Da li će se šta promeniti kod rangiranja ukoliko promenim temu (mislim da to nebi trebalo da ima neki uticaj) i zamenim plugin All In One SEO sa YOAST SEO (ovo mi stvara dilemu)?
Tema nece nista promijenit,ali plugin bi mogao. Zasto uopce mijenjas all in one seo? Ja ga koriatim godinama i ful sam zadovoljan.
Doduse ovisi o temi, neke teme postavljaju mozda drukciji h tag za naslov posta, dodaju breadcrumbs ili tagove u dno posta i sl.
Nisam produžio bio održavanje za premium temu, a ovo što kažeš čini mi se da je neka kolizija izmešu teme i all in one seo. Videću možda da samo temu promenim za početak.
kakva vam je konverzija ovaj tjedan?
meni po prilicno losa na amazonu. adsense je ok, druge affiliate mreze ok, amazon duplo losiji nego ostatak mjeseca/prosjek
Ja sam naletio na zid :).
Pala mi je posjeta sa 250 na 120 dnevno prije 15tak dana. Takodje prosjecna pozicija mi je pala za par mjesta.
S obzirom da nista nisam radio osim dodao linkove na mozda 15tak dana prije pada, kontam da je preveliki broj affiliate linkova po stranici krivac za to (imam ih od 10 do 30). Plus ne doprinosi i cinjenica da svaka slika koja je do sad bila content je postala odjednom reklamni banner.
Rjesenje bi po meni bilo vise jakih backlinkova ili maket sve affiliate linkove u barem neki button, a da fotke proizvoda ostanu dio contenta.
Ja nikad ne stavljam linkove u sliku, to mi je previse spammy. Uvek button ili native, ni achore ne volim. Vrlo moguce da je to problem. Jesi li nofollow linkove stavljao?
Toliko linkova po stranici je bas previse, jos koliko znam ti si napisao da su ti teksovi kratki.Jesi trekovao koliko ti na sta klikcu? Ako jesi, makni sve ono sto ne daje rezultate.
Ja imam na tekstove od po 1000 rijeci jedan button link u prvom ili drugom paragrafu, poslije prve slike produkta, zatim negdje u sredini, i na kraju. Tu dodju na kraju jos po nekad dva linka alternativnih produkata, a nwkad ni to, i to je to.
Ne mislim da je vjerovatnoca veca da neko klikne na link ako se ponavlja vise od tri puta.
Da napomenem da imam jednu stranicu “the best of” gdje mi je na pocetku izlistano 15 produkata, svaki sa linkom ka amazonu i ka mom review, pa je ispod oveci tekst, i ta stranica rangira dobro. Ali to je jedina takva stranica.
Stavio sam nofollow ali svejedno slika je linkovana i vjerovatno vise nije content nego je reklama.
Problem je sto su ovo kao neke liste proizvoda. Da bi ih formirao fino jer ih ima mnogo ja sam koristio galeriju i preko nje to ubacujem. Ako bih da stavim button onda bih trosio po dana da slozim i formatiram samo jedan clanak sa pojedinacnim slikama.
Native ads mi ne pase, niti da smanjim broj linkova na koje ne klikaju, jer klikanje je poprilicno random za svakog posjetioca zavisno od njegovih afiniteta i koji ce mu proizvod biti zanimljiv.
Moracu sjesti i razmisliti o strukturi sajta, bolje da sada mijenjam kad ima 60 clanaka nek kad bude 500. Jer ovo je 50% manje posjete.
@Hellas mozda to nema nikakve veze nego se slucajno tako poklopilo. Cisto sumnjam da je to razlog posto su ti aff linkovi nofollow.
E pa pokusaj da onda ostavis tako kako je, i na takvu stranicu dodas ispod oveci tekst. Pogledaj kod konkurencije, ali ovo je tipicna struktura affiliate clanka koji dobro kotira: lista proizvoda s linkovima + clanak za Google ![]()
Me znam da li je kakva razlika, ali mozes slike da ubacujes direktno preko amazonovog apija kao sto radi ovaj sajt jollygoodgifts.com on to radi preko ovog plugina https://wordpress.org/plugins/amazon-product-in-a-post-plugin/ cini mi se. Iako nije apdejtovan dugo i saport ne odgovara redovno, testirao sam plugin i radi ok i cini mi se kao jedan od boljih amz plugina koje sam probao. Moze isporucit i cijenu, staru cijenu, opis… Ne koristim ga samo sam ga isprobavao i radi.
Sad jel neka velika razlika u guglovim ocima kad linkujes sliku i kad ovako importujes preko apija i uopste nije kod tebe slika no je na amazonu, ne znam. Cini mi se da bi mogla biti neka razlika, a zasto pojma nemam. Al ako imas ovakve slike onda nema pinovanja singl proizvoda jer nisu kod tebe slike. Uglavnom i dalje dobijas istu proviziju kad neko klikne na sliku. I brze je. No opet nisam primjenio, pa ne preporucujem iz licnog iskustva no vidim ovaj sajt to radi i ide im fino sasvim i to skoro bez ikakvih beklinkova.
Sto se tice broja aff linkova takodje moze ovaj gore primjer koji nema autoritet a ima prosjecno 30+ linkova ka amazonu po clanku. Onda dodoburd.com kod kojih je taj broj jos veci i kod koga su svi aff linkovi dofollow.
Zasto kod njih moze i zasto moze taj broj aff linkova biti nedje ogroman nedje ne. Nije do autoriteta, mozda nekad jeste, ali nije uvijek 1000%. Tako da ja sumnjam da je to do broja aff linkova. A do cega je, ko ce to znati.
Iskljucio sam sve affiliate linkove na mjesec dana pa cu da vidim da li je do toga. Trenutno ne vidim sta drugo moze biti. Penal nije jer i dalje dobro rangiram za dosta rijeci. Nekako sam pao za ove generalne pojmove sto sam dobijao traffic, ne za ove prodajne.
@anja1 Ova dva sajta sto si okacio su jako zanimljivi primjeri. Kontao sam da uvijek treba izbjegavati stavljati ovu cijenu sa Amazona.
Na Amazon affiliate sajtu koliko likova imate prema amazonu po stranici/postu? 2 u članku + sidebar banner, da li je to oke?
Da li imate adsense na tim stranicama?
Ja imam od 10 do 30 i ne drzim Adsense, na ovu posjetu koju imam Adsense se ne isplati.
Evo moj update. Nisam skoro pa nista radio. Dosao mi na red upgrade niza nekih servera, micanje od cPanela na DA i dosta vremena sam potrosio na to. Povrh toga drzao sam iskljucene affiliate linkove 10 dana i pad sto sam spominjao je se zaustavio i sajt je opet poceo pokazivati stidljive naznake rasta.
Problem sa slikama u galeriji sam rijesio tako sto sam dodao dugmice ispod svakog itema check price juce i vec danas sam imao rekordan broj klikova na njih duplo vise nego na slike i jednu prodaju od $230.
Dodao sam 8 clanaka, medjutim cetiri su mi bila po 2k rijeci i izgubio sam preko pola dana na svaki.
Tebi je ostao isti broj aff linkova jel tako? meni se sviđa ova prosječna pozicija. konverzija mu je u avgustu prilično loša. jesu skuplji proizvodi o kojima pišeš? mislim da si negdje spominjao ali da ne trežim. jesi ti zadovoljan kako ide sajt? jesi pokrenuo još koji amz aff sajt?
ja ništa živo ne radim na mojim amz sajtovima. kako sam se vrno s mora muka me neka uvatila i baš mi se nije dalo sjes za laptop. zadnjih dana počeh, ali ništa konkretno ne radim, više istražujem tj trošim vrijeme na svašta nešta nekonkretno. odradio sam par adult sajtova da vidim mogu li dobit šta posjete, bez pretjeranog truda.
planiram novi sajt. ovaj put razrađujem plan pa će planski biti rađeno za razliku od svih ranijih sajtova. pokušaću lijepo kategorije posložit i izlistat ih na homepage i granat na postove, ovo ovako mi se ne sviđa, a i nije da ide bajno pa bar nešta da promijenim. za taj novi sajt neću niti jedan beklink odradit, nit ću pravit ikakve socialne profile niti išta sem kontenta pa kako god to išlo.
Da nije bilo ovog pada bio bih zadovoljan, a ovako… ima gorkog ukusa. Konto sam da cu barem 300+ posjeta imati do sada. Izgleda da ipak treba linkova, probacu isciganit kod par ljudi koje znam za par linkova razlicitih da jos malo povecam autoritet i vidim ocel biti efekta. Imam nekih clanaka za koje nemam konkurenciju ali uopste ne rangiraju ko u bunaru, a neki gdje imam su recimo medju prva tri cetiri rezultata.
