Potrebna pomoć u prebacivanju sajtova na novi hosting

Poštovanje kolege,

23.1. mi istječe hosting na namechep-u koji sam platio 9$, ali obnavljanje bi me koštalo 78$ .

S obzirom da trenutno nemam niti jedan projekt u funkciji na hostingu, mislim da bi mi bilo bolje uzeti novi hosting i samo prebaciti sajtove na njega (2 web shopa i nekoliko domena)
Nisam to sada nikada radio i ne bi volio da nešto zeznem u postupku pa da upropastim te web shopove koje imam.

Zanima me:

  • Koliko vremena je potrebno za migraciju na novi hosting?
  • Kakav će to utjecaj imati na SEO sajtova?
  • Može li se dogoditi neki veći problem pa da izgubim sajtove negdje u putu sa jednog na drugi hosting?

Svaki savjet je dobrodošao, ali prije svega tražim nekog tko bi mi to pomogao odraditi (plaćam, naravno). Prednost imaju VIP članovi foruma :slight_smile:

By Stipe

Ta lekcija se ne uči na akademiji?

Dragi kolega, hvala na ovako konstruktivnom odgovoru.

Ne, to se ne uči na internet marketing akademiji. Čak štoviše, SEO se spominje samo u jednoj cjelini i predavanje na tu temu traje 3 sata.
Ukoliko te zanima i želiš se dodatno obrazovati, mogu te uputiti na akademiju koju sam završio :slight_smile:

Da pokušam biti malo od pomoći. Pišem sa mobitela pa ću kratko sa konkretnim odgovorima.

  1. Vremenski je to relativno kratak posao. Ovisi o veličini podataka, brzinama konekcija prema serverima (eventualno i tvojoj kućnoj konekciji). Recimo da možeš prebaciti 3 sajta + 3 baze, i povezati ih za 2-3 sata (sa provjerama i mogućim manjim zastojima ako ih bude).
  2. Utjecaj na SEO bi trebao biti nikakav.
  3. Može se to dogoditi i kada ih ne prebacuješ. Na tebi je da se osiguraš. Za svaki slučaj prvo uradi backup na lokalni PC. Onda kreni sa kopiranjem podataka prema novom serveru. Kopiraš baze i restore u nove na novom serveru. Sve to radiš (kopiraš) dok ti je web online. Tek kada sve završiš onda je posao da središ domene i da one putuju ka novom serveru. U jednom trenutku će stranica raditi sa dvije lokacije (kako se DNS osvježava), a prvobitnu lokaciju brišeš i gasiš tek nakon par dana, kada se uvjeriš da stranice rade na novom serveru i da je propagacija prošla uredno worldwide
3 Likeova

Hvala na pomoći i na savjetima! :slight_smile:

To je sve ugrubo. Svakako pazi na detalje, da su ti php verzije iste, da koristiš istu MySQL verziju (jer te mogu zateći problemi koje nećeš znati riješiti). Ako su domaći website u pitanju pripazi da download/upload na lokalni računar radiš preko browsera jer filezilla zna zeznuti pa ćeš na novom serveru dobiti nepoznate šćčžđ karaktere isl… Dakle, planski i polako. Nemaš se čega plašiti ako uradiš backup, jer web će raditi na postojećoj lokaciji sve dok ne preusmjeriš DNS (pa malo i nakon toga).

To može biti i mnogo jednostavnije nego što misliš. :blush:
Naime, većina hosting providera ti nudi free uslugu prebacivanja websitea sa starog hostinga. Tako sam i ja učinio prije dvije godine i sve je prošlo OK. :blush:
Dakle; bez utjecaja na SEO i sa 0 sekundi timeouta. Do 23.01. imaš dovoljno vremena, sve je to u nekoliko dana, ali kreni odmah. :o:

2 Likeova

Dječja igra za odradit,sa brzim netom traje 15 minuta.

Hvala na ponudi, ali ako prije nepunih mjesec dana tražiš marketing stručnjaka ovdje na forumu, a onda sad pišeš da si ti marketing stručnjak - onda mi ne trebaju nikakve upute što si i kako završio. :slight_smile:

Što se tiče teme, migracija se obavi relativno brzo i bezbolno i ne bi trebala imati utjecaja na SEO. Problem se uvijek može dogoditi, iako ne bi trebao jer je ovo rutinski zadatak, ali zato postoji backup.

