Preuzete slike sa drugog web shopa, a onda dobio tuzbu

Klijentu sam radio web Shop i stavio neke proizvode na web s tim da sam preuzeo slike sa stranog web shopa a onda sam dobio opomenu pred tužbu.

Ovo slike imaju njihov logo ali mi nije ništa bilo jasno

Da li je imao netko ovakvu situaciju?

Dogovorio sam se s njima da platim samo obradu u iznosu od 76$ što sam i platio da ne bi imao daljnjih problema.

Iste te slike se mogu skinuti i sa drugih stranica ali i one imaju svaka svoj logo na slici.

Zanima me da li su oni dobili odobrenje neko šta mislite da te slike mogu prisvojiti kao svoje

Odvjetnik mi je savijetovao da platim taj iznos jer me mogu tužiti za još veći iznos

Bilo bi dobro da nam pokazes primjere slike. Stavi ih na ovaj forum, pa mozda nakraju i forum plati 76$, lol

Evo primjer slike

Gamad

a gdje je na toj sliki logo?

Ček, si preuzeo sa drugog webshopa?
ILI
preuzeo sa stranice proizvođača?

Pa slike ako radiš za distributera, za određeni brend sam uvijek slao prvo upit proizvođaču, ili tražio po njihovom webu da za press slikama i slično, koje se mogu korisiti, obično super kvalitete.(kod nekih suprotno).

preuzeti s drugog weba isto kao ukrasti, a da ti oni naplačuju za te slike, prvo bi provjerio porijeklo slika, neka dokažu vlasništvo.
Makat iskreno ne znam što bi trebao tražiti da se to zapravo i potvrdi.

Kad uvećas sliku imaš logo. Sad sam poslao proizvođačima mali za korištenje slika pa čekam njihov odgovor

I da skinuo sam sa drugog web shopa

Aha da, vidim sad. Eh, nemoras se zamarat s proizvodjacima oko slika. Tvoj je problem sto si skinuo sliku sa logom. Pa kako nisi video logo? Preko tog loga se znade da si ukrao.

Cek jel te gearbest tuzio?
Jer probleme oko slike ti mogu praviti samo oni ciji je logo na slici iako slika nije njihova nego od proizodjaca, ako je na slici logo znaci da si je skinuo sa njihovog sitea, a oni recimo to ne odobravaju. I ne muci njih toliko slika, nego to sto si ti napravio konkurentni shop.

Dali bi dobili na sudu neznam, jer ako su oni stavili logo na tudju sliku ne znaci da su vlasnici slike, a opet ako su stavili da je slika s logom nihova i da se nesmije kopirat onda opet su u pravu.

Napišem detaljnije čim se vratim kući najgore je što su oni u pravu

Klijent mi je poslao linkove od kuda da stavim proizvode što sam bio i napravio bez da sam gledao

to su sve igre bez granica. No definitivno ako je dotični web shop platio obradu ili kreiranje slika i na njih stavio svoj logo onda i nije u redu ih samo tako koristiti. J. tako je oni su si dali truda pripremiti slike i nabaviti od proizvođača a ti ih samo tako skineš i uglaviš u svoj ili klijentov novi web shop?
Priprema slika je posao kao i svaki drugi i s punim pravom ti šalju opomenu.

Ja sam pogriješio što sam sa tih linkova koje mi je klijent poslao bez da sam gledao bilo šta preuzeo slike i tu više nema dileme i dobro sam još i prošao

E sada tko je tu više kriv ja ili klijent ili oba podjednako tu neću ulaziti niti ću tražiti od klijenta da podmiri bilo kakav trošak daljnji ne da mi se zezati još i sa tim

Čekaj brate , ti pričaš da te kineska prodavnica đinđuva poput gearbest tuži za krađu nečega, logo kineskog telefona, natpis gearbest.com? :smile: kakav paradoks, proveri ti druže za svaki slučaj da neko ne pokušava da te prevari …

Ukoliko je ipak stvarno gearbest otvori dropship account kod njih i reci da dropsipujes njihove proizvode.
Druže to su kinezi, ne znam koliko si imao posla sa njima ali teško da će oni tužiti nekoga…

Provjerio sam ja sa odvijetnikom i nije bila zezancija dobro sam i prosao kolko sam mogao platiti. Ma neznam gdje mi je glava danas još malih milijun mailova uff … :wink:

Nisu me tuzili nego sam dobio opomenu pred tuzbu zbog povrede njihovog ziga.

Najbolje je slike mobitela skidati s press release-a proizvođača. Ja na svom siteu imam dosta njihovih slika jer sam surađivao s njima, ali i oni su većinu slika stavljali s službene stranice proivođača jedino bi preko opalili svoj watermark.

