Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Drugi sajt.

Jos ti pagespeed jako los - 26
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=hr&url=https%3A%2F%2Fworldofturntables.com%2Fpro-ject-rpm-1-carbon-review%2F&tab=mobile

Znam to, medjutim za mene google pagespeed nikada nije bio nesto puno relevantan. Vise vjerujem GTMetrix i tools.pingdom.com rezultatima. Tesko da mogu bolje od ovog, jer ako i ukljucim neke minifikacije ili nesto slicno, sajt se raspada. U .htacces fileu imam sve sto treba: leverage browser, expires caching itd.

Ne treba puno obracati paznju na to. Evo jedan Amazon page kakav skor ima. A imaju brdoooo organic posete.

Meni se cini da je lakse doc do 20k kod nas no u usa do 200 posjeta. Kako tako malo sati, ja sam toliko sati vjerovatno proveo samo gledajuci analitiku i wmt ovog mog sajta. Super su tvoji rezultati pogotovo na to vrijeme potroseno. Srecno s novim sajtovima.

Kako si ti organizovao homepage i sajt uopste?

Tako je kolega Jeronimo034, ovo je za mene relevantno:

Zamolio bi kolegu Hellasa da stranicu proba ucitati na svojim uredjajima pa javi svoj subjektivni dojam, umjesto sto se oslanja na pagespeed alate.

Djeluje brz i na telefonu i na desktopu. Međutim toliko se mislite hoćete li razbiti silo, staviti neki link nofollow ili dofollow, o ključnim riječima u sadržaju, pa sam konto da će vam biti bitno i da Google lično aminuje da je sajt brz :).

Znači sajt nije klasičan review sajt, recimo da je kao tvoj sa listama proizvoda.

Vrijeme nisam bilježio detaljno niti sam možda sve ubilježio ali recimo 50tak članaka po 2 sata u prosjeku da napišem. Možda 10 sati da utvikujem WP, temu, pluginove, iskodiram određenu automatiku specifično za ovaj sajt. Zatim, lupam možda 5 sati da objavim sve članke. Par sati da polinkujem sve slike. I možda 5 sati na linkove. Ako još dodam razgledanje analitike i kontanje ovog Google Clouda to je onda možda još 10 sati. Ukupno odoka 120-130 sati. Zato sam i zadovoljan. Imam sajtova gdje sam uložio par godine rada, bruku para i donose samo simboličnu zaradu.

Inače ja slabo provodim vrijeme u analitici i reportima. Na oglasne mreže se ulogujem jednom sedmično, analitiku pogledam jednom dnevno za ovaj sajt, a za ostale jednom u 15 dana čisto da vidim da nema neki penal ili prepreka da nešto ne radi. Znam trebao bih češće…

Oko sajta, nisam ništa posebno organizovao. Homepage mi lista najnovije postove. Ti postovi su mi prodajni, znači puni affiliate linkova. Imam još statične stranice gdje su mi klasični Contact, About, Sitemap i Privacy Policy. Pored ovih imam za sad još jedno 6 statičnih “link bait” tekstova sa određenim informacijama koje se ažuriraju dnevno (automatika) i te tekstove osim što linkaju ljudi linkam i ja jer su takvi da ne izgledaju kao spam.

Većinom su to tabele i neki proračuni bez ijedne reklame ili affiliate linka. Međutim iz tih tabela linkam na sve ostale članke kako ih dodajem.

Kategorije koristim za strukturu sajta ali sam ih deindeksirao. Tagove isto, iako ih koristim jer volim ih uključiti u related posts i prikazati meta tags iako i to Google ne računa.

Članak mi je klasičan, bez autora, ali sa datumom i updated: datumom. Ažuriram ih ponekad.

Linkam iz članaka na sve i svašta. Amazon linkovi su mi “nofollow”, sve ostalo što spomenem, izvori i reference to je sve klasičan dofollow link.

Sajt je minimalistički, jednostavan, brz, pregledan, čist. Nemam komentare i related posts. Nemam cak ni share dugmad.

Generalno mislim da ovo sve ništa ne znači. Količina sadržaja, kvalitet tog sadržaja i koliko sadržaj zadržava posjetioce, te koliko ga linkaju i koliko linkova ima, koliko ga dijele kao i postojeća konkurencija su ono sto je najbitnije za rangiranje.

Vrijeme… 50tak članaka po 2 sata u prosjeku da napišem. Možda 10 sati da utvikujem WP i temu i dodam statiku. Oko možda 5 sati da objavim sve članke. Par sati da da polinkujem sve slike sa affiliate linkovima. I možda 5 sati na linkove. Ako još dodam analitiku i kontanje ovog Google Clouda to je onda možda još 10 sati. Ukupno odoka 120-130 sati na preskok kada sam hvatao vrijeme od drugog posla, iliti 15tak radnih dana.

Sa tim da nisam ništa keyword research radio :D, zbog specifične niše, tj vidio sam da ovih par konkurenata ima dosta saobraćaja pa sam konto moraće biti i kod mene iako bukvalno sajtovi konkurencije su različiti samo se malo preklapamo. Idem stihijski dok ne obradim sve teme pa šta ubodem sa njima.

Otkako sam uzeo novu mehaničku tastaturu odužio sam sve postove :).

2 Likeova

ne bi trebao, to što ti radiš je idealno, ovo što ja radim je katastrofa :slight_smile:

Ja o tome uopce ne razmisljam. Logicno da su linkovi na amazon nofollow, svi ostali su do follow. A za silo me bas briga, puno je bitnije da korisnik do zeljenog sadrzaja moze doci u dva klika. Kljucne rijeci su mi nebitne, pisem za korisnika i nudim mu informacije koje ga zanimaju, zato sa dosta postova i rangiram na prvoj strani a niti jedan nema backlinkova. Jedino za glavni keyword postavljam naslov posta a u description prvi slijedeci jaci longtail keyword.

2 Likeova

Do mene je. Ja te druge alate i ne koristim. Pagespeed mi je referenca.

pazi anaj1, sta su pederi stavili za robots meta tagove:

meta name=“robots” content=“index,nofollow”

zato ispada da je nofollow prema alatima, zato prodaju clanke i zato slabo efekta imaju ti njihovi postovi

sta mislite?

Ja sam rekao da se necu vise zamarat beklinkovima. Previse posla, zivaca, para… vjerovatno sve oko beklinkova vrijedi kad znas, umijes, imas para… ovako za moj budzet i zivce, kao i znanje sta radi, a sta ne, se lako moguce ne isplati trosit vrijeme na to.

1 Like

Istina je da ako je sadrzaj dovoljno kvalitetan da linkovi dolaze sami. Ja imam nekoliko backlinkova sa jakih sajtova, tekst je kvalitetan i ljudi su linkali.

Meni treba vise od sata da sredim clanak koji mi neko drugi napise, i jos mi dva sata vremena treba da narucim clanak :grin:

Zasto? Ja nisam radila do sad s kategorijma i postovima (samo pages), ali sad idem na klasican WP i kategorije sam stavila u menu, a i redirektovala sam jedan exp domen na kategoriju i najbolje mi rankira za sad … Sajt je doduse na samom pocetku, tako da to mozda nista ne znaci…

Zaboravljas da sam prije par mjeseci rekao da su clanci u prosjeku 500-600 rijeci. Da su duzi duplo trebalo bi sigurno i duplo vise vremena da ih napisem. I ovako sam ih malo na silu produzio.

Kategorije sam deindeksirao jer su mi bitne za strukturu ali nisu bitne za rangiranje, niti mogu za tako konkurentne pojmove rangirati npr. “Electric Appliances”, ta kategorija je bitna za logiku mog sajta, ali ne bas za nekog ko trazi taj pojam na Googleu… Sta kad imas kategorije “Featured”, “Beginner”, “Blog”, “Miscellaneous” ne vidim zasto bi neko takve kategorije drzao u indeksu uopste.
Znaci, drzim ih na “noindex, follow”. Follow jer su bitne za strukturu i logiku sajta, noindex jer nemaju nikakvu vrijednost mi u indeksu.

Ovo naravno zavisi od sajta naravno. Npr i ovo su slucajevi gdje po meni ne treba indeksirati kategorije i tagove…

Kad pravis “silo” strukturu, kategorije i tagovi gotovo uvijek razbijaju silo logiku pa je potrebno sajt napraviti tako da Pages glume kategoriju i onda u njima rucno polinkan sadrzaj. Zatim rucno slozene menije.

Imas i slucaj kad je sajt mlad i ima mozda 100njak clanaka, i recimo u tom slucaju imas 700 tagova i 50 kategorija. Crawl rate za takav sajt je mali i authority je razvodnjen na dodatnih 750 stranica. U tom slucaju ako mi kategorije i tagovi nisu bitni isto cu ih deindeksirati. Crawl rate ce se rasporediti medju preostalim stranicama.

Jos jedna situacija gdje je nekad bilo korisno deindeksirat kategorije i tagove je kada isti izlistaju cijeli tekst postova, a ne samo excerpt. Prije 10tak godina Google bi to vidio kao duplicate content i kategorije bi otisle u supplemental index skoro pa ravno deindeksiranju, jer nece nikad biti vidjene, mogao si cak i penal popit sada cisto sumnjam i kontam da Google razumije to.

Naravno ovo ne treba primjenjivati na svaki sajt. Negdje kategorije i tagove treba indeksirati pogotovu ako su sami landing pages i ako je korisno da budu u indeksu.

3 Likeova

Kod mene ima nekih prodaja al koliko vidim 70% prodaje je totalno nepovezano za ovo sto nudim… Ljudi kupuju sve i svasta… Skroz dobra stvar. Bitno da im zakacis cookie. Znaci niša je tehnika i kompjuteri, a gle ovo:

1 Like

Come to the Hellas’ side, he has cookies.

1 Like

Mozda kao vlasnik Digital Pointa sto je svim posjetiocima sajtova mu kacio Ebay affiliate cookie.
U 10 godina im uzeo 28 miliona dolara dok ga nisu nekako skontali :smiley:

Dobio 5 mjeseci zatvora, 3 godine uslovno i $25k kazne. Prihvatljivo rekao bih :D.

2 Likeova

Evo da i ja prikažem svoje rezultate nakon što sam se napokon registrira na Amazon-u:

13.08. sam se registrirao te počeo već lagano zarađivati :tada:

Ovaj misec već bilježim značajniji rast mjesečnog prometa koji možete vidjeti ovdje:

Da vam dadem kontekst, u 7. mjesecu sam imao ukupno 700 i nešto mjesečno posjetitelja, a u 6. misecu duplo manje. Ovaj promet sam prvenstveno digao update-ajući stare sadržaje te primjenjivanje EAT metode šta google stalno nalaže. Link building čak i ne radim, samo dobre članke i dobar SEO zasada. Sve tematski vezane stranice linkam natrag stvarajući silos strukturu. Interni linkovi su mi svi sređeni.

Websajt je star skoro 2 godine s time da je pola vremena bio i neaktivan jer sam sređiva neke stvari unutar WP. Sveukupno imam 16 stranica dok 8 stranica sa ključnim rijećima rangiraju u SERP-u. Sad imam 3 ključne riječi koje mi SEMrush bilježi da rangiraju u top 3. Jedan ima featured snippet zasada.

So far so good. Prve pare sam dobija :smiley: šta me motiviralo za dalje.

Sad mi je plan nastaviti update-ati sadržaje, uvesti možda neke metode za dobivanje email-ova te pisanje drugih članaka radi širenja prometa. Tada ću razmišljati krenuti dalje, možda druga niša u drugom programu ka ClickBank ili slično sa većim provizijama i tkz residual profitu.

4 Likeova

Jedno pitanje za sve amazon affiliate: da li na sajtovima koristite amp verziju? Ja ju koristim ali ona ne prikazuje amazon native reklame niti bilo kakav .js code, moguce da tu gubim dosta zarade. Ako se odlucim to maknuti treba raditi redirekciju,jel zna netko postupak?

Ja nisan ima nikakve native reklame pa san opet gubija dota zarade. Prije par dana san postavija kod koji idi u htaccess.