Ja se primarno bavim Youtube-om i ne ide mi lose. U zadnje vrijeme je malo slabije (-30%) ali tako je svima zbog problema sa oglasivacima na Youtube-u i Pratio sam temu @BigTruck od Facebook Instant Articles i odlucio sam da se okusam u tim vodama a i kad se covjek bavi ivim nekom zaradom na internetu najbolje je da ne zavisi samo od jednog izvora zarade. Eh sad kako nemam FB stranice a one su osnova ako zelim da se time bavim znaci morao sam krenuti od nule.
Prvo sam odabrao nisu u kojoj mislim raditi i koju jako dobro poznajem. Napravio FB stranicu i poceo prije tri dana bukvalno od nule i sad mi stranica ima 1279 lajkova i u medjuvremenu sam pokrenuo jos 3 stranice pa cu pokusati uporedno da ih dizem.
Necu reci nisu ali cu pokusati nekako da predstavim plan kojim cu da radim. Uzmimo za primjer nisu KUCNE LJUBIMCE
- Napravim jednu FB stranicu generalnu i dam naziv KUCNI LJUBIMCI
- Druga FB stranica PSI
- Treca FB stranica MACKE
itd…to je neka poenta, pravim FB stranice koje su na neki nacin povezane i koje imaju dosta toga zajednickog i koje poslije mozes iskoristi da objavis post o mackama (npr. post o slicnosti izmedju psa i macke mozes objaviti na sve tri stranice a da ne bude spam ni na jednoj). Sad ti ovako mozes da pravis stranice kako god i koliko god zelis.
Stranicu vodim na nacin da objavim tri posta dnevno, npr:
-
prvi post: stavis sliku macke
-
drugi post: objavis neki smijesni video isjecak macke
-
treci post: objavis neku zanimljivost za macke (npr. jeste li znali? taj fazon neki)
To je nacin na koji cu pokusati da dozem stranice. Biti relevantan sa sto kvalitetnijim sadrzajem.
Sad ono glavno kako privuci ljude na stranicu.
Ja sam izabrao ljude iz USA da dovodim na stranice jer kasnije ce oni biti najisplativiji. Kod ovog targetiranja najbitinije je da dobro poznajes nisu u kojoj radis i otprilike da znas koga da gadjas reklamom.
Evo kako sam ja napravio taj post i pokusat cu da objasnim na primjeru KUCNIH LJUBIMACA.
Prvo zelis da odradis sliku koju zelis da reklamiras evo kako bih ja to npr. uradio.
Ubacio bih ovu sliku na opstu stranicu o KUCNIM LJUBIMCIMA i stavio dvije opcije kao da glasaju, da bih potakao samu interakciju ljudi na stranici.
-
Prvo bih odabrao zemlju: USA
-
Zatim bih odabrao godine: 13-65 (ovako siroko mozes staviti samo ako apsolutno nista ne znas o svojoj ciljanoj skupini pa onda kad reklama krene nakon jednog dana vec mozes napraviti presjek po godinama u AD Manageru i vidjeti kako ko reaguje na sliku u zavisnosti od godina, koliko lajkaju, koliko kosta njihov njihova lajk itd… ovi od 13-17 godina, 18-24, 25-34…) i onda odlucis koje ces dobne skupine da gadjas svojom reklamom
-
Nakon toga pol isto tako mozes staviti i M i Z pa onda kasnije odluciti koga ces gadjati kad vidis rezultate u AD Manageru (opa pola ako ne znas svoju ciljnu skupinu)
-
Targetiras ljude koji su lajkali kucne ljubimce
-
i onda targetiras dalje te ljude koji su lajkali kucne ljubimce na nacin da su jos posebno morali lajkati macke i pse
znaci ja sam sad gadjao ljude koji su lajkali kucne ljubimce a pored toga lajkali su i psa i macku. (Npr. iskljuceni su ljudi koji su lajkali kucne ljubimce i npr. krcka jer nisu lajkali psa i macku i onda mi pretpostavimo da ih ne zanima reklama o psima i mackama)
(eh sad ove zadnje tri stavke imaju bas dosta varijacija na koje mozes da odradis i da detaljno targetiras ljude ali ovo je taj neki princip i nadam se da si skontao poentu)
Pustis reklamu i cekas dva tabora PSI i MACKE da se upale i da svako pocne navijati za svoje i to kad krene to je to otprilike to. Ako si dobro pokodio ljude iz svoje nise radi 100%.
Ovo jos jednom da podvucem da je najbitnije da poznajes nisu, navike ljudi u toj nisi i onda da izazoves reakciju kod tih ljudi koje gadjas reklamom i to je to najedostavnije receno. Dosta zavisi od same kreativnosti i domisljatosti covjeka na koji nacin da to odradi da privuce ljude.
Nisam bas nesto darovit u prenosenju znanja pa ne zamjerite ako je konfuzno i na greskama koje sam napravio da ne citam sad sve ponovo pisao sam direktno iz glave.