Dosadio mi je već Milan Trbojević kolko sam njegovih webinara poslušala Poenta je da sam pisac, i ako radim pod tom delatnošću, zašto ne bih mogla da radim i za klijente i za svoj sajt? Nisam videla da je on igde objasnio situaciju u kojoj se ja nalazim
Pa kao sto sam ti i u prethodnom postu rekao, mozes da radis ali ne mozes da primas uplate od adsensa (mozes ali ces biti u prekrsaju), zato sto to spada u delatnost reklamnih agencija a za tu delatnost ne mozes da budes pausalac. Ti mozes da otvoris recimo delatnost pisca, da budes preduzetnik sa licnom zaradom i onda mozes da primas adsense uplate… ali kao pausalna agencija ne mozes.
Verujem kada bi otišla u poresku (Srbija) i da ih pitaš za tvoju IT delatnost koja je najpogodnija za tvoj posao rekli bi “Nemamo blage veze” .Pola noviih IT delatnosti koliko sam skontao(ovde na forumu i na netu) nemaju u svom šifrarniku
Al zato imaju “blage veze” da sirotinju raju prozivaju,plaše, i globe kao turci nekada (dobro…i turci su imali mere u danku …onomad )
može li netko pojasniti kako funkcionira Payoneer ?
Konkretno, trebam paypal primati uplate
Kako za podizanje novca, kakve su naknade ?
I ono naj bitnije porezna iz BiH ne kontrolira te transakcije tj ne može me tražiti za porez ??
Mozda ce vas ovo zanimati.
Prepisano iz jedne facebook grupe.
Zalagali se ili ne za obracun u nazad, meni je stiglo resenje od poreske sa rokom placanja od 15 dana. U slucaju da ne platim, prinudna naplata. Zaracunali su mi poreze, pio i zdravstveno za poslednje 4 godine, dodali kamate… U mom slucaju, nista mi ne znaci i ako se postignu dogovori kasnije, ja sam njima sad duzan i to nista nece da promeni
kad ti stiglo to, danas?
Juce
Mozda niste svi u poziciji kao ja. Ja sam im ocigledno bio u prvom talasu, pre nego sto su objavili svuda. Mene su zvali jos u Junu, sve izvode iz banaka su vec imali, u septembru napravili zapisnik i juce je stiglo resenje. Ulozio sam i zalbu da bar moj rad svrstaju u autorsko delo, jer to i jeste - pravim mobilne igre, ali nisu prihvatili ni to. Da su prihvatili, to bi mi bar povecalo normirane troskove sa sadasnjih 20% na bar 34%, ali ne zanima ih
Pa ne znam bas da li da objavljujem ali ovakva vam je matematika:
- Na ukupan devizni priliv vam racunaju 20% normirane troskove
- Na ostalih 80% racunaju porez 20%, pio 26% i zdravstveno 10.3%
- Na sve to idu nenormalne kamate. U mom slucaju, za 2017. godinu skoro 40% dodaju za kamate
Nisam jos ni izracunao koliko % ima na kraju placam, ali ako su porezi i doprinosi samo 44% od ukupne cifre, kamate sigurno dodaju jos 20-ak % ako ne i vise
Sve u svemu, 15 dana mi je rok za placanje. Imam pravo i na zalbu ali ona ne zaustavlja izvrsenje, tako pise
Da, sve sam primao na domace devizne racune. Klasicni wire transferi sa Upworka. Svu zaradu pravim iskljucivo preko Upworka
Da, moze se reci da su cifre vece od prosecnih jer radim dugo, portfolio pravim godinama, imam dobre klijente
Da skratim pricu, moj dug prema drzavi Srbiji su izracunali na 7.7 miliona dinara. Administrator moze da vam potvrdi
I da, naravno da nemam to da platim. Bez obzira sto svuda pisu da smo kriminalci jer zaradjujemo mnogo (neki) ja svu svoju zaradju pravim zahvaljujuci tome sto svoj posao ucim vec 40 i vise godina. I dan danas bar nekoliko sati dnveno i dalje ucim. I racunam se u experta u svojoj bransi. I imam pravo da naplacujem svoj radni sat vise. I hocu da im placam porez ali mi ne treba penzija od njih, ne treba mi zdravstveno
Nisam jos uputio zahtev za reprogram. Juce mi je stiglo resenje. Naravno, to mi je jedini izlaz. Ali cuo sam da max koji odobravaju je 2 godine. Sto u mom slucaju znaci da mesecno moram da im placam oko 3.000e
Kako sam rekao, trenutno imam dobre klijente na Upworku. Ali to vec za mesec dana moze da se promeni i da kao i svi drugi jedva nadjem novi posao
Ne mogu vise ni da pisem jer mi je muka od svega. Cak i ako se jednog dana resi status freelancera, meni to nista nece da znaci jer sigurno drzava nece da mi vrati pare
Pratim grupu, ako neko ima neku ideju, slobodno neka je iznese
A ja cu da vam napisem sta je na kraju bilo, kad jos malo vidim da li imam ikakve druge opcije osim reprograma
Kao neko ko nije zaposlen, nemam ni opciju da podignem kredit
To jednostavno tako funkcioniše. Ja koji živim u Sloveniji a radim u Austriji, plaćam porez na dobit i Austriji i Sloveniji. Borimo se godinama sa tim zakonom, ali nema nikakvih naznaka da će se bilo što promijeniti.
