-1-
Kako ti je gore rečeno. Ja sam bio uvjeren da za j.d.o.o. treba zaposlenik, jer i bilo je zamišljeno da potiče samozapošljavanje, ali izgleda da su od toga odustali. Svakako prije otvaranja prelistati Zakon o trgovačkim društvima.
-2-
Bilo bi lijepo da ti odgovori netko tko ima web-trgovinu. Koliko sam ja pohvatao iz različitih tema ovdje na forumu, postoje stvari i za koje nvj. ne moraš fiskalizirati, kao npr. što prodaš preko PayPala, ali je malo vjerojatno da ćeš baš uspjeti tako složiti web-shop. Uglavnom, nije loše ovdje se konzultirati s knjigovođom, ali načelno da, i za web-shop trebaš fiskalizirati račune. Bilo je jako puno tema o fiskalizaciji na forumu, pa kreni istraživati.
Što se tiče računa izdanih van radnog vremena (i o tome je bila diskusija na forumu), to je u redu - ali u internom aktu, a i u elektroničkoj prijavi, trebaš navesti da se radi o takvom dućanu. Kod automatiziranih uređaja, navodi se OIB trgovca, a ne osobe koja radi. Opet, provjeri s knjigovođom, pretraži kategoriju “pravo” ovdje (mislim da je bilo u nekoj temi, baš vezano uz objavu Porezne uprave na takve upite, što ako dućan automatizirano radi 0-24, ispada da se računi izdaju izvan uredovnog vremena i sl.)
-3-
Ne znam da li uopće možeš imati trgovinu bez zaposlenih, to moraš vidjeti s pravnikom. No, ako možeš, onda bi svakako trebao moći raditi. Opet, konzultiraj se s knjigovođom oko troškova koje možeš pravdati na firmu koja nema zaposlenih. Ako si mislio na to da bi se zaposlio u toj web-trgovini, to opet moraš vidjeti s pravnikom, jer Zakon o radu kaže da možeš nesamostalno raditi i kod dva poslodavca, ali ne na puno radno vrijeme. Zato trebaš vidjeti kako bi kao radnik regulirao ovakav dodatni dohodak, a kako bi kao firma regulirao taj radni odnos (poanta je, koliko shvaćam, da dokle god si nekakav “radnik”, ZOR te zapravo štiti na način da ti ne dopušta da radiš više od 8 sati na dan).
-4-
Ako je sve automatizirano, čemu ćeš onda i ti?
Ne, načelno ne moraš imati zaposlenih (velim, j.d.o.o. je bio zamišljen za samozapošljavanje, ali izgleda da su od toga odustali). Samo, ja bih se držao toga da firma ne može zaraditi ništa niti na čemu što zahtjeva neku osobu, nekog izvršitelja, ukoliko nema ulazni račun kojim pokriva odakle joj to što je prodala i na čemu je zaradila preko izlaznog računa. Primjerice, ako ja želim preko svoje firme prodavati softver, tko je napisao taj softver? Ja bih kao autor trebao sklopiti ugovor s firmom kojom joj dajem prava na distribuciju, a u zamjenu za neke tantijeme koje će meni firma isplatiti. Ili bih ja kao vlasnik firme možda mogao “dokapitalizirati” firmu s tim softverom. Kako bilo, po meni se to svodi na skup konkretnih pitanja koja bih ja zapisao i poslao nekom odvjetniku da se konzultiram s njim. Isto kao i s knjigovođom.
Zakon o trgovačkim društvima pregledaj na [cadial.hidra.hr] (ali ćeš sam morati ukrpavati naknadne izmjene i dopune) ili ga kupi u knjižari eventualno s tumačenjima ili posudi u knjižnici ili na [zakon.hr].
Za poreze i sve ostalo vidi PDF-brošure na [porezna-uprava.hr] - imaš o porezima, imaš detaljnu brošuru o fiskaliziciji. Svakako prelistaj cijeli web, jer je PU objavljivala različite obavijesti i odluke vezano uz fiskalizaciju dok je to bilo aktualno. Također obrati pažnju i na [misljenja.hr], što je web gdje Min. fin. objavljuje službena mišljenja.
Također vidi kategoriju “pravo” ovdje, vidi na [legalis.hr], imaš na [forum.hr] cijeli niz podforuma vezanih uz tvoja pitanja (pravo, gospodarstvo, itd.).
Također obrati pažnju na Zakon o trgovini, Zakon o elektroničkoj trgovini, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o obveznim odnosima (ovog niti pokušavati interpretirati bez odvjetnika i puno surfanja), a onda i specifičnosti ukoliko ćeš prodavati po EU ili van EU, s obzirom da smo u EU.