U svakom slučaju čestitam na odvaljenom dobrom komadu perioda … no isto tako budi svjestan da zamke tek vrebaju…
57 dana od kako ne čadim. mislim znam da neću nikad više zapalit no eto čisto možda nekome bude motivacija.
Najduže sam izdržao godinu dana, a već 15 aktivno pušim, tu do 15 cigareta dnevno.
Svaka čast @anja1 i želim ti da zaboraviš da si pušio!
Znaš kako kažu u Nikšiću?
- Samo su pop, kurva i pušač to zauvijek
Ja sanjah jutros da zapalih i kad skontah šta uradih u snu baš popizdih na se. Biće kako sam pred spavanje napisao poruku ođe. Nisam zaboravio da sam čadio, prođe kroz glavu, i ono nešta u stomaku pokadkad zaište cigaru da popuši ali može to nešta u stomaku samo da mi puši ■■■■■ nema više nikad. znam kolke su se borbe borile i muke mučile i šta sam sve bio spreman učinjet da prestanem. ja sam čadio uvijek duge cigare jer mi je ekonomičnije bilo duga cigara isto košta ko kratka a više duvana ima i vazda čadio preko kutije, prosjek kutija i po, nekad dvije.
A kako ona u onom filmu Zgodna žena kurva pa onda ne bude kurva Nema ništa zauvijek. Ja sam kralj izgovora bio, i čoek kome je prva stvar kad ustane bila cigara, kome je bitnije bilo da u kući ima cigara no mlijeka za đecu. Aj fala bogu nismo bili u toj situaciji nikad, ali siguran sam da bi dok sam čadio da para ima u knap za il mlijeko il cigare, ja uzeo cigare na uštrb djece. Jebiga tako je bilo, bez laganja. Da me neko pitao prije po godine jel mogu ja prestat zakleo bih se da nema šanse, ni sam a ni iko oko mene nije vjerovao da ću prestat, ikad. A sad poslije svega opet nekad zapalit to ja sebi neću nikad dopustit sve i ne znam kakva želja il kriza il bilo šta da dođe što može izazvati da zapalim.
Čestitke… prvi dani su najteži i dva mjeseca je fin score.
No ono bitnije od “koliko dana” je tvoje trenutno mentalno stanje. Gdje si sada sa željom? Imaš li situacije kada te misli traže da zapališ pa im se moraš suprostavljat?
Koliko puta dnevno ti misaoni fokus završi na cigareti? Bilo da imaš vlastitu želju da zapališ, bilo da samo razmišljaš o njima … ili si svjestan osobe pored sebe koja čadi? (Ili si nesvjestan dok netko pored tebe zapali?)
To su po meni bitni parametri koji pokazuju koliko si uistinu daleko od svoje “pušačke karijere”.
A 57 dana je samo broj … da karikiram, može se netko mentalno natjerati 57 dana da jede gov***, no to ne znači da će nakon 57 dana zavoljet jesti gov**. Ako kužiš što želim reći.
I nemoj mislit da osporavam tvoj uspjeh … no mislim da bi i tebi moglo značiti da pratiš svoj napredak u nekim drugim parametrima… pored toga koliko je dana prošlo.
Ovo se i meni znalo desiti… isto bi tako popizdio na sebe, hehe.
želje nemam nikakve da zapalim, ono da sam se borio da odem i da ih ne kupim ili da uzmem od nekoga. nekad padne na pamet cigara, ali nemam neke teške situacije da me konstantno pritišću, no proleti kroz glavu i izvjetri. nije da se ja nešta moram borit i suprostavljat se tome. bukvalno izvjetri. doduše moj misaoni fokus je često ko kod homera simpsona pa možda i zato brzo izvjetri misao o cigari. a kad panu na pamet to nisu misli da mi je začadit, no npr pogledam jel spuštam šolju čaja u pepeljaru tj mjesto đe sam držo pepeljaru i cigare.
prije nekih 10-15 dana mi se u tom danu cigara motala po mislima možda 5 minuta i to je maksimalno što mi se desilo u poslednje vrijeme. i tad mi je prolazilo kroz glavu šta bi bilo da sad opet počnem čadit. inače dosta dana ima kad mi uopšte ne panu na pamet. Primjećujem pušače pokatkad, ali nije da mi bude želju. Primjetim da masa ljudi puši a mogla bi prestat, i primjetim kako su narkomani. Al i to pokadkad kad posmatram ljude, kad čekam klince ispred škole npr. Sa društvom kad zapale ne ište mi se, no im serem kako se truju kako djeci daju loš primjer i tako podjebavam.
ukratko, što bi reko onaj alan kar, lako je prestati pušiti, zaista. ja nisam očekivao lakoću no borbu neprestanu.
a i ovo za poređenje nisam siguran da je to tako. ja vrijeme smatram kao jako bitan faktor, već sam objašnjavao zašto u onom ranijem pisanju.
To i ja kažem … zapravo je puno lakše nego ljudi misle. I ne samo cigarete, nego je lako reprogramirati bilo koju naviku koju imamo i htijeli bi je zamjeniti.
