Molim za savjet: Stari vlasnik trazi da kupi domen nazad

Da ne kvarim tutorijal, prebacujem moje pitanje ovdje i otvaram novi topic:

Da vas pitam za misljenje. Kupila pre tri mjeseca jedan domen za nesto manje od 300$ na GoDaddy aukciji, skinula sa web arhive. Stoji tako, ima oko 30-40 organskih posjeta dnevno. Star je 15 godina.
Pominjala sam ga ovdje:

Elem danas se javlaj stari vlasnik i veli:

Hi,

I’m the previous owner of this domain. I was unaware it was due to expire as email from the provider was going into my junk folder.

I see you have managed to pick it up and have also copied the entire contents of the site.

If possible, I’d like to buy this domain back, what price would be acceptable?

If you are not willing to sell the domain back, then I’d appreciate an offer from you for the content (graphics, articles etc) on the site.

If not, this should all be removed as you do not have my permission to use any of it.

Thanks,

Nisam planirala raditi nista ozbiljno na sajtu narednih par mjeseci, zbog drugih projekata, tako da bih ga mozda i prodala nazad. Koliko da trazim para? Nemam predstavu.
Usput mislim da malo laze da mu je domen prosto istekao, jer je stranica bila na prodaju…

Ovde mi nesto ne stima. Po cemu znas da je stari vlasnik?

Prvo pita za cenu domene, pa onda za cenu sajta sa clancima, a na kraju ti “pripreti” da moras sve clanke da obrises ako ne prodas njemu sajt. A i sama kazes da je stranica vec bila na prodaju.

Da ovo nije mozda bidder koji je izgubio na aukciji? Ako ne planiras da razvijas sajt, prodaj mu samo domenu ali preko Escrow servisa, da bi se zastitila od prevare.

1 Like

Ne već pita kol’ko je spremna da plati da nastavi koristiti postojeći sadržaj.

@Kosana
Na web archive je l’ postoji ToU tekst?

1 Like

da tako je, pita koliko sam spremna da platim da koristim sadrzaj.
A sta je ToU, da prostis? Terms of Use? Nije bilo nista osim uobicajenog:
“Copyright © 2015 imestranice. com”

Napisala sam mu:

Hi,
Thank you for contacting me.
The domain itself was bought in auction. I would sell it back fo 1470$.

Izignorisala sam onaj dio o njegovim autorskim pravima, pa da vidim sta ce da kaze. Mislim da jest stari vlasnik, koji je mozda i sam prodao domen na aukciji, pa sad konta da izvuce nesto i za sadrzaj. Usput, sad vidjeh, je on na novom domenu postavio isti sadrzaj. Tako da je sajt sad na Google u duploj verziji. Shege :grinning:
Ovo postaje zabavno

Koliko si platila ako nije tajna?

260 eur u prevodu…

1 Like

e jbg preletio mi pogled preko toga… Rekao bih da te fina zarada ocekuje :smiley:

:grinning: ma ne vjerujem. Da mu je stalo do stranice ne bi mu istekla tek tako. Nije ni responsivan dizajn bio, zapustio je. Ali hajd da vidim bas, uzbudljivo je haha

Nego pisala sam da mi je na aukciji izmakao domen wisegorilla. com za 148 $. E sad vidim prodaje se na Huge Domains za 3995$. Kakvo bulaznjenje.

Ja bi ga ignorisao, ko ga j… kad je ostavio domen da istekne. Ili naravno, ako vec hoce da plati, ziv bio.

Velika je razlika izmedju “prodaje se” i “prodat je”. Tako da pitanje je sta ce tu da bude.

1 Like

Ma da, na aukciji mu se pokazala realna cijena.

Trebaš mu reći da si ugovorila sastanak sa svojim advokatima kako bi odlučili u vezi dokazivanja vlasnika nad pravaIma. I onda čekaj njegov odgovor.
Odnosno pitaj šta ti može ponuditi k’o dokaz da je on bivši vlasnik koji polaze prava.

3 Likeova

Aha, nisam dobro razumeo. Sto se tice hugedomains, ja mislim da se devedeset posto tih domena ne proda nikad, tj. siguran sam. Cak sam nalazio i neke svoje domene koje su istekle pa se prodaju za istu cenu koju si navela.

U svakom slucaju, javi kako se ovo zavrsilo. Ne moras bas da pominjes i advokate da ih ni on ne bi pomenuo, nikad se ne zna, mozda je neki bogatas u pitanju :slight_smile:

1 Like

Verovatno je autor teksta, a i nekadašnji vlasnik domene, gde je možda nekad hteo da proda sajt, ali nije uspeo i pustio da domena istekne, da bi od novog vlasnika, ako upotrebi njegov tekst tražio novce. (ovo je neko moje mišljenje)
Tako da ti je po meni najbolje da izbrišeš njegove tekstove i uradiš svoje.
Svu sreću ti želim.
Svako javi kako se završilo.

