Ovdje su krenule preporuka knjiga i onda procitas drugi post i sve te odvede na jedno putovanje ili bi se cak moglo reci rabbit hole koja ide sve dublje i dublje…
Secret Youtube video onako samo malo zagrebe povrsinu svega toga, pa onda ispod nadjes jos par knjiga na tu ili slicnu foru, pa neznam od kud mi padne onaj Vadim Zealand sa knjigom od 700 stranica koje sam procitao i to na engleskom jeziku (neznam od kud mi volja). I onak sad malo citam 4h work i opet mi onak uz vedra neba uleti sa jednog sitea na istu foru samo malo drugaciji celofan:
https://www.amazon.com/You-Are-Placebo-Excessive-Resilient-ebook/dp/B00IEKS6HM
Inace mi je na ovom forumu netko stavio bubu u glavu sa Groeningom, nisma siguran jel bio @c3po ili neki drugi mod. Malo sam istrazio i njega. Navodno je covjek lijecio mase tako da im je samo rekao izljeceni ste, jaci je od Isusa. No oept ako se postavi da postoje opipljivi dokazi da je Isus postojao, onda mi se to moglo tumaciti kao da je Isus bio nadsvjesna osoba, pogotovo za ono doba, odnosno da je bio obican covjek sa “specijalnim” mocima, snagom uma…
No onda malo gogolas te “sarlatane” i dodjes na ovog:
I jednostavno ja ostajem bez teksta…
I pitanje i svrha ovog topica je:
Dali ima nesto u snagi uma? gdje je limit? Gdje je granica sarlatinizma i realnosti?
Facts:
Znamo da placebo psotoji, to je znanstveno dokazano i znanstvenici su prihvatili placebo efect zdravo za gotovo, tipa on je tu bas kao sto je svemir, postoji, koristimo ga ali nitko nezna kako on funkcionira…
Quanta fizika je IMO najveci razlog zasto mene ova tema zanima i zasto sam se ja upleo u svu tu spletku sa tim new age guruima, snagom uma i svega ostalog…
Nedavno je dokazano da:
Cestice se ponasaju drugacije kada ih se promatra…
To ima smisla, itekakvog ako uzmemo u obzir da zivimo u simulaciji, open world games renderiraju svijet samo kad dodjes u zonu, sto znaci da se svijet ovaj koji mi poznajemo renderira samo kada ga gledamo, sto ima smisla sa istrazivanjem iz 1998. Znaci resursi se ne trose toliko i svijet nije renderiran non stop nego samo kada se priblizimo u te sektore. Drugi fact je da kada recimo odemo negdje nanovo, neko putovanje, velike su sanse da cemo bas tamo sresti nekog koga poznajemo (odnosno procssor renderira sa vec poznatim resursima stvarnost) ili su random ljudi generirani po modelu koji je prilicno slican ljudima koje svakodnevno vidjamo. (odnosno sejva memoriju i resurse).
I onda se vratimo na ove sarlatane, koji se bogate na tom new age movementu spiritualizma, odnosno zaradjuju na tome, taj dio me tjera u skepticizam iako dobri facti postoje.
Eto pa ako je tko od vas istrazivao malo taj novi fenomen nek napise sto je nasao i svoje misljenje. Jer nikad toliko self help gurua, spiritualnih vodja, sarlatana koji prodaju maglu nije bilo kao danas.
malo linkova da zacinim topic za one koji nikad nisu culi za ovo:
https://highexistence.com/this-will-mindfuck-you-the-double-slit-experiment/
https://www.sciencemag.org/news/2017/10/quantum-experiment-space-confirms-reality-what-you-make-it-0
Eto dobili smo znanje, teoretsko, sto bi sad mi obicni ljudi (observeri, gledaoci) trebali napraviti? Buduci je dokazano da mi mozemo gledat i svojim gledanjem utjecat na cestice. Zanimljivije bi bilo jos dali i zivotinje imaju moc gledaoca? Buduci da kamera utjece na cestice, dali onda sve sto moze gledati utjece? Gledanje je isto relativan pojam, sto onda slijepi ljudi koji nemaju oci, kako oni utjecu na svijet oko sebe, vjerojatno i oni gledaju, samo ne ocima vec umom.