Što se tiče vremena… bitno je. No netko će ući u mentalno stanje pobjede nakon 2 dana, neko nakon 10 dana… neko nakon 20…
Ako si izdržao 60 dana ili 360 dana, to je samo po sebi dokaz da si dobar. No tebi je bilo bitnije u samom početku znati kad si postao dobar. Nakon 5, 10 ili koliko dana… tj. generalno prateći svoje misli možeš znati kako napreduješ. A dani su samo rezultat te pobjede.
IMHO.
Inače zvuči dobro kakav si sada mentalno.
Ovo kad si mozgao 5min o cigari … kuzim da nije bila jaka zelja, ali si mozgao… meni je eto cisto bila fora promatrati u kojim situacijama se pojavljuju ta mozganja. Sve rijeđe i rijeđe…i sve ih je lakše odbiti.
I sad nakon 8-9 g nepusenja se hoce ponekada pojaviti u nekim iznimnim situacijama. Sa smjeskom im “kazem” da produže. (Mislim pojavljuje se jako rijetko… ako jednom godisnje ili rijeđe)
No fora je da se cijeli proces prestanka (i kada je na pocetku najgore) sastoji u tome da takva mozganja trebamo utišati u sebi da bi se ona u sljedećoj rundi pojavila “manje napasna” i sve rijeđe i rijeđe.
Kada se radi o prvim danima promjene neke navike, praktički je daleko najteže odoljevati samo prvom mozganju koje nas nagovara na nešto. Ako ga odbijemo, već se drugi puta pojavljuje sa upola snage.
Zato u odvikavanju od bilo čega, “samo” treba snage za reći to prvo NE … i iduće će već biti nemjerljivo lakše…
Mada ti mentalni napasnici nekada znaju biti toliko ukorijenjeni oko nekih stvari… da se vraćaju iz sekunde u sekundu. Kao oni tipa za griženje noktiju … ili depresivne misli. (Što je isto samo ljudska navika da se razmišlja o depresivnim stvarima… i proces odbacivanja takvih misli je gotovo isti procesu odbacivanja misli o cigari.) Jer ti realno nisi odbacio cigare… nego si odbacio misli o cigari. Cigare su bile samo posljedica tih misli.
Jer sve počinje mišlju… nastavlja riječju i djelom.
Ovo mi je vrh
Ista stvar i mene drzi, dozivljavam kao utakmicu i vala necu da izgubim pa na glavi dubio. Bas bih izgubio samopostovanje kad bih poklekao, iako evo mislim 3 ili 4 godina kako sam prestao, ali i dalje proleti crv kroz glavu, tako da treba drzati koncentraciju i ne dozvoiti tim sekundama da naprave njesra.
Moj savet ti je da ne brojis dane, nego to je gotova stvar i nema sta da brojis, zavrsena prica i cao. Brojanje mu dodje kao kad drzis dah pod vodom pa izronis i kazes uh jbt bio sam pod vodom minut, a onda “udahnes” vazduh. Ne potcenjuh podsvest
Nijesam tuka’ familiju, nit sam pusio ni pio. A sad evo u samoci, brojim dane, brojim noci. Brojim noci, brojim dane, godine mi duplo traju. REF. Neka si pošla znaš da sam te tuka 3x.
kaka vr stvar
vidim broj dana ovdje po tome kolko je prošlo od posljednje poruke, ne odbrojavam nit brojim, završena je to priča odavno, no čisto izvještaj dajem i (nadam se) podsticaj za nove nepušače
@anja1, jesi li pratio kilazu u ovih 50-ak dana? Obicno se ljudi udebljaju kada prestanu da puse, valjda vise jedu iz dosade
Jesam pratio i udebljo sam se dvije kile od povratka sa mora, mada sam tamo za onijeh 11 dana otprilike tolko i ofalio.
uzeh danas malo da vidim kako se daju očistiti ovi razni novčići što sam ih pronašao. nije idealno ovako kad se čiste, prilično im se ošteti i skida patina, al nisu ovo vrijedni novčići pa se malo ja poigrah.
Jesi to pizzu jeo?
napravila žena gulaš al mi se nije ijo, pa smo djeca i ja poderali picu iz pica hausa
odradih rekaveri po marke izronjenih u septembru i ižulih ga dobro, i dovedoh do upotrebljivog izgleda. mogu vi reć da ovijeh pet minuta češćenja novčića su jedan od produktivnijih perioda u zadnje kod mene
inače ne pušim još uvijek, eto nešta i da nije oftopik
Bolju zaradu donosi traženje predmeta nego web-sajtovi
Sta sve nece da izmisli samo da ne radi ono sto treba da radi
pod stresom sam, čekam da prodam sajt, ne mogu dok to poglavlje ne zatvorim, a pada i kiša, i moram poslat mejl ozbiljan, tu posla ima iša. još aukcija ističe. nudim ovima sa investors 10% umjesto pet samo da se trsim više sajta pa da mogu malo odmorit ko čoek.