Vjerojatno placas razliku, a nasi traze da platis jos 25% na cifru koju si potrosio.
Da li su obavezni placati porez osobe koje ne prodaju svoje proizvode, nemaju tragovine, nego osobe koje na sajtu imaju oglase Adsense, Native itd. i osobe koje imaju stranice i primaju uplate od Fejsbuka?
Nažalost za SVE uplate…
Zato i oitam jel netko koristi Payoneer…
u bih sve uplate iz inostranstva koje legnu na domaći račun podliježu plaćanju poreza … dakle ako ti rođak iz njemačke pošalje 100€ … moraš 10€ platiti državi
Pa nema smisla da za ovo drugo uzimaju porez, ako mene netko placa iz druge drzave za nesto, valjda taj “poslodavac” snosi troskove, ako ih ima, jer nitko od nas nije pod ugovorom i niko nema niti satnicu niti platu, ovaj mjesec mogu imati 100E a sljedeci 0, tako da ne znam po kojoj tacki zakona pokusavaju uzeti novac. Da nesto svoje prodajem imalo bi smisla, a ovako bas nema. Bas sam procitala ugovor iz bake od deviznog racuna, kazu da strogo cuvaju podatke svojih klijenata osim ako primjete neke ilegalne radnje. Znaci legalno je dok dobijam 50 eura mjesecno a kad se poveca priliv bit ce ilegalno pa ce oni podijelit moje informacije sa poreznom? Ili banke salju poreznoj ako ima neki određeni godisnji limit ili sta vec? Kad sam pravila devizni pitali su me za sta mi treba i rekla sam za uplate od Fejsbuka i nikad nista mi nisu spomenuli za porez.
Porez na dohodak je porez na dohodak, nebitno jel facebook, freelance ili nesto deseto.
Izuzetak je naravno novac koji dobijes od rodbine.
Postoje neki limiti do kojih ne trebas platiti porez, al ne drzi me za rijec ne sjecma se tacno.
A nije posao banke da te uci o porezu i kako se placa, to je na tebi da se informises.
Kako nije posao banke ako oni dijele moje informacije koje su strogo povjerljive? Valjda treba pisati nesto u ugovoru
Ne dijele javno nego samo sluzbama koje trebaju da imaju uvid u to
Sve je to okej da se vi borite protiv placanja poreza i davanja, ali da li smo onda mi koji radimo legalno i pravno ispravno idioti?
Svi vele freelanceri su napravili promet i drzava im nije nista pomogla…a kad otvoris fizicki ducan i ulozis svoje novce onda ti drzava prodaje umjesto tebe ili nesto pomaze?
Koja je razlika da li ne placas sve namete kao freelancer ili kao vlasnik trgovine ili pekare?
Dajte mi to pojasnite.
Zato sto necu da placam 25 % poreza, a nece mi ici to niti u penziono niti u zdravstveno, da oni obracunaju normalnu stopu poreza pa ok, ali davat njima 25% i vise za mene apsolutno nikakve logike nema.
A frizerki ima smisla davat ili mesaru ili tokaru? Oni su nesto manje ulozili od tebe?