Kako napraviti web stranicu za 1$

Poz raja, malo korisni stvari za one koji su tanki sa budzetom :slight_smile:

Kako napraviti sigurnu web stranicu sa https protokolom koja se ucitava ispod 1 sekunde za samo 1 $ ?
Zvuci kao nemoguca misija ali zapravo je ostvarivo. Pa da krenemo :smile:

Registrujete se na google cloud platformi, od njih dobijete 300$ besplatni kredita i 12 mjeseci “free trial”.

Domenu malo googlajte “.com domain 1$” dosta njih za prvu godinu nude za 1$.

Eh sad, škakljivi dio :grimacing: google cloud je malo komplikovan za prvi put, ali na srecu ima jako dobra stranica na engleskom koja pokriva ama baš sve step-by-step: https://www.onepagezen.com/install-wordpress-google-cloud/

Treba malo strpljenja, ali samo pratite korake i vjerujem da ce te uspjeti odraditi sve:
-podici host
-instalirati wp
-konfigurisati domenu
-postaviti ssl

I na kraju rezultati moje jedne wp stranice hostovane na google cloud-u:


Ps. Post sam pravio na mobu ne zamjerite ako ima neka greska i cudno mi da nema kategorija tutorijali, mislim da bi bilo lijepo da je admini ubace.

7 Likeova

a kada prođe 12 mjeseci, koliko onda košta njihovo korištenje ?

1 Like


Evo ti moja faktura za prošli mjesec, ljudi ti mail-om posalju sve u najmanje detalje. Eh sad ja sam uzeo malo skuplje “komponente” tako da me izadje 20$ mjesecno, naravno dok imaš 300$ besplatnog kredita ne skida ti nista sa kartice.
Sad možeš i jeftinije proci, prosjek ti je od 7 do 25 $. Imaš ja msm na toj stranici sto sam postavio onepagezen, koliko te košta.

1 Like

Nije to nikakvo pravljenje stranica za 1 dolar nit ces kupit domen .com za 1 dolar.
Vec je to sto si napisao mozete da instalirate wp na google cloud. I sve to mozes jos bolje sa https://wordpress.com/pricing/ za 5e mjesecno dokle ti placas sad po 20e, a imas cak i free paket

Nego si ovaj dio pogresno preveo
30,000 unique visitors and 90,000 page views per month . As you can see, even on a medium traffic website, bandwidth costs are minimal and cost less than USD $1.00 per month .
Verovato si to mislio da kosta 1$

A pravljenje web stranice kosta mnogo vise :slight_smile: i to sto si nam htio rec za google cloud vec odavno ima ovde Google cloud hosting, prednosti i mane

2 Likeova

Preporucuju 2cores, 2 gb rama, 100 k visitors na dan. Takav vps kod digital ocean kosta $ 15 / mj.

Kako nije, eto ja koristim 5 mjeseci. Prezadovoljan sam sa uslugom, do sad sam platio samo domenu 1$ kod 1&1. Skida mi mjesecno 20$ besplatni kredita, ostalo mi jos 180$ to jest do kraja free triala 12 mjeseci ce samo kredite ove skidati. Nakon 12 mjeseci ako nisi razvijo biznis na domeni normalno da neces ni placati dalje nego zatvoris racun i tjt. A ko je slabog budzeta idealno mu dodje ovo, prvu godinu miran.

Tu domenu ces kod njih placati puno dulje nego ce ti ona trebati.

2 Likeova

Moja greška, domena linkana za ovaj google cloud mi je na namecheap-u sad skonta. A imam domenu i na 1&1 ne kontam, kako mislis placat cu dulje?
Kod njih je prva godina registracije .com domene 1$ i kasnije svaka sljedeca 15$. S’tim kad završi prva godina, možeš otkazati. Malo su komplikovano napravili otkazivanje, vjerovatno sa ciljem da nastavis sa placanjem, ali mozes otkazati.

Tek ćeš vidjeti što će se dogoditi, osim ako ne budeš spretniji. :neutral_face:
O tome smo pisali na našem Forumu, i to ne samo ovdje:



Forumaši, oprez, i češće koristiti tražilicu gore desno. :blush: :o:

Ma vidio sam ja vec sta je se desilo, nezz za to scam, prvi put cujem ali ja sam uredno otkazo domenu nakon prve godine.
Evo ugovor na mail-u koji su mi poslali


A sad sam baš pokušo se prijaviti na taj stari acc, kaže mi da nije aktivan racun zbog otkazivanja njihovi servisa.

Vidiš da ti uredno pise da si u minusu 15$. Oni to od tebe potrazuju, sada tih 15 vise nije 15 nego ko zna koliko.

A jel ti vidis bro 1. Stavka da piše cancelation ili ti ga na naš otkazivanje. Pošto domena kod njih kad se produžava naplacuje se 15$ kao sto sam gore spomeno negdje, isto tako kad se otkazuje onda je logicno kontra, -15$.
A da po tvome samo raste “kamata” ne bi mi ugasili nalog. Kako mi mogu nesto naplatiti, a nemam naloga kod njih.

1 Like

ma pusti ih šta pričaju, ja sam na 1&1 kupio domenu za 1$ kada je došlo da se produži nisam produžio pustio sam da istekne, slali su par mailova i nakon toga nikom ništa … evo već 5 godina prošlo

1 Like

Jesu malo iskomplikovali sa ovim “ugovorima”, vjrvtn da se kupac zbuni pa da ga navuku na produzenje, al nista strasno. Znam na namecheapu nema toga. Ako si me skonto sta je pjesnik htio reci :sweat_smile:

jednostavno ako se ne plati oni imaju pravo da to cancelaju i to je sva mudrolija, mogu oni slati šta hoće koliko god hoće, oni su krivi što su dali akciju 1$, moje je pravo da NE PRODUŽIM

1 Like