Kako vidim sve više ovakvih postova o “autorskim pravima” i kršenju istih ne mogu a da ne dam možda i neki neumesni komentar…

Ajde i nekako apple, microsoft, adobe sa mrežom kancelarija i pravnika ili barem neke privatne tužbe koje se tiču autorskih fotografija ali kinezi pobogu… Ne znam da li si svestan kakvu robu oni prodaju.
Samo primer, iz moje branše, oprema za auto elektroniku i programiranje modula, jedan od takvih:


Patetniran uređaj bogova dijangostike za VAG grupaciju vozila http://www.ross-tech.com/ dolazi SA NJIHOVIM krekovanim softverom na CD-u - Amerikanci

Lexia - fabrička “dealer level” dijagnostika za pezo/citroen grupaciju - http://www.banggood.com/PP2000-Lexia-3-Diagnostic-Interface-Scan-Tool-For-Peugeot-Citroen-p-929764.html takođe dolazi sa “originalnim” programom koji se zove peugeotplanet2000 i diagbox

I još sigurno preko 50 proizvoda samo guglajte op-com - dolazi sa sve logom opela na plastici , digiprog, vagtacho , FVDI (originalno ime AVDI bugarski proizvođač sa cenom preko 10 000 EUR).

Zamislite kakve oni imaju “pretnje” kada kloniraju kompletne patentirane uređaje…i šta njima kažu njihovi advokati.

Ne znam čemu tolika frka oko takvih pretećih emailova ali verovatno ne mogu da sagledam situaciju tu kod vas u Hrvatskoj i pretpostavljam da sam ja u krivu čim se toliki broj vas “cima” oko takvih stvari…
mogu samo da zamislim ovde u Srbiji kad bih otišao kod advokata i rekao " Dobio sam neki email iz Kine koji mi kaže da će me tužiti što sam na internet stavio sliku njihovog naziva sajta" , mislim da bih dobio odgovor “mali jesi ti došao ovde mene da zajebavaš” ili nešto slično :smile:

Ti imaš takvo stajalište meni je drugačije odvjetnik koji mi je uz to i kućni prijatelj savijetovao. Osim toga kada sam pregledao sve svatio sam da su u pravu i zasto salju opomenu pred tuzbu.

Nisu oni nju bezveze poslali ima tu nesto ma koliko to vama bilo smijesno

Naravno da nisu bezveze nego da izmuzu koji $ po principu ako prođe prođe, nešto poput nigerijske prevare samo malo finije…

Zanima me da li si pravnik ili studiraš pravo?

Ukoliko je odgovor NE zamolio bi te da se suzdržiš suvišnih komentara jer je sve tetaljno pregledano i nije riječ o prevari ili nekoj navlakuši nego je ovdje riječ o ozbiljnoj stvari, a ne zezanciji kako je ti uzimas zdravo za gotovo.

Mogao sam podnjeti ja žalbu pa onda protutužbu ali za taj novac da se ja s njima navlačim na sudu NE HVALA

Isto tako ovo sam rijesio po mene na najbezbolniji nacin i hocu da zaboravim ovo sto prije jer mi je pokvarilo dan malo je reci.

Ne samo imam malo zdravog razuma i mogu da nanjušim navlakušu vrlo brzo, ne moram da budem pravnik za to…dovoljno je nešto životnog iskustva i dosta međuljudskih odnosa

ali vidiš oni za 70$ rade svašta, gaze i preko svojih načela i preko svakog morala…a milioneri su…

Nije to nikakva prevara a još manje zajebancija. Ako će tjerati mak na konac 99% češ popušiti na sudu a visina kazne + ostali troškovi te mogu doslovce uništiti.

Plati im tih 70$, ispričaj se i gotovo!

Ne smije se samo tako upotrebljavati nečiji zaštitini znak ako je registriran kao takav i zaštičen. Za svaku upotrebu zaštitnog znaka valja tražiti pismenu ili usmenu dozvolu za korištenje od nositelja prava na zaštitni znak. Može se i mailom jer se mail smatra “pravovaljnom elektronskom dozvolom” za korištenje znaka, autorskog djela i sl.

Radio sam jednu stranicu za HR metalsku tvrtku. Dali su mi gro raznih fotografija koje su oni slikali. Naime, radili su nekakve zahvate u nuklearnom postrojenju u Rusiji. Jedna od slika je sadržavala detalj označen kao “tehnološko poslovna tajna” a da to nisu znali. Popušili su prijavu od rusa za industrijsku špijunažu, tjedan dana nakon što je stranica postavljena online. Ispala je cijela frka oko toga, projekt ugašen, tvrtka virtualno i fizički nestala sa lica zemlje itd. A riječ je o dobro poznatoj HR tvrtci, koja je zapošljavala 100-njak ljudi.

Tako da… Oprez, što se tiče takvih stvari.

I ne! nema veze što si ti “mali freelancer”. Zakon ne radi razliku između malog freelancera i nekog giganta,
osim možda u visini kazne, odnosno razmjeru štete koja je počinjena oštečenoj strani. A počinjena šteta, u neznanju ili u arognaciji, kao u ovom mom primjeru - može biti ogromna.

1 Like

Platio jučer i zaboravio od njih dobio potvrdu i obustavu i to je to. Naravno fino sam se ispricao


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey