Pozdrav svima!
Prije no sto krenem s pisanjem, zelim vam svima zazeljeti sretan i blagoslovljen Božić.
U ovom postu govorit cu o svome iskustvu s micro niche siteom koji je monetiziran putem amazon affiliatea. Vise o izradi takvog sitea mozete procitati u mojoj staroj temi [Tutorial] Izrada uspješne micro niche stranice . Nadam se da cu uskoro uhvatiti vremena pa objaviti jos bolji tutorial.
Dat cu si oduska i napisati podulji post, nadam se da ce bar dio vas imati strpljena za sve procitati
1. Kako sam se uopće odlučio početi baviti affiliate marketingom?
Kao i vecinu vas, ideja o pasivnoj zaradi oduvijek me fascinirala. Sto je i normalno, tko ne bi volio imati par stotina (tisuca) dolara pasivnog prihoda mjesecno?
Prvo sto sam pokusao (prije godinu, dvije) bila je zarada od adsensea na stranicama s igricama. Kupio par domena, postavio siteove, nabio par linkova i cekao… no nije bas islo, a nisam se previse ni trudio. U godinu dana sam zaradio svega par dolara. To mi je bila skola, jer greske sam radio odmah od pocetka, tj. keyword researcha, odabira niche, ciljanog trzista itd itd. Nisam nista zaradio na tome, ali svakako sam naucio dosta na svojim greskama.
U meduvremenu se bavim web developmentom, godinu dana radio na elanceu i dosta dobro mi je islo. Ustedio par tisuca dolara i odlucio uloziti u nesto sto ce mi generirati prihod na mjesecnoj bazi.
Dvojio sam izmedu affiliate marketinga i adsensea, ali affiliate je odnio uvjerljivu pobjedu zbog niza prednosti (za mene, ne kazem da je za sve bolji). Tu je sve pocelo, poceo sam istrazivati o tome, dosta sam citao, proucavao ostale stranice… i na neki nacin skuzio kako sve to funkcionira, koje su cake i trikovi itd itd.
Pokrenuo svoj site, ulozio $2000+, i vratio uloženo nakon 78 dana, moze li bolje?
2. Može li se svatko baviti affiliate marketingom?
Definitivno ne, ali vecina vas sigurno moze. Strpljenje i pametno planiranje svakog koraka je najbitnije, ja sam u ovo usao s pretpostavkom da cu ulozeni novac vratiti nakon pola godine, strpljen-spasen.
Vazno je postaviti sebi realne ciljeve i ocekivanja, svi oni koji u ovo udu s namjerom da zarade desetke tisuca dolara za par mjeseci, brzo odustanu od svega.
3. Koliko posla zahtjeva izrada i odrzavanje ovakve stranice?
Meni je trebalo cca. par dana da otkrijem dobru niche, te mjesec dana da pokrenem site. U tih mjesec dana napravio sam sljedece:
- izradio sam stranicu (kupio premium temu, malo je prilagodio za sebe), logo itd itd.
- unajmio dobrog pisca koji mi je napisao 10ak clanaka
- puno, puno citao o search engine optimizaciji, on page optimizaciji itd itd. te primjenio te stvari na svoju stranicu
Moze se sve to i dosta brze napraviti, ali meni se nije nigdje zurilo.
U pocetku, stranica iziskuje dosta vremena. Sve clanke koje vam pisac napise treba malo prilagoditi, dodati affiliate linkove, dodati slike, povezati medusobno srodne clanke itd. Tih mjesec dana radio sam na stranici 4,5 sati dnevno.
Nakon mjesec dana lakse se dise, na stranici radim 4,5 sati tjedno. Vecina tog vremena ode na proucavanje konkurencije, potragu za long tailsima, pracenje wmtoolsa, analyticsa, pozicija u SERP-u. Ukratko, prati se kako stranica napreduje.
4. Kada krece zarada?
U mom slucaju, 10ak dana nakon sto je sve na stranici poslozeno te stranica indexirana. Istini za volju, prvi posjetitelji bili su refferal s nekih foruma, drustvenih mreza i slicno, tako da prva zarada i nema toliko veze s googleom i organic trafficom. Dok vam glavni izvor posjetitelja ne postanu posjetitelji s trazilica, visitor value je dosta nizak, i tu ne treba postavljati visoka ocekivanja. Ja sam bio uvjeren da necu nista zaraditi prva 2 mjeseca dok mi se poneki long tail ne probije u SERP-u, ali prevario sam se, ipak sam zaradio par stotina dolara.
Kada si usporedim, na pocetku kada mi je postotak posjetitelja s trazilica iznosio 0-10%, visitor value je bio $0.02, a sada, kada mi posjetitelji s trazilica cine 70% ukupnog prometa visitor value iznosi $0.20.
5. Što s zaradom?
Moj topli savjet je - reinvestirajte ju. Dosta ljudi se pogubi kada zaradi neke novce online, pogotovo ako se radi o vecoj svoti. Vjerujte mi, ne isplati se izigravati lokalnog serifa i trositi na gluposti. Milijun je lakse potrosit nego zaradit. Budite dosljedni, cuvajte izvor zarade kao zjenicu oka svoga.
Ja 100% zarade reinvestiram, i tako jos par mjeseci. Nakon toga cemo vidjeti to dalje. Kada je strategija razvoja realna, jasna i pametna, nema straha za ulozeni novac. Sve ce se ionako vratiti visestruko.
6. Može li se živjeti od ovoga?
Trenutno moze, i to jako dobro. Ipak, tko zna sto ce biti s affiliate marketingom za 10 godina. Kada si osigurate stabilan pasivni izvor prihoda, dio svog vremena posvetite daljnjem razvoju toga, a dio ucenju programiranja. Barem ja tako radim. Poprilicno sam siguran da kvalitetni programeri imaju svjetlu buducnost
Zakljucak
Znam da post ne obiluje konkretnim savjetima za izradu uspjesne affiliate stranice, ali to mu nije ni bio cilj. Tu sam iznio neke svoje osobne dojmove, razmisljanja i sl. Podijelite svoja iskustva u komentarima