Stvarno ne volim rasprave kakva je tvoja ni ljude kakav si ti, pa ne želim dalje sudjelovati u njoj. Svatko ima “terene” na kojima je dobar i one na kojima nije. Ja kad u nečem nisam dobar ili nemam vremena to odraditi - pronađem nekog tko mi može pomoći.
Znam što radim i nemam potrebu to nikom dodatno pojašnjavati i dokazivati osim svojim klijentima i samom sebi. :slight_smile:

Ostalim kolegama hvala na savjetima :slight_smile:

Nisam ni mislio da želiš sudjelovati, samo te trolam jer volim gledati kako se netko koprca kad ga se uhvati u muljanju. :slight_smile:

Živio!

Ako možeš obrazložiti. Zanima me jer sam preporučio kolegu sa foruma pa ne bih volio da bude nekih problema …

1 Like

Prije dva mjeseca postavlja upite tipa “kakve sve pluginove bi bilo dobro imati za ozbiljan webshop”, a onda dva mjeseca kasnije se pohvali “10+ izrađenih web stranica (web shopovi, portali itd)”. Istovremeno prodaje nekakav portal na kojem je instalirana wordpress tema i copy/paste članci s drugih portala za 1000 kuna (pa evo došlo do 30€) i u drugoj temi se nudi da će odraditi kompletan projekt web shopa za vino, all-in-one, web razvoj, analiza konkurencije, marketing i ostalo.

Nema smisla da duljim jer tema nije o tome i nisam trebao uopće ni reagirati. Ako netko pada na te spike - neka pada, meni ni štete ni koristi. Samo mi je žao da se forum uz veliki potencijal da bude središnje mjesto za HR web developere pretvorio u najobičniji buvljak gdje ti na sve strane prodaju muda pod bubrege.

2 Likeova

Ja iskreno ne pratim tko je kada došao, što piše pa mi promakne dosta toga. Tvoje upozorenje svakako dobro dođe, bez obzira jeli neka muljaža ili ne / opreza ovdje nikad dosta…

Hvala

Molio bih administratora da reagira na ovo. Kolega @avetma mi tijekom pregovora sa klijentom potpuno nepotrebno i bezrazloga ruši ugled i praktički se igra s tim hoću li ja dobiti posao ili ne.

Broj mojih web stranica samo na ovom hostinghu kojeg sada koristim:

Iznos potrošen na FB marketing na 1. računu
Screenshot_8

Samo kao dokaz svinaweb internet marketing akademije

Samo jedna google adwords kampanja

Ne znam ima li potrebe dalje… ako želiš sliku indexa, naslovne strane mog završnog rada (tek sam ga počeo raditi). Želiš li možda da ti pošaljem na mail neke svoje projektne radove. Želiš li potvrdu odrađene prakse (možda sliku ocjena iz indexa)?

Naravno, ako želiš možeš popričati sa kolegom @Jeronimo034 koji je od mene prije x godina kupio Facebook stranicu. Ako želiš popričaj sa kolegom @Gadafi o tom jesam li ga prevario tijekom prodaje portala od 30€.

Molio bih administratora, ako je ovo ozbiljan forum, da reagira na klevete koje su upućene na moj račun. Hvala!

Ovo je rutinski zadatak koji se rutinski zakomplicira, a cijena tog rutinskog posla je isto rutinska.

Drugim rijecima nitko ti to nece odraditi…

Cak bih rutinski preporucio da se ostane na istom hostu i plati cijena…

1 Like

Kupi kod istog hostinga paket. Na taj nacin ces izbjeci probleme oko verzija php-a, mysqla i svega ostalog.

1 Like

Potrosio si 1202 eura na FB marketing a neces da daš 78$ da produzis hosting? Nesto ovde debelo smrdi. :slight_smile:

1 Like

Zašto bi dao 90$ sve skupa ako mogu dati 20$?

A zasto mislis da ce ti netko ovdje besplatno odraditi migriranje webova? S obzirom da si marketar, sigurno znas sto je ROI.