Thailand je fenomenalan, ne znam baš koliko je za porodicu, ali za pojedinca i avanturistu je vrh (naročito ako si muško
), pogotovo da se prezimi zima. Ja sam Tajland obišao uzduž i popreko i bio sam više puta, možda mi se najviše svidelo ostrvo Koh Phan Gan i grad Chiang Mai na severu. Koh Phan Gan je relativno malo ostrvo, ali poprilično živo i ima svega od netaknute prirode do nezaboravnih full moon žurki. Za Tajland me vezuju možda i neke najbolje uspomene u životu.
U Indoneziji sam bio samo jednom i to na Baliju mesec dana i jedino sam posetio Yogyakartu na 2 dana dok sam bio tamo. Bali je isto fenomenalan, inače ostrvo je ogromno, ali ima i šta da se vidi. Indoneziju možda nekako nisam doživeo na sličan način kao Tajland, mada ću ići ponovo sigurno, ali radije bih izabrao Tajland za zivot iz sadašnje perspektive.
Filipini su isto odlični. Ostrvo Boracay posebno. I tamo sam bio samo jednom, ali je bilo fenomenalno. Inače sve tri destinacije su poprilično jeftine za zivot, mozda Filipini najjeftiniji.
Što se tiče bezbednosti, e sad to je veliko pitanje. Nama su uglavnom pričali kako su te destinacije relativno bezbedne. Ja nisam imao skoro nikakvih neprijatnosti, niti znam nekog da je imao (ne računajući ono što piše po novinama). Na Baliju sam bio u luksuznijem hotelu i tu je bilo nekih “bezbednosnih” provera vozila na ulasku i izlasku iz hotela (zbog onog bombaškog napada iz 2002. godine) što nije baš stvaralo osećaj bezbednosti. Filipini onako, Boracay je bio ok, ali za Manilu ne mogu da kažem, nekako osećao sam da me streljaju pogledom. Najprijatnije sam se definitivno osećao na Tajlandu. Čak se nisam ni osećao kao turista, ni u Bangkoku.
Savetovao bih ti da odete prvo kao turisti, pre nego što se odlučite za život na bilo kojoj od ovih destinacija. Većina ljudi koje sam tamo upoznao iz regiona, a ima ih iz Srbije i Hrvatske najviše uglavnom idu tamo da prezime zimu.