Ni ja ne radim toliko. 8 clanaka i te buttone prekjuce u mjesec dana. Razvodnjen sam previse vjerovatno ko i svi u ovom poslu i neke druge stvari mi pojedu vrijeme. Nisam pokrenuo dodatne sajtove, planiram :).
Cijene proizvoda mi variraju od $10 dolara za neke sitnice do kamera koje kostaju $4k dolara.
isto to uradih i ja juce.
Da i ja dam update sam moje strane i sta sam uradila.
Na staroj stranici od juna nisam radila skoro nista i sad sam se kao malo aktivirala. Posljednji je bio jedan DIY clanak, bez affiliate linkova sredinom jula.
Sto se posjeta tice, ni gore ni dole. Nije mi samo jasno zasto konstantno najvise klikova imam nedeljom. ![]()
Zarada avgust nije bila losa:
Dakle:
- Prosle nedelje sam „dobavila“ jedan lijep backlink da razdrmam malo ovaj status quo.
- Ove sednice sam uredila i objavila jedan dobar clanak od 2500 rijeci. (aman cijeli dan mi je trabalo samo da ga uredim, tekst sam narucila).
- Sa motom „mobile first“ optimizirala sam stranice na sljedeci nacin:
- Otisla na Google Analitics i otvorila top 10 landing pages
- Stavila na svakoj toj strani odmah iza uvodnog teksta sliku.
Razlog: Moje 4 najposjecenije stranice su how to stranice informativnog karaktera i ne promovisu neki produkt dostupan na amazonu. Dakle konverzija nula. To sam, nadam se, promijenila stavljajuci tematski vezanu sliku i stavljanjem affiliate linka. - „Check Price“ Button sa affiliate linkom stavila odmah ispod te prve slike
- U ostalim affiliate clancima premjestila Check Price Button direkt ispod slika i prvu sliku i prvi affiliate link pomjerila bize vrhu, tj. u drugi paragraf
Razlog: Zato sto na mobilnom kod mene user treba dobro da se potrudi i skroluje da nadje prvi link. Na desktopu to izgleda puno drugacije, ali na mobilnom 90% usera nikad ni ne dodje do linka. Posto vecina njih, kao ni ja, nema vremena za citanje, prvo skeniraju clanak tj. skroluju i pregledaju slike, kontam da je ovo bitna stavka vezati i prostorno i vizuelno button za sliku .
(@anja1 na tvojoj stranici je za posjetioce s mobilnih ispod svake slike prvo tekst pa tek onda button. Jesi razmisljao da to mozda promijenis?)
Sta cu jos uraditi:
Danas cu postaviti jos jedan clanak koji sama pisem i sljedece nedelje naruciti 5 koje cu da objavljujem svako 10 dana. To bi bilo to sto se tice planova oko ove stranice za naredna dva mjeseca.
U medjuvremenu sam startovala jos dvije stranice.
Prva-na novom domenu, trazim jos keywords i pravim planove. Objavljeno 5 startnih clanaka. Posjeta 0.
Druga- na expired domenu (nista posebno, ono linkova sto je valjalo su otpali, ostalo samo par) i tu sam jos prije godinu dana napisala dva clanka i tako je visilo. U avgustu dodala jos 6 i kao nesto se pokrenulo, ovo mu je statistika
Pa logicno mi je ovako da ide, kad procita kratki opis poklona da ima opciju da ode vidjet cijenu, kupit. Kod mene su aff linkovi su pored batona i u slikama i u naslovima poklona tako da rijetko ko fula da ode na amazon ili etsy. Kod mene idu titl (aff link) slika (aff link) kratki opis, baton (aff link). Nekako mi nije logicno da jos ispod slike bude baton Cini mi se da je i to previse aff linkova. Npr najposjeceniji sajt ovog tipa dodo burd uopste nema baton vec u naslovu poklona i slici ima aff link, a dole ispod dje kod mene baton na tom sajtu je cijena. Giftlab co koristi svo troje, s tim da ima cijenu pored batona. Ima bar stotinjak sajtova ovog tipa i vecina koristi svo troje, poneki ne linkuju slike ili neki nemaju batone.
A jest, jest…Imam u sjecanju samo onaj zeleni button, nisam razmisljala da imas i u slici i na naslovu…
@Kosana svaka cast, ja mogu samo sanjat o ovakvoj zaradi. Kolika je unique posjeta dnevno na ovoj prvoj stranici koja je zarada 572 $?