2 Likeova

Mislim da je apsolutno svejedno jeli on stvarno nekadašnji vlasnik domene, to je njegov problem. :blush: Sumnjam i da je pun love kad se bavi sitnim švercanjem, :smile: ali i da jeste, nijedan odvjetnik ne može napraviti da bude drugačije nego da - Kosana odlučuje što će biti s domenom. :thinking:

Vidi što ćeš dalje ovisno o razvoju situacije. Prvo; lupni mu cifru veću od one koju očekuje. :blush: :o:

2 Likeova

Sad cekam da se javi i reaguje na moju ponudu od 1470$ (zvuci kao veoma precizno izracunato ;-))

Najradije bih mu prodala domen nazad, za manju cifru od one koju sam lupila, ali reci ce on vec koliko je spreman da da.

U principu sve je stvar moje dobre volje i pristojnosti. Ne moram ja nista da uradim, mogu i prosto da ga izignorisem, pa nek se zali Guglu ili hostingu, ako mu se isplati, pa u krajnjoj mjeri mogu da skinem sadrzaj. Ne gubim nista, jer ionako ne radim sad nesto aktivno na toj stranici. To ako bude bio bezobrazan i ako budem stekla utisak da je neka sitna vaćara.

Inace, nemam problem s tim da mu platim za tekstove, ipak su njegovi. A nemam problem ni da ih obrisem i uradim prosto rewrite, ako bude trazio vise no sto bi me kostao taj rewrite.

Hvala svima, javicu svakako sta je bilo.

2 Likeova

Tribala si uradit rewrite odmah i nebi imala problema. Ja ne vidin nikakav razlog ako je domena dobra da ostavljam stari sadrzaj i riskiram tuzbu.

Trenutno sam u procesu vracanja trademarkane domene starom vlasniku, malo sam zakasnija sa bidanjem pa nisam imao vrimena za detaljnu analizu. Domena ima 6 trademarka od kojih je jedan jos uvijek aktivan pa sam kontaktira vlasnika za dozvolu za daljnje koristenje a on je izrazija zelju da je kupi nazad.

Sta god uradila budi uljudna u komunikaciji, jer najmanje sta ti triba u zivotu je osvetoljubivi bivsi vlasnik.

1 Like

I za koliko si kupio domen i za koliko ga prodajes nazad, ako nije tajna?

Jedini razlog sto to tako sve stoji kako stoji, je sto nemam vremena. Cak nije ni responsive sajt. Bio je indeksiran, i da bi tako ostalo, najbrza i najlaksa opcija je bila da ga podignem nazad iz arhive. A od samog pocetka sam racunala s time da cu ga redirektovati, ili mijenjati sadrzaj, kad stignem. Ili cu ga kupiti kad se javi vlasnik.

No sad mi se cini najprimamljivije da ga prodam nazad…

Prodajem ga za istu cijenu, svako podizanje cijene moze rezultirati sa tuzbom, koju cu sigurno izgubit “bad faith”
Cijena je bila 500 eura, a firma je dosta poznata i posluje u raznim podrucjima pa im je jedna od domena promakla.

Čitao sam nekada kako je neki lik (sa zapada) kupio domenu JAT jako povoljno, iako je mjesecima prije slao email poruke i nudio dosta veći iznos.

Domena je bila vrijedna jer je sa 3 slova, a JAT kako je propao tako je domena otišla za mnogo manji iznos nego se nudio. Zanimljiva je priča, mislim da se … Evo sam pronašao

1 Like

Evo sad laički kupila si domenu i uz domenu imas i sadrzaj mozes se izvuci a i po logici to je i tvoje pravo da sto si kupila tvoje je tako i tekst pa nek on salje tuzbu, ako je kopirao “svoj” stari tekst na novoj stranici cak i ti njemu mozes zaprijetiti za otudjivanje (nezakonito koristenje) sadrzaja jer je prvobitno bio na tvojoj (tj njegovoj bivsoj domeni). Nisam pametan ahha:thinking: cak sam i sam neki dan imao slican problem vezano za kupnju sitea i dodao par članaka u govor kako bih sebe zaštitio jedan od njih je da sav sadržaj na imedomene.com i sve povezano za domenu pripada novom vlasniku tj meni (širok pojam), a za radnje do dana potpisa ugovora ukoliko su neregularne odgovara prijasnji vlasnik (valja se osigurati da te ne zaboli glava kasnije!). Taj zadnji clanak za prijasnje radnje sam stavio jer sam ga upitao odaklen je slike skidao i dobar dio mi je pokazao sa free stockova ali za neke nije siguran tako da mi je ovo odlican potez ukoliko netko posalje “racun” za svoju sliku/e.

No i taj je sumnjiv expired mu domena i odjednom ti se javlja kako je smetnuo…igra on neku utakmicu sigurno (prevara) :thinking: