati sajt na Adsense.

Za sada znači 2 prodaje i jedan stvar čeka na isporuku pa kontam da će i to leći sa vremenom. Obe prodaje su totalno nevezane za moj niche, dok ova što čekam je direktno povezana ali nažalost vrlo jeftina.

Mogu samo pohvaliti ovaj Google Cloud hosting izuzetno je brz i stabilan iako je tanko opterećenje za nešto više, nekad mislim da Google voli ovakav sajt bez linkova samo zato što je kod njih i sve znaju o njemu i vlasniku.

Linkove još ne planiram graditi, poslao sam 10tak mailova sajtovima slične tematike i niko mi nije odgovorio. Dobio sam još 2-3 linka sa nekih tech foruma i masu nekih linkova sa sajtova koji su već 404, istekle domene ili bacaju error 500 tako da kontam da je neki spam u pitanju.

Ahrefs kaže da mi je DR 19.

Zadnjih 15 dana opet nisam ništa radio, drugi sajtovi, obaveze na drugom poslu, beba :). Planiram poslije 15og se opet aktivirati.

p.s.
Umalo da zaboravim, pregovore sam odradio sa novinarom pa ću vjerovatno početi i ulagati napokon neke pare u sajt umjesto sve sam da radim.

5 Likeova

Jel ima neko iskustva sa Amazon Mobile Popover-om. Prije tjedan dana sam ga stavio i od tada mi je krenuo pada pozicija i posjete sa gugla. Ne znam jel vezano uz to, ostavit ću ga još tjedan dana pa ćemo vidjet hoće li se vratit pozicije. Inače nisam nikakve backlinkove radio od kad je sajta.

Nije ti to vezano sigurno,slucajno se poklopilo. I ja ga imam pa nema pada posjete.
P. S. Ja muku mucim sa povecanjem posjete,stagniram vec godinu dana na 100-150 uv dnevno. Sa takvom posjetom zarada je oko 100 $ mjesecno. Kad bih to nekako uspio skalirat pa da posjeta bude 500 uv na dan,bilo bi super,jer bi i zarada dosta skocila. Moguce je jednostavno,kao sto mi je jednom rekao makica, da mi je nisa “budjava”… hahaha
P. P. S. Na drugom affiliate sajtu koji skoro pa da nema posjeta vec je bilo desetak prodaja,ali neke turbo jeftine stvari pa je i zarada mizerna.

Ja mislim da je kod tebe problem to sto ljudi kliknu na sliku da bi je bolje pogledali i zavrse na Amazonu. Definitivno nemas vruc traffic i zato nema prodaja. Sad kad vec imas posete, donekle razradjen sajt, probaj sa nekim klasicnim aff tekstovima, jer ovako ce ti trebati brdooo posete ne bi li napravio neki $£€.
Inace ja ne bi menjao slike, mozes samo ispod slike da napises “click on the picture and check the price”. Mozda ces tako da filtriras vruc traffic.

@drmrgood probaj sa nekim exp domenom da odradis 301 ako vec imas problem sa gradnjom linkova.
Inace to je bas mala zarada za taj broj posete. Svakako da jednu od uloga igra i nicha. A jel imas klikova ka Amazonu?

1 Like

Ma imam,dnevno bude 30 klikova,ali mi je conversion rate oko 4 %. Znaci po tebi bi trebao maknuti linkove sa slika? Ili ispod slike postaviti “Click on the picture to check the price”? Ne vidim zasto bi to napravio,ali moguce da je tu problem. Vjerojatno cu onda morati mijenjati sve slike jer su sada zbog optimizacije sve svedene na 690 px sirine pa se klikom na njih ne bi nista dobilo jer se slika ne bi povecala.

Da definitivno si u pravu.

Nisam mislio mijenjat slike. Dodacu samo button ispod svake i svakog opisa, sa tim da razmisljam kako da to uradim odjednom, a ne na svaku pojedinacno. Jos cu malo ici “spaghetti approach” da povecam posjetu, mada vec imam ideju za seriju buying tekstova, sa tim da cu slike onda linkovat na njih umjesto na Amazon, sto je neko vec preporucio.

Nego sta je ko upisao u ovaj ITIN broj za porez?

1 Like