Pametnom dosta
Moguće da si u pravu. Moj brat redovno šalje iz D za BiH , roditeljima. Njih nitko ne gonja za porez, a on u D još dobije povrat na taj poslati iznos.
naravno da ih ne ganjaju, u praksi ne ganjaju za male iznose … ali zakon na papiru je drugačiji
plus moramo uzeti u obzir da im ne pada na pamet da diraju te rodbinske transakcije … jer devizni priliv od naših ljudi iz inostranstva predstavlja dobar dio BDPa bosne … ako krenu to da diraju, ljudi će prestat da šalju pare i postat ćemo moldavija
Kužim šta govoriš. Ja sam mislio da ne diraju možda jer su starci u redovnoj zasluženoj mirovini? Ne znam kakva je situacija po tom pitanju.
Sve zavisi koji zakon se primjenjuje, kao sto sam rekao.
Trebalo bi da se primjenjuje zakon o poklonima i nasljedju (valjda?), ali uopste me ne bi iznenadilo da se tretira kao dohodak.
i na poklon i na nasljeđe se plaća notarski ugovor … a poreske obaveze mora izmiriti ili stari vlasnik ili novi … barem je u rs entitetu tako
Tacno. Ja sam imao besplatno godinu samo i nakon toga sam skinut. Znaci nemam uopste zdravstveno, i ne znam sta bi smradovi da im placam ni zdravstveno nisam imao besplatno niti imam .
Evo i srpski poreznici najavljuju strože kontrole i zovu Srbe da plate poreze od svojih online poslova.
Postalo je neizdrzivo ziveti na Balkanu.
Ovde kao da nam grupa zombija kroji sudbinu.
Nesto se desava …
Da ne otvaram temu, nadam se da ima neko da mi pomogne oko par informacija. E ovako, placanje poreza koje se vrsi preko 3 uplatnice: za zdravstvo federaciji, kantonu i poreznoj…kako se popunjavaju te uplatnice i gdje se uzimaju? (Vjerovatno u banci ) Iz Bosne sam/Zenicko dobojski kanton, Ako neko ima sliku da prilozi. Trebam prvi put da platim porez, nabavila sam AMS obrasce, jos trebam tabelu da isprintam, pa da iduce sedmcie odem uplatiti porez. Hvala unaprijed
Trazi od knjigovodje brojeve racuna i pozive na broj. Platis pola sata konzultacija i sve dobijes.
Evoi danas nađe članak o početku “češljanja” poreske za freelancere iz Srbije
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=11&dd=20&nav_id=1767413
zaimljivo je šta “češljaju”… Ustvari kad ovo pročitah ja više i ne znam šta ovi ( iz poreske) hoće šta traže i koga koliko, šta, gde, kada
@jorgovan izvalio si glupost godine
Da obiđe 50 knjigovođa nebi ništa postigla, svaki bi reko da je on za firme ne privatne osobe (iako su br. Rač. Isti ali niti jedan ne zna šta ga pitaš pa neče riskirati sa možda krivom info)
@Dali trebaš otići u svoju poreznu (tako sam i ja) ipitaš za taj obrazac koja soba, u sobi je teta (glupa ko… Ne pitaj kako znam) i ona ti da br računa, šifra općine, poziv na br, vrsta prihoda, i tako za tri uplatnice…
Plaćaš preko internet bankarstvs, ja imam RBA i samo popuniš…
Ps. Nemoj biti lud kao ja… Imaš payoner i sve tamo primaj (osim google) i nemaš poreza jer naša porezna ne gleda to niti će ikad gledati (s obzirom kakva nam je država)
Ps. Nadam se da si skontala da poreze plaćaš na 80% prihoda
Tko kaže da ne može za privatne osobe?
Ako platiš konzultacije, zašto ne.
Ovisi na kakvu osobu se naleti.
Ne živiš očito u bih , pa nema svrhe rasprava…
Da, da, bila sam ja prvo u Poreznoj. Tete na salteru nisu imale pojma, pa su zvale nekog lika, nije me primio u sobicu nego sam ga cekala da siđe u predvorje. Dao mi je za primjer neciji AMS obrazac i tabelu na papiru po kojoj se racuna, stim da prvo koristim generator. I na tom papiru od tabele imaju sva 3 broja racuna na koji se uplacuje, stopa poreza i broj za vrstu prihoda. Rekao mi da uplatim na 3 uplatnice posebno i da pazim da su brojevi uredno upisani, i donesem njima AMS obrazac, te da nastavim redovno mjesecno uplacivat, i rekao je da ne bi trebalo bit problema ako sad sve na jedan zavedem…mada praktikuju mjesecno uplacivanje. Nego eto, htjela sam iz prve ruke da vidim uplatnice, da ne bi sta fulala A ne znam ja za taj Payoner, ja primam na devizni koji je u Unicredit banci, i dobila sam od njih mail prije nekoliko dana da azuriram podatke, licna, cips, te da se izjasnim za koju svrshu koristim racun i porezni broj .
Ma neces, samo čitaj
Nisam ni ja ništa znao, svi kao da nešto taje, skrivaju …al zato je tu google i yt…
Riješiš se porezne, tebi ostanu pare
(Osim adsensa…)
A sta mu ga dođe ovaj Poziv na broj nema toga u ovoj tabeli sto